Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Winterpret: sneeuw en schaatsen in de lockdown

11-02-2021

Komende week wordt er sneeuw en ijs verwacht. Hoe kunnen we genieten van sleeën, sneeuwballen gooien en schaatsen in de lockdown? Want ook bij een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten.

Mijn Apeldoorn

Het doel van de lockdown is immers om het aantal ontmoetingen zo veel mogelijk te beperken. Zo kunnen we besmettingen met het coronavirus tegengaan. Onder de huidige regels mag u naar buiten met mensen van uw eigen huishouden of in uw eentje met één iemand van buiten het eigen huishouden.

Dat betekent sneeuwballen gooien met je eigen huishouden of schaatsen met één vriend of vriendin. Houd afstand van anderen en voorkom groepsvorming. Mocht het ergens te druk worden, bijvoorbeeld op een parkeerplaats of een koffie-afhaalpunt, zoek dan een andere plek om van het winterweer te genieten.

De andere regels van de lockdown blijven natuurlijk ook gewoon gelden. Een aantal veelgestelde vragen op een rij:

Mogen er toertochten op het ijs komen?

Toertochten of andere schaatswedstrijden zijn niet toegestaan. U kunt natuurlijk wel zelfstandig schaatsen, maar er mag geen tocht, wedstrijd of ander evenement georganiseerd worden.

Mag er buiten een kraam met koek en zopie staan, bijvoorbeeld bij een plek waar geschaatst of gesleed wordt?

Afhalen van koek en zopie bij bestaande horeca in de buurt mag uiteraard, een aparte kraam bij een schaatsbaan of ergens anders, kan helaas niet. Het is namelijk onvermijdelijk dat daar groepsvorming ontstaat en dat betekent risico op besmetting met corona. Het doel van deze regels is juist dat te voorkomen. Voor een kraam is een vergunning nodig, en die wordt nu niet verleend.

Mag er buiten op schaatsbanen worden geschaatst?

Ja. Schaatsen is een buitensport en dat kan. U mag schaatsen met uw eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten het eigen huishouden met anderhalve meter afstand.

Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven niet verplicht afstand te houden. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er teveel mensen op een schaatsbaan samenkomen. Beheerders dienen hier zorg voor te dragen.  Ziet u dat het druk is, zoek dan een andere plek of kom op een ander moment terug.

Mag je met meerdere schaatsen, sleeën of van het winterweer genieten?

Schaatsen, sleeën, wandelen en genieten van het winterweer kan met uw eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten uw huishouden. Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook als je geniet van sneeuw of ijs. Zo houden we de kans op besmettingen zo klein mogelijk.

Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg. Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.

Geldt er een bepaald advies met het oog op de komende kou?

Ook in de kou kan het coronavirus overspringen. Houd dus afstand, ga weg als het druk is en voorkom groepsvorming. Het is belangrijk dat we door winterpret niet de druk op de zorg verhogen. Bent u niet helemaal zeker van de kwaliteit van het ijs, ga er dan niet op. Dat geldt ook voor gladheid op de weg. Ga niet helemaal alleen het ijs op en houd met het plannen van een schaatstocht rekening met een tijdige terugkeer in verband met de avondklok.