Jongeren en herdenken
Tijdens de openingsavond sprak ook Tim Masselink namens de Jongerenraad. Hij vertelde aan presentator Femke Klein van het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoe belangrijk het is om ook jongeren te betrekken bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog: “Tijdens de Dodenherdenking sta je echt stil bij wat er tijdens de oorlog is gebeurd. Ik wil er graag voor zorgen dat meer jongeren zich bezighouden met herdenken. Dit stokje moeten wij overnemen van eerdere generaties.”
In januari zal burgemeester Heerts samen met een groep jongeren, en onder begeleiding van onder andere CODA, Stichting Apeldoornsche Bosch en het Auschwitz Comité een reis maken naar Auschwitz. Zodat Apeldoornse jongeren met eigen ogen kunnen zien wat er heeft plaatsgevonden en de verhalen kunnen doorgeven aan andere jongeren.
Samen herdenken en vieren
Burgemeester Heerts: “We gaan het komend jaar in Apeldoorn heel veel verhalen vertellen. De bekende verhalen, maar ook de minder bekende. We gaan dat op heel veel manieren doen, met heel veel organisaties in de stad, in de dorpen, op de Veluwe, en in Gelderland. We gaan dat doen met beeld, met geluid, met stil zijn, met muziek, met feest. En we gaan dat doen met zoveel mogelijk generaties. Want dit herdenkingsjaar is van ons allemaal.”
Wilt u meer weten over de plannen voor 80 jaar vrijheid in Apeldoorn? Kijk dan op apeldoorn.nl/vrijheid.