Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Door lage temperaturen heeft strooien minder effect

08-02-2021

Bij temperaturen van -7 ⁰C of lager, is zout nagenoeg niet effectief. De komende avond daalt de wegdektemperatuur richting -10 ⁰C. Hierdoor is besloten de weerssituatie af te wachten en geen aanvullende strooiacties uit te zetten. Zodra de temperaturen weer stijgen, kunnen de strooiwagens weer op pad. Overdag gaan de sneeuwschuivers wel de weg op om de hoofdwegen vrij te maken van sneeuw.

Mijn Apeldoorn

IJsplaten en sneeuwbulten voorkomen

Door op dit moment te stoppen met schuiven en strooien, voorkomen we hopelijk dat er zogenoemde ijsplaten ontstaan. Dat zijn gladde stukken wegdek die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Een laagje sneeuw is dan eigenlijk veiliger. Het schuiven van sneeuw in de wijken, maakt dat opgevroren sneeuw zich langs de stoepranden of geparkeerde auto’s ophoopt, waardoor auto’s niet meer weg kunnen. Als het minder hard vriest, is ook het schuiven weer mogelijk.

Vragen om extra wegen te strooien

Inwoners doen veel aanvragen om hun eigen straten te laten strooien of schuiven. Dit begrijpen we goed. De weersomstandigheden maken het echter noodzakelijk de focus van de gladheidsbestrijding te leggen op de doorgaande wegen en fietspaden. Het lukt helaas niet om ook wegen buiten de strooiroutes mee te namen.

Ga alleen de weg op als dit echt nodig is

De wegen zijn glad en moeilijk begaanbaar. Nu we vanavond, vannacht en morgenvroeg niet strooien en schuiven, wordt dit mogelijk erger. Ga dus alleen de weg op als dit echt noodzakelijk is. En als u dan toch op pad moet: doe extra voorzichtig!