Wat zoekt u:

Paspoort

In Nederland is iedereen van 14 jaar en ouder verplicht zich te kunnen identificeren met een paspoort of een identiteitskaart. Wie naar het buitenland gaat, moet over een geldig reisdocument beschikken. Met een paspoort kunt u reizen naar alle landen van de wereld. De identiteitskaart is geldig voor een beperkt aantal landen.

Online vermissing melden Afspraak maken

 • Personen vanaf 18 jaar kunnen een paspoort persoonlijk aan de balie van het stadhuis aanvragen en ophalen. Maak hiervoor online een afspraak of bel met 14 055 voor een afspraak.

  Neem bij het doen van uw aanvraag het volgende mee:

  • Een pasfoto (bekijk de eisen voor een pasfoto op de website van de Rijksoverheid)
  • Alle Nederlandse en buitenlandse reisdocumenten die op uw naam staan, ongeacht of deze nog geldig zijn. Hebt u bijvoorbeeld een Nederlandse Identiteitskaart en vraagt u ook een paspoort aan, neem dan uw identiteitskaart mee. Hebt u geen 'oud' reisdocument, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs zoals een rijbewijs mee
  • In geval van diefstal of beroving, een proces-verbaal van de Nederlandse politie hiervan
  • Als u voor uw kind een paspoort aanvraagt moet uw kind zowel bij het aanvragen als ophalen aanwezig zijn. Uitgezonderd zijn kinderen die de aanvraag niet zelf ondertekenen; zij zijn wel bij de aanvraag aanwezig, maar niet bij het ophalen.

  U kunt uw paspoort na 5 werkdagen afhalen. Maak hiervoor online een afspraak of bel met 14 055 voor het maken van een afspraak.

  Jonger dan 18 jaar

  Indien u jonger dan 18 jaar bent, moet u aantonen dat degene(n) die het gezag over u heeft/hebben daar toestemming voor geeft of geven. Degene met het gezag kan de toestemming aantonen door het formulier toestemming minderjarigen eigen reisdocument (pdf; 618 kB) te printen en in te vullen. U neemt het ingevulde formulier samen met een geldig identiteitsbewijs van degene met het gezag mee naar uw afspraak.

  Herinneringsbrief (digitaal)

  6 Weken voordat uw paspoort verloopt, krijgt u per post een herinneringsbrief. Wilt u die brief liever digitaal en maakt u nog geen gebruik van MijnOverheid? Kijk dan op MijnOverheid om te lezen over het gemak van MijnOverheid en hoe u uw account met uw DigiD kunt activeren. Na inloggen kunt u op de website van MijnOverheid aangeven, dat u digitale berichten van de gemeente Apeldoorn wilt ontvangen.

  Spoedprocedure

  Het is mogelijk een paspoort met spoed aan te vragen. Een spoedaanvraag dient u voor 15.00 uur op het stadhuis in. U maakt hiervoor telefonisch een afspraak via nummer 14 055. De volgende werkdag kunt u uw reisdocument afhalen op het stadhuis. U betaalt extra kosten voor een spoedaanvraag.

  Beperking

  Bent u door een lichamelijke of geestelijke beperking niet in staat om uw reisdocument persoonlijk aan te vragen, dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Een gemeenteambtenaar beoordeelt uw mogelijkheden in dezen en kan om een medische verklaring vragen. Voor meer informatie belt u telefoonnummer 14 055.

  Buitenlands woonadres

  U kunt bij het Nederlandse consulaat (website Rijksoverheid) een nieuw paspoort aanvragen. Wanneer u in Nederland verblijft als uw paspoort verloopt, kunt u bij de gemeente Den Haag onder bepaalde voorwaarden een aanvraag indienen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.denhaag.nl.

 • Soort paspoort Kosten
  Paspoort 5 jaar geldig (tot 18 jaar)                              € 51,46   
  (Zaken)paspoort 10 jaar geldig (vanaf 18 jaar) € 64,76
  Extra kosten spoedaanvraag nieuw document € 47,55

   

  De kosten voldoet u bij de aanvraag.

 • Een zakenpaspoort is eigenlijk een nationaal paspoort, maar dan met het dubbele aantal bladen: 64 in plaats van 32. Handig als u regelmatig reist (zakelijk of privé) en extra ruimte nodig heeft voor douanestempels en visa. Als u een zakenpaspoort aanschaft, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen. Een zakenpaspoort is 10 jaar geldig voor alle landen in de wereld. Geef eventueel bij uw aanvraag aan dat u een zakenpaspoort wenst.

 • U kunt de vermissing van uw paspoort eenvoudig online melden bij de gemeente. U hoeft hiervoor geen aangifte te doen bij de politie. De gemeente neemt de melding en de aanvraag - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Na deze melding kunt u direct online een afspraak maken om een nieuw paspoort aan te vragen.

  Hebt u nog geen DigiD, doe dan in het stadhuis melding van vermissing. Maak hiervoor online een afspraak en vraag direct een nieuwe aan. Wij verwerken uw melding direct. DigiD aanvragen? Kijk op www.digid.nl.

  Tot 5 november 2016 was het toegestaan een gevonden document retour te geven aan de houder als deze in de basisregistratie personen (BRP) van de eigen gemeente ingeschreven stond. Aan deze situatie komt een eind: Elk gevonden reisdocument wordt definitief aan het verkeer onttrokken door het te vernietigen op de voorgeschreven wijze.

  Diefstal of beroving

  Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

 • Vaders of moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, ervaren soms problemen bij de persoonscontrole (op een luchthaven) als zij alleen met hun kind reizen. Om problemen te voorkomen kunt u op de site van Ministerie van Defensie een formulier downloaden, invullen en meegeven aan degene die met de minderjarige(n) reist. Meer informatie vindt u bij de rijksoverheid.

  • U hebt de Nederlandse nationaliteit
  • U bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Apeldoorn
  • Het paspoort blijft eigendom van de staat en u moet deze bij een nieuwe aanvraag inleveren. U mag het niet weggooien of vernietigen als het verlopen is.
 • Als u een auto huurt, een hotelkamer boekt of een telefoonabonnement afsluit vraagt men vaak om een kopie van uw rijbewijs of paspoort. Daarmee plegen criminelen gemakkelijk fraude. Maak de kopie minder bruikbaar door erop te schrijven:

  • dat het een kopie is
  • voor wie deze bedoeld is
  • wat de datum is waarop u de kopie afgeeft.


  Streep op de kopie uw burgerservicenummer (BSN) door, in de strook onderaan uw paspoort (op een oud paspoort ook rechts van het midden). Op uw rijbewijs staat het BSN op de achterkant (op een oud rijbewijs binnenin, eerste pagina).

  Door gebruik van de KopieID app kunt u ook documenten veilig verzenden. Download deze desgewenst in de App Store, Google Play Store of Windows Phone Store.

  Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid > Identiteitsfraude.