Wordt u de nieuwe stadsdichter? Eind dit jaar geeft stadsdichter Herman Kattemölle ‘zijn pen’ door. Tijdens de Week van de Poëzie in januari wordt volgens traditie de nieuwe stadsdichter bekendgemaakt. Foto: Sven Scholten

Apeldoorn zoekt een nieuwe stadsdichter

Eind 2022 eindigt het stadsdichterschap van Herman Kattemölle. Daarom is de gemeente op zoek naar een nieuwe poëtisch ambassadeur voor Apeldoorn. Solliciteren kan nog tot en met 3 november.

Apeldoorn, ik wil verzen voor je schrijven
Mijn kinderen zijn hier niet geboren, wel getogen
Ik ben van buiten, mis wellicht een oorspronkelijk gen
Ik kijk dan misschien met andere ogen
Maar de liefde voor Apeldoorn vloeit uit mijn pen.

Met deze woorden startte Herman Kattemölle in 2020 als stadsdichter van Apeldoorn. Eind dit jaar en veel prachtige woorden later, geeft hij ‘zijn pen’ door. Tijdens de Week van de Poëzie in januari wordt volgens traditie de nieuwe stadsdichter bekendgemaakt.

Wordt u de nieuwe stadsdichter?

De stadsdichter is de ‘poëtisch ambassadeur’ van Apeldoorn. Iemand die met een speciale blik naar de stad kijkt, ziet wat anderen niet zien en zegt wat anderen niet zeggen. Maatschappelijke thema’s, actuele en historische gebeurtenissen en Apeldoornse items vormen de bron van de gedichten. De stadsdichter dicht, schrijft en draagt voor in beeldtaal die bijblijft.

Een deel van de gedichten wordt op ansichtkaart uitgebracht, via social media gedeeld of op een passende locatie voorgedragen. De stadsdichter ontvangt voor deze rol een jaarlijkse bijdrage.

Criteria

Om in aanmerking te komen voor deze rol, voldoet u aan de volgende criteria:

  1. U heeft aantoonbare ervaring in het schrijven van poëzie;
  2. U woont of werkt in de gemeente Apeldoorn;
  3. U heeft een brede interesse in onderwerpen/actualiteiten die spelen in Apeldoorn en de regio;
  4. U bent flexibel en kan over verschillende onderwerpen schrijven;
  5. U bent bereid om de stadsgedichten voor te dragen bij diverse gelegenheden.

Hoe kunt u solliciteren?

Bent u onze nieuwe stadsdichter? Dan nodigen we u van harte uit om te solliciteren. Graag ontvangen wij uw motivatiebrief, voorzien van enkele gedichten die een goed beeld geven van uw werk. Een commissie zal de geanonimiseerde gedichten lezen. Hierna worden enkele dichters uitgenodigd voor een gesprek en een proefopdracht.

Solliciteren kan tot 3 november via stadsdichter@apeldoorn.nl. Heeft u vragen, dan kunt u deze mailen naar dit mailadres of bellen met Lizz Tulk, adviseur Cultuur en Erfgoed via telefoonnummer 14055.

Uw Reactie
Uw Reactie