Deze regeling wordt de Opstapregeling genoemd. De zorginstelling kan een cliënt hiervoor aanmelden. Via de Opstapregeling krijgt de cliënt een tijdelijk huurcontract voor maximaal twee jaar, in combinatie met een aantal uren per week ambulante begeleiding. Elk half jaar evalueert de woningcorporatie samen met de hulpverlener en de cliënt hoe het gaat. Als het goed gaat, wordt het tijdelijk huurcontract na maximaal twee jaar omgezet in een huurcontract voor onbepaalde tijd.
Aanmelden Opstapregeling Wonen
De Opstapregeling Wonen is bedoeld voor cliënten die vanuit een intramurale setting zelfstandig gaan wonen. De zorginstelling kan een cliënt online aanmelden voor de opstapregeling. Voor de aanmelding worden worden zowel de persoonlijke als de financiële situatie bekeken. Daarbij worden er verschillende officiële en actuele documenten aan de cliënt gevraagd.
Voor de aanmelding heeft u de volgende documenten nodig:
- Kopie identiteitsbewijs (lees hoe u fraude kunt voorkomen op de website van de Rijksoverheid).
- Inkomensverklaring belastingdienst van het voorgaande jaar (de afgiftedatum van de belastingdienst mag niet ouder zijn dan een half jaar en het mag geen aangifteformulier zijn)
- Kopieën van loonstroken of uitkeringsspecificaties van de afgelopen drie maanden
Indien van toepassing neemt u mee:
- Verhuurders verklaring
- Kopie van geldig indicatiebesluit CIZ
- Doktersverklaring, indien uw cliënt op basis van medische gronden bepaalde voorzieningen nodig heeft in of rondom de woning
- Akkoordverklaring van de bewindvoerder om te bevestigen dat de cliënt financieel gezien op zichzelf kan wonen
De Wmo-indicatie zal door uw Wmo-consulent worden toegevoegd aan uw aanmelding.
Wilt u meedoen met de Opstapregeling? Dan kunt u zich hier online aanmelden.
Tips voor de aanmelding
Beoordeling door de Opstapcommissie
De aanmelding wordt beoordeeld door de Opstapcommissie. Deze bestaat uit twee personen, één vertegenwoordiger namens de gemeente en één vertegenwoordiger namens de gezamenlijke woningcorporaties van Apeldoorn. Op basis van de AVG heeft de commissie geen inzage in bijvoorbeeld het Wmo-dossier.
Vul het aanmeldformulier zo goed mogelijk in
De commissie oordeelt op basis van het aanmeldformulier. Het aanmeldformulier dient hierom zo volledig mogelijk te zijn ingevuld. De hulpverlener moet samen met de cliënt een eerlijk en betrouwbaar beeld geven van de situatie en de capaciteiten van de cliënt.
Maak op tijd een afspraak voor een keukentafelgesprek
Bij de aanmelding hoort ook een keukentafelgesprek. Maak hier op tijd een afspraak voor, anders vertraagt het de aanmelding. De aanmelding kan namelijk niet beoordeeld worden voordat het keukentafelgesprek heeft plaatsgevonden.
Zorg voor actuele documenten
Tijdens de aanmelding geeft de cliënt inzicht in de persoonlijke en financiële situatie. Daarbij moeten de gevraagde documenten over het inkomen actueel zijn. Het vertraagt de aanmelding als ze na het keukentafelgesprek verlopen zijn. Ook moeten ze dan opnieuw verzameld worden.
Wees duidelijk over uw financiële situatie
Geef op het aanmeldformulier zo duidelijk mogelijk inzicht in de actuele stand van zaken. De financiële situatie is een belangrijk punt van aandacht. Als er schulden zijn, moet hiervoor een regeling getroffen te zijn voordat de cliënt een nieuw zelfstandig woonadres kan krijgen. Dit voorkomt bovendien dat binnen de kortste keren incassobureaus op de stoep staan. Het is gewenst dat er sinds de binnenstroom in de intramurale situatie aan een schuldenregeling en afbetaling is gewerkt.
Onderbouw uw woonwensen
In het aanmeldformulier wordt gevraagd naar medische of functionele woonwensen. Voor medische woonwensen is een doktersverklaring nodig, voor functionele woonwensen (zoals een school in de buurt, voor de kinderen) is een goede onderbouwing nodig.
Aanmelden voor de Opstapregeling
U zich hier online aanmelden.
Aanmelden Samenwerkingsovereenkomst Opstapregeling
U kunt een cliënt alleen aanmelden voor de Opstapregeling als uw organisatie is aangesloten bij de Samenwerkingsovereenkomst Opstapregeling.
Bent u nog niet aangesloten neem dan contact op met opstapwoningen@apeldoorn.nl
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik mijn online (ingediende) aanmelding terugvinden?
Op mijnapeldoorn.nl kunt u uw online aanmeldingen terugvinden. Ingediende aanmeldingen blijven altijd bewaard. Aanmeldingen die nog niet verstuurd zijn blijven 90 dagen bewaard.
U vindt uw aanmelding als volgt:
- Log in op mijnapeldoorn.nl
- Open ‘Eigen bedrijfspagina’
- Open ‘Uw zaken’
Hoe kan ik een bijlage toevoegen aan een lopende aanmelding?
Alleen als uw aanmelding nog niet is afgehandeld, kunt u online een bijlage toevoegen. Dit gaat als volgt:
- Log in op mijnapeldoorn.nl
- Open ‘Eigen bedrijfspagina’
- Open ‘Uw zaken’
- Open de aanmelding waar u een document aan toe wilt voegen
- Kies voor ‘Nieuw document’ en voeg een document toe (u kunt nu bladeren in de bestanden op uw eigen computer)
U ontvangt een bevestiging wanneer er een document is toegevoegd. Ook de behandelende afdeling ontvangt hiervan vanzelf bericht.
Hoe kan ik inloggen als organisatie?
U kunt op 2 manieren inloggen:
- Met eHerkenning. Voor meer informatie over eHerkenning kunt u terecht op www.eherkenning.nl.
- Zonder eHerkenning. U kunt inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog geen gebruikersnaam dan kunt u deze direct online aanvragen.
Ik heb geen wachtwoord (meer)?
U kunt een nieuw wachtwoord aanvragen bij de helpdesk van de gemeente Apeldoorn. De helpdesk is te benaderen via fbteam@apeldoorn.nl. Uw nieuwe wachtwoord zal vervolgens per email aan u worden verstuurd. We streven ernaar dat binnen 2 werkdagen te doen.
Mijn organisatie heeft zich al geregistreerd, maar ik heb nog geen inlogcodes
De beheerder binnen uw organisatie kan u toevoegen als contactpersoon in het digitale loket. U ontvangt dan eigen inlogcodes. Weet u niet wie de beheerder is? Neem dan contact op met de gemeente via 14 055, of via het contactformulier.