Heeft u suggesties wat de gemeente kan doen om armoede te helpen bestrijden? Wethouder Sunita Biharie en medewerkers van de gemeente komen de wijken in om met u in in gesprek te gaan. Eerste plek is vrijdag 21 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur bij winkelcentrum de Eglantier.  Foto: Freepik

Suggesties hoe armoede aan te pakken? Laat het ons weten!

Vandaag is het Wereldarmoededag. Ook in ons land is armoede een groot probleem. Dat was al zo, maar is de laatste tijd misschien wel zichtbaarder dan ooit. Steeds meer mensen hebben er mee te maken. Ook winkeliers, ondernemers en werkenden met bijvoorbeeld slechte flexibele contracten.

De gevolgen zijn ingrijpend: mensen die in armoede leven hebben geldzorgen, kans op schulden, stress en vaker depressies en gezondheidsklachten. Zij krijgen niet de kans om echt mee te doen in onze samenleving. Dat geldt voor volwassenen en zeker ook voor kinderen die in armoede opgroeien. De komende tijd gaan wethouder Sunita Biharie en medewerkers van de gemeente de wijken in om in gesprek te gaan met inwoners over hoe we armoede in Apeldoorn nóg beter kunnen bestrijden. We gaan leren van mensen, van hun verhalen en ervaringen.

Eerste locatie: de Eglantier

Heeft u suggesties wat de gemeente kan doen om armoede te helpen bestrijden? Wij gaan goed naar u luisteren. Mocht u vragen hebben over de bestaande mogelijkheden, dan helpen wij u natuurlijk heel graag! We staan als eerste aanstaande vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur bij winkelcentrum de Eglantier. Een idee of suggestie mailen of met ons bellen kan natuurlijk ook. Dat kan via armoedeaanvalsplan@apeldoorn.nl of telefoonnummer 14055.

Wethouder Sunita Biharie
“Het is heel belangrijk dat álle Apeldoorners een normaal leven kunnen leiden”

Armoedeaanvalsplan

De gemeente Apeldoorn zet alles op alles om armoede te bestrijden. Op dit moment met diverse regelingen en ook door te werken aan een armoedeaanvalsplan. In dat plan werken we uit wat we nog meer kunnen doen om al onze inwoners te ondersteunen.

Wethouder Sunita Biharie: “We vinden het heel belangrijk dat álle Apeldoorners een normaal leven kunnen leiden en dus gewoon in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien. Of het nou gaat om geld voor je energierekening, de huur, de boodschappen, sporten, kleding en ga zo maar door. Daarvoor hebben we verschillende regelingen en hebben we bijvoorbeeld rond de energietoeslag de inkomensgrens verruimd naar 130% van de bijstandsnorm, aangevuld met maatwerk. Want we zien dat armoede veel verder gaat dan de standaard grens van 120% van het sociaal minimum.

We vinden ook dat wij onze verantwoordelijkheid moeten pakken om er ook voor deze mensen te zijn want iedereen doet er toe. Ook uitwonende studenten met een eigen energiecontract ondersteunen wij bijvoorbeeld. Daarnaast bestrijden wij energiearmoede door te ondersteunen bij verduurzaming van woningen.”

Speciaal telefoonnummer

De gemeente heeft vorige maand via Centenkwesties een speciaal telefoonnummer geopend (055 580 1140) om mensen met geldzorgen beter te kunnen helpen. Wethouder Biharie: “Op deze manier willen we voorkomen dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. We hebben één nummer en zorgen ervoor dat je, als we je niet meteen kunnen helpen, door de juiste persoon teruggebeld wordt. Ook hier echt maatwerk dus”.

Bereiken nog niet iedereen

Ondanks alle inspanningen is het voor veel mensen niet vanzelfsprekend dat zij de weg naar de gemeente vinden. En ook wij als gemeente weten niet alle mensen te bereiken. Sunita Biharie: “Belangrijk onderdeel van ons armoedeaanvalsplan is dat we in kaart willen brengen wat we anders en beter moeten doen om meer mensen te bereiken. En dáár hebben we echt de hulp van onze inwoners bij nodig. Want zij weten het beste, vanuit eigen ervaring of op basis van wat zij zien en horen in hun omgeving, wat er beter kan.”

Uw Reactie
Uw Reactie