Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar Groen doen

Koppel regenwater af

Laat het regenwater in uw tuin lopen. Regenwater krijgen we gratis van de natuur. Het is zonde om het zomaar weg te laten lopen in het riool. Bovendien geeft u met regenwater voordelig uw planten water.

Regenpijp afgekoppeld naar groenstrook

Het helpt ook om te voorkomen dat het riool zo vol wordt dat het water eruit loopt. Het heeft meer voordelen.

  • Er is minder kans op wateroverlast en schade door water. Het riool wordt namelijk minder vol.
  • De rioolwaterzuiveringsinstallaties werken beter. Er komt namelijk minder regenwater in het riool. Er hoeft dus minder water te worden gezuiverd en dat scheelt energie.
  • Het grondwaterpeil gaat omhoog. Het regenwater komt namelijk in de bodem. Zo is er ook minder kans dat de bodem te droog wordt.
  • Regenwater is goed voor planten, bomen en de natuur in uw tuin.

Wat kunt u doen?

Als het regenwater van uw dak niet meer direct in het riool verdwijnt, noemen we dat afkoppelen. U moet er dan wel voor zorgen dat het regenwater ergens anders naartoe kan. U kunt dat op twee manieren doen:

Welke manier voor u het beste is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de bodemsoort in uw tuin. En de ruimte die u heeft. En het terrein waar u het wilt doen.

Tip: U kunt een regenton goed combineren met een grindkoffer of infiltratiekrat. Als de regenton vol is, loopt het water dan via een pijp of gootje naar de grindkoffer of infiltratiekrat. Daar loopt het direct de grond in.

Vergroen uw straat

Is uw woning gebouwd in 2011 of daarna?

Dan is de kans groot dat het regenwater van uw dak niet in het riool komt. U hoeft daar zelf dus niets meer aan te doen.

Wat doen wij?

Wij vinden het belangrijk dat u meewerkt om regenwater niet meer in het riool te laten lopen. Daarom helpen we u daar graag bij. U kunt subsidie krijgen voor afkoppelen. U vraagt de subsidie aan via de pagina Subsidie voor afkoppelen regenwater. U leest daar ook wat de voorwaarden zijn. Bijvoorbeeld voor welke gebieden in Apeldoorn de subsidie geldt.

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail met uw vraag naar regenwater@apeldoorn.nl. Of bel 14055.

Wilt u meer weten?

Kijk of uw tuin, dak of balkon al is voorbereid op het nieuwe klimaat met de tuincheck app.

U leest meer informatie over Regen opvangen in de tuin op de website van Stichting RioNed.

Mijn Apeldoorn

  • Video afkoppelen regenwater