Initiatiefnemers die speelplaats Sterrenlaan willen vernieuwen, werden verrast door wethouder Anja Prins Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn beloont vijf nieuwe initiatieven

Een benefietwedstrijd, een kruidentuin en een natuur-speel-voedselbosje: het zijn voorbeelden van vijf initiatieven die door de gemeente zijn beloond met een subsidie. De initiatiefnemers kregen tijdens een verrassingsbezoek op 10 maart van wethouder Anja Prins persoonlijk dit goede nieuws te horen. “Wij juichen het toe als inwoners zich inzetten voor de Apeldoornse samenleving. Daarom ben ik persoonlijk langsgegaan bij indieners van slimme initiatieven. Niet alleen om het goede nieuws te brengen, maar ook om ze te bedanken voor hun bijzondere bijdrage.”

Als gemeente vinden we het belangrijk dat inwoners zich kunnen inzetten voor Apeldoorn. Met ideeën waarmee we Apeldoorn een stukje mooier, leuker, beter of nog socialer maken. Daarom zijn er meerdere regelingen om mee te doen of te denken. Deze vijf initiatieven vallen onder De Subsidieregeling Inwonersinitiatieven die is bedoeld voor zogenaamde grote initiatieven. Dit zijn aanvragen boven de 2500 euro, waarvoor u twee keer per jaar een aanvraag kan doen: tot en met 30 mei en tot en met 31 december.  Voor initiatieven tot 2.500 euro kunt u het hele jaar een aanvraag doen.

De vijf initiatieven

De volgende vijf initiatieven worden nu ondersteund:

1. Een benefietvoetbalwedstrijd door Apeldoornse jongeren vanuit Don Bosco De Maten, waarbij negentien jongeren met een bijzondere achtergrond het opnemen tegen het landelijk bekende Creators FC. Dit is een voetbalelftal met bekende Nederlanders – Youtubers en Tiktokkers. Creators FC stelt als voorwaarde dat de opbrengst van de kaartverkoop van de wedstrijd naar een goed doel gaat. De jongeren hebben gekozen voor de Voedselbank in Apeldoorn.

2. Aanleggen kruidentuin met belevenispad op een stuk particuliere grond in Wenum-Wiesel. Tuin en pad worden opengesteld voor de buurt, voor minder validen, minder bedeelden en scholieren. Voor ontmoeting en educatie, voor hergebruik van kruidenplanten die anders zouden worden weggegooid en voor het vergroten van de biodiversiteit.

3. Het ‘Eet-Mee´project – maaltijden in De Maten dat zich richt op mensen die het financieel niet redden en moeten bezuinigen op eten. Daarnaast staat het open voor mensen die zich eenzaam voelen en graag eens samen met anderen aan tafel zitten. Het doel is het bevorderen van ontmoeting in een, ook fysiek, warme omgeving, het tegengaan van eenzaamheid en het bevorderen van onderlinge betrokkenheid en hulp.

4. Het vernieuwen van een bestaand speelveld in de verjongende wijk de Sprengen. Met (uitdagende) speelmogelijkheden voor jong en oud en bankjes om ontmoeting te stimuleren. Hiermee willen de initiatiefnemers eraan bijdragen dat meer mensen naar buiten gaan, sociale contacten worden gestimuleerd en dat daarnaast een breed publiek uitgedaagd wordt om te gaan bewegen.

5. Het maken van een natuur-speel-voedselbos-parkje in Beekbergen, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, scholen gaan bijdragen aan de beplanting van het park en waarmee gebruik van het park gestimuleerd wordt.

Goed idee? Doe er iets mee!

De gemeente biedt op een aantal manieren ondersteuning voor het ontwikkelen van initiatieven. Zo kan er via ‘Voor Apeldoorn’; geld, hulp en/of materialen worden ingezameld en is er een Initiatievenmakelaar die graag meedenkt bij het opzetten van een initiatief.

Heeft u ideeën voor een initiatief of wilt u nog meer voor uw buurt betekenen? Kijk op Meedenken en meedoen | Gemeente Apeldoorn.

Jongeren van Don Bosco horen van Anja Prins dat hun initiatief subsidie krijgt.
Jongeren van Don Bosco horen van Anja Prins dat hun initiatief subsidie krijgt. Fotograaf: Gemeente Apeldoorn
Uw Reactie
Uw Reactie