Burgemeester Ton Heerts in gesprek met Femke Klein, Lustrumvoorzitter 80 jaar vrijheid bij Nationaal Comité 4 en 5 mei. Fotograaf: Peter Lous

80 jaar vrijheid in Apeldoorn: herdenken en vieren

Apeldoorn besteedt volgend jaar volop aandacht aan 80 jaar vrijheid. Met een keur aan herdenkingen, concerten, tentoonstellingen en evenementen; gedragen en georganiseerd door tal van organisaties, ondernemers en verenigingen. Met steun van de gemeente, de provincie en het Vfonds. Dinsdagavond 5 november werden de plannen gepresenteerd op een drukbezochte bijeenkomst in het Stadhuis. Aanwezig waren ruim 150 organisatoren, vrijwilligers, ambassadeur van de vrijheid oud-burgemeester Fred de Graaf en andere betrokkenen.

Burgemeester Ton Heerts opende de avond met een vooruitblik op het bijzondere herdenkingsjaar waarin zowel herdenken van de slachtoffers als het vieren van de vrijheid centraal staan. “Ik denk dat het één niet zonder het ander kan. Herdenken, overpeinzen, reflecteren aan de ene kant. En vieren, koesteren en hoop houden aan de andere kant. Zodat we onze idealen, onze hoop en ons vertrouwen ook door kunnen geven van de ene generatie op de andere.”

Aandacht voor 80 jaar vrijheid bij evenementen

In 2025 is er een groot aantal herdenkingen en evenementen waarbij aandacht wordt besteed aan 80 jaar vrijheid. In Apeldoorn begint het programma op 21 januari, bij het Apeldoornsche Bosch. Als onderdeel van het landelijke herdenkingsjaar wordt die dag het vernieuwde herinneringscentrum geopend. Bij herdenkingen, zoals op Ereveld Loenen, zal – in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting (OGS) - extra aandacht komen voor 80 jaar vrijheid.
Om de vrijheid te vieren zijn er grootse evenementen gepland: zo is er onder andere op 2 mei weer een grote parade op de Loolaan. Hierbij zullen (klein)kinderen van veteranen aanwezig zijn. Ook bij bestaande evenementen zoals de Midwintermarathon en het Drakenbootfestival komt speciale aandacht voor het thema vrijheid.

De Apeldoornse plannen voor 80 jaar vrijheid werden dinsdagavond gepresenteerd tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het Stadhuis
De Apeldoornse plannen voor 80 jaar vrijheid werden dinsdagavond gepresenteerd tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het Stadhuis Fotograaf: Peter Lous

Jongeren en herdenken

Tijdens de openingsavond sprak ook Tim Masselink namens de Jongerenraad. Hij vertelde aan presentator Femke Klein van het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoe belangrijk het is om ook jongeren te betrekken bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog: “Tijdens de Dodenherdenking sta je echt stil bij wat er tijdens de oorlog is gebeurd. Ik wil er graag voor zorgen dat meer jongeren zich bezighouden met herdenken. Dit stokje moeten wij overnemen van eerdere generaties.”

In januari zal burgemeester Heerts samen met een groep jongeren, en onder begeleiding van onder andere CODA, Stichting Apeldoornsche Bosch en het Auschwitz Comité een reis maken naar Auschwitz. Zodat Apeldoornse jongeren met eigen ogen kunnen zien wat er heeft plaatsgevonden en de verhalen kunnen doorgeven aan andere jongeren.

Samen herdenken en vieren

Burgemeester Heerts: “We gaan het komend jaar in Apeldoorn heel veel verhalen vertellen. De bekende verhalen, maar ook de minder bekende. We gaan dat op heel veel manieren doen, met heel veel organisaties in de stad, in de dorpen, op de Veluwe, en in Gelderland. We gaan dat doen met beeld, met geluid, met stil zijn, met muziek, met feest. En we gaan dat doen met zoveel mogelijk generaties. Want dit herdenkingsjaar is van ons allemaal.”

Wilt u meer weten over de plannen voor 80 jaar vrijheid in Apeldoorn? Kijk dan op apeldoorn.nl/vrijheid.

Uw Reactie
Uw Reactie