Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Opening van slimme fietsenstalling op Kinderboerderij Laag Buurlo

13-12-2018

Op het terrein van Kinderboerderij Laag Buurlo staat sinds kort een slimme rijwielstalling. Door geïntegreerde zonnepanelen wekt de stalling zelf stroom op. Elektrische rijwielen kunnen daarvan opladen. De fietsenstalling is woensdag geopend door wethouder Wim Willems.

Mijn Apeldoorn

Het ontwerp van de fietsenstalling is de winnaar van de gemeentelijke duurzaamheidsprijs ‘Apeldoorn daagt u uit!’. Onder deze noemer zocht de gemeente vorig jaar naar nieuwe innovatieve producten waarmee zij eigen gebouwen energiezuiniger kan maken. Diverse bedrijven en particulieren kregen de kans om hun slimme product te presenteren.

Winnaar én monteur

De winnaar werd deze fietsenstalling met solardek van Jan Halter van het bedrijf Anne France uit Amersfoort.  Naast het ontwerp heeft hij de duurzame stalling ook gemonteerd. De gebogen staanders van de stalling zijn in roestvast staal uitgevoerd. De zonnepanelen zijn in doorzichtig glas gegoten. Elke module  bestaande uit  één paneel met staander, waar twee fietsen of één scooter kunnen staan en heeft een laadpunt.

Opladen met groene stroom

Wethouder Willems noemt de stalling een goed voorbeeld van participatie door de ontwerpwedstrijd. En het duurzame aspect van het rijwiel opladen met groene stroom past goed bij de doelstellingen van gemeente Apeldoorn.
Jan Halter kijkt op de montageperiode terug als er een met vallen en opstaan. “Tegenvallers verwerken en weer doorzetten. Ik heb er veel van geleerd. En ik heb veel hulp en steun gehad vanuit de gemeente, medewerkers van de kinderboerderij, vrienden en bekenden.”

Duurzaam op klassieke kinderboerderij

Op de vraag van wethouder Willems naar zijn kijk op duurzaamheid, vertelt Halter: “In mijn visie is er geen energieprobleem. Er is genoeg energie. De zon geeft meer energie dan we nodig hebben. We moeten alleen ideeën bedenken en uitvoeren om deze energie te gebruiken. En daarbij materialen gebruiken die lang mee gaan en daarna recyclebaar zijn.”
Accres, beheerder van Kinderboerderij Laag Buurlo, is erg blij met de bijzondere fietsenstalling. Locatiebeheerder Bertus Pols is trots en zegt: “Dit is een prachtig voorbeeld van duurzaamheid op een klassieke kinderboerderij!”