Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Telefooncellen verdwijnen uit het straatbeeld

30-07-2020

Weet u nog? Vanaf het vakantieadres naar huis bellen was een aantal jaar geleden een heel andere belevenis dan nu. Met het hele gezin opgepropt in een telefooncel naar oma bellen om te vertellen hoe het weer was aan de kust. De teller in de gaten houdend, om te voorkomen dat de lijn werd verbroken voordat er afscheid genomen was.

Mijn Apeldoorn

De tijd om deze herinneringen op te halen is aangebroken, want één dezer dagen verdwijnen de laatste telefooncellen uit het Apeldoornse straatbeeld. Misschien herkent u het beeld nog wel: jaren geleden was er op bijna elke hoek van de straat een telefooncel te vinden. Toen gold er zelfs een wettelijke verplichting om één cel per 5.000 inwoners te hebben. Sinds 2008 is dat niet meer zo.

Toch hadden we in Apeldoorn nog 13 exemplaren staan. Voor sommigen geeft dat een vertrouwd beeld, maar het bellen vanuit de groene hokjes kon al langer niet meer. KPN heeft eerder de ISDN-lijnen verwijderd en daarmee waren ook de telefooncellen buiten werking. Daarom hebben we, samen met beheerder én eigenaar RBL Telecom, besloten om de telefooncellen nu dan echt weg te halen.

Binnenkort nemen we dus afscheid van de cellen, maar… geheel in hedendaagse stijl heeft u nog wel even de tijd om snel een telefooncelfie in één van de hokjes te maken. Op deze plekken kunt u nu nog telefooncellen vinden:

- Imkersplaats 
- Eendrachtstraat
- Korianderplein
- Koning Lodewijklaan
- Koninginnelaan
- Schimmelpenninckstraat
- Tannhauserstraat
- Aristotelisstraat
- Maasstraat
- Schubertplein
- Nieuwstraat
- Eglantier
- Dorpstraat (Beekbergen)