Veelgestelde vragen

Hieronder leest u de veelgestelde vragen over het neergekomen asbest.

Ik heb in de rook gestaan. Heb ik dan extra asbestvezels binnen gekregen?

Ja, het is mogelijk dat u extra asbestvezels hebt ingeademd. De kans dat u hierdoor kanker krijgt is verwaarloosbaar. Dit komt door de korte blootstellingsduur.

Ik moet erg hoesten, heb ik asbestvezels ingeademd?

Inademen van asbestvezels veroorzaakt geen hoesten. Mogelijk heeft u in de rook gestaan waardoor uw luchtwegen zijn geïrriteerd. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf. Als de klachten toch lang blijven aanhouden, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Mensen met bestaande luchtwegklachten kunnen hier sneller last van krijgen.

Waar kan ik terecht met vragen over gezondheid?

Met vragen over asbest en gezondheid kunt u contact opnemen met de lokale GGD. Neemt u bij gezondheidsklachten contact op met uw huisarts.

Is het gevaarlijk als er asbest op straat ligt?

De brandresten die op straat liggen kunnen mogelijk asbest bevatten. Zolang deze resten niet verbrokkelen, kunnen ze geen kwaad. Door het verbrokkelen van de brandresten kunnen asbestvezels vrijkomen. Dit kan gebeuren door er over heen te lopen of te rijden, of als het op een onvoorzichtige manier wordt opgeruimd. Daarom is voor het opruimen een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld.

Wat gebeurt er met het asbest, dat in de sloot/vijver en op de bodem is terechtgekomen?

Asbest in slootwater geeft geen direct risico. Asbesthoudende brokstukjes in de sloot/vijver en op de bodem moeten echter - voor zover mogelijk - handmatig worden verwijderd door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf, om verdere verspreiding in de omgeving te voorkomen.

Zit er nog asbest in de lucht?

Na de brand zijn er geen meetbare hoeveelheden asbestvezels in de lucht. De vrijgekomen vezels zullen zijn weggewaaid en brandresten met asbest erin (kleine stukjes of flinters) zullen op de grond liggen. Door over brandresten heen te rijden of te lopen, kunnen de brandresten verbrokkelen waardoor mogelijk asbestvezels vrijkomen. Daarom is het verstandig niet er niet doorheen te lopen tot het goed is opgeruimd.

Is er asbest in de woningen terechtgekomen?

Als er brandresten in de woning terecht zijn gekomen, kan hier asbest in zitten. Voorkom dat u brandresten van buiten naar binnen loopt via uw schoenen. Als u toch door brandresten heen bent gelopen, doe dan uw schoenen uit voordat u naar binnen gaat en spoel uw schoenen schoon met water. Mocht dat niet mogelijk zijn dan kunt u de schoenen het beste schoonborstelen met een zachte borstel/of neem schoenen af met een natte doek. Neem bijvoorbeeld een kinderwagen ook pas mee naar binnen als de banden buiten goed afgespoeld zijn. Doe dit ook met fietsen.

Mijn ramen stonden tijdens de brand een tijdje open. Hoe weet ik of er asbest in mijn woning terecht is gekomen?

Via open ramen en deuren, het ventilatiesysteem en de airconditioning kunnen rook, brandresten en daarmee ook asbest zijn binnengekomen. Als blijkt dat er daadwerkelijk asbeststukjes in de woning zijn binnengekomen, wordt dit door een asbestverwijderingsbedrijf opgeruimd. Neem hiervoor contact op met uw gemeente, bel dan 14 055.

Ik heb het ventilatiesysteem niet direct uitgezet. Hoe weet ik of er asbest in mijn woning terecht is gekomen?

Via open ramen en deuren, het ventilatiesysteem en de airconditioning kunnen rook, brandresten en daarmee ook asbest zijn binnengekomen. Als blijkt dat er daadwerkelijk asbeststukjes in de woning zijn binnengekomen, wordt dit door een asbestverwijderingsbedrijf opgeruimd. Neem hiervoor contact op met uw gemeente, bel dan 14 055.

Ik woon buiten het paars gekleurde gebied op het kaartje. Er ligt van alles in de tuin. Hoe weet ik of dat asbest is?

Asbest is relatief zwaar. Daardoor valt het dichter bij de brandhaard neer dan andere brandresten zoals roet. Het gebiedje op de kaart is met opzet ruim aangegeven. Als u daarbuiten woont is de kans verwaarloosbaar dat u asbest in uw tuin aantreft. Woont u buiten het gebied waar asbest is aangetroffen, dan kunt u zelf uw tuin opruimen.

Hoe herken je asbest?

Tijdens de informatieavond gisteren stelden veel mensen de vraag: hoe herken je asbest? De asbest die in het gebied in Osseveld/Woudhuis is neergekomen is wit tot lichtgrijs van kleur. Het zat verwerkt in golfplaat van ongeveer een halve centimeter dikte. Als u brokstukjes aantreft die lijken op wat u op onderstaande foto ziet, is de kans heel groot dat het om asbest gaat.

Twijfelt u? Blijf er dan vanaf en laat het opruimen aan de deskundigen over.

Als u in het gebied woont, wordt uw tuin gesaneerd, daar krijgt u vanzelf een brief over.

Woont u (vlak) buiten het gebied en u denkt dat er toch asbest in uw tuin ligt? Meld dat dan bij de gemeente, bel 14 -005 of mail naar gemeente@apeldoorn.nl

Voor meer informatie over asbest kunt u ook kijken op de websites:
Stappenplan asbest (Rijksoverheid)

Informatie over asbest (VNOG)

Voorbeeld van asbestbrokje Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Wanneer worden daken van garages en woningen schoongemaakt?

Vanaf dinsdag 30 mei beginnen de medewerkers van asbestsaneringsbedrijf Lagemaat met het opruimen van de roet- en asbestdeeltjes op de daken van bergingen en garages. De bewoners van de blokken die aan de beurt zijn, krijgen een brief.
Als alle daken van bergingen en garages zijn schoongemaakt, volgen de daken van de woningen. We weten nog niet precies wanneer dat zal zijn. Er is voor deze volgorde gekozen, zodat de bewoners zo snel mogelijk weer van hun tuin gebruik kunnen maken.

Wat kan ik zelf (wel en niet) doen?

Als u in uw directe omgeving brandresten aantreft, laat deze dan liggen. Ga er niet doorheen lopen, want zo kunt u het via uw schoenen mee uw huis inlopen. De schoonmaakploeg zal zo snel mogelijk bij u langs komen. Ga niet zelf de omgeving van uw huis schoonmaken, tenzij het in- en uitgaan van uw huis ernstig wordt belemmerd. In dat geval kunt u met een zachte bezem de stukjes voorzichtig opzij schuiven. Dit wordt later door personeel van het asbestverwijderingbedrijf opgeruimd. De zachte bezem moet u daarna buiten goed met water bij een regenwaterput afspoelen. Doe geen brandresten en daarmee eventueel asbestverdacht materiaal in uw eigen afvalemmer of –container. 

Woont u buiten het aangegeven gebied, dan kunt u de resten veilig opruimen.

Kan ik het asbest zelf opruimen?

Nee, dit wordt afgeraden. De gemeente of een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf zal zorgen dat er op een zorgvuldige manier wordt opgeruimd. Bij het onvoorzichtig opruimen van brandresten kunnen vezels vrijkomen. Hoewel het schoonmaken met alle zorgvuldigheid zal worden uitgevoerd, kan het zijn dat u achteraf nog stukjes asbesthoudend materiaal in uw omgeving aantreft. Mocht dit gebeuren, dan kunt u dit melden bij uw gemeente. Laat de stukjes bij voorkeur liggen en voorkom dat kinderen ermee gaan spelen.

Mag ik zelf mijn woning schoonmaken en wat is dan de beste manier?

Ondanks dat de gezondheidsrisico’s als gevolg van het eenmalig zelf schoonmaken beperkt zijn, is het wettelijk niet toegestaan dat u zelf na een brand asbestresten opruimt. Laat daarom stukjes asbesthoudend materiaal die in uw woning terecht zijn gekomen liggen. Vraag bij de gemeente na wat u moet doen. In de meeste gevallen zal een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het materiaal komen opruimen.

Wie maakt mijn tuin schoon?

Een asbestverwijderingsbedrijf is woensdag 24 mei begonnen met het schoonmaken van de tuinen. De bewoners van de blokken die aan de beurt zijn, krijgen een brief. Zodra we de complete planning in kaart hebben, melden we dat ook.

Er liggen nog brandresten in mijn tuin. Mag ik die zelf opruimen?

Nee, dit wordt afgeraden, omdat er asbest in kan zitten. Laat deze schoonmaak over aan het asbestverwijderingsbedrijf Lagemaat. U krijgt een melding wanneer het bedrijf bij u langskomt. Woont u buiten het aangegeven gebied, dan kunt u de resten veilig opruimen.

Wie maakt de speeltuin/zandbak schoon?

Een asbestverwijderingsbedrijf zal de speeltuin/zandbak zo nodig schoonmaken.

Ik heb in de rook gestaan. Wat moet ik met mijn kleding doen?

Trek vieze kleding voorzichtig uit en was het in de wasmachine. Gewassen kleding kan gewoon weer gedragen worden. Spoel uw schoenen schoon met water vóórdat u uw huis binnen gaat. Mocht dat niet mogelijk zijn dan kunt u de schoenen het beste schoonborstelen met een zachte borstel/of neem schoenen af met een natte doek.

Wanneer is mijn tuin/woning aan de beurt voor schoonmaak?

Het bedrijf dat het  asbest opruimt, brengt in kaart hoeveel en waar er asbest ligt en hoelang het opruimen ongeveer zal duren. Als we dat weten, zullen we dat op deze plek melden.

Eerst worden de (hoofd)wegen schoongemaakt, om verdere verspreiding te voorkomen. Daarna de openbare gebieden zoals speeltuintjes en pleinen.

Vervolgens worden ook tuinen/opritten schoongemaakt. Wanneer dat zal zijn, weten we nu nog niet. We houden u op de hoogte.

Het asbest is in mijn straat opgeruimd, maar ik zie toch nog wat liggen. Wat moet ik doen?

Denkt u dat het asbest is, meld het bij de gemeente (tel: 14-055)

Hoe kan ik een afspraak maken om mijn tuin te laten schoonmaken?

Als u in het gebied woont waar asbest terecht is gekomen, dan komt u vanzelf aan de beurt. U krijgt van tevoren een brief met meer informatie. Woont u buiten het gebied waar asbest is aangetroffen, dan kunt u zelf uw tuin opruimen.

Mag ik met mijn auto wegrijden als deze nog niet schoon is?

Rijd liever niet met een auto als er nog brandresten op liggen. Bij ernstige verontreiniging zal de gemeente een afspoelplaats aanwijzen. U zult daarover worden ingelicht.

Mag je over straat rijden en lopen?

Maak gebruik van de schoongemaakte routes en probeer niet door de brandresten te rijden of te lopen om verbrokkeling te voorkomen.

Kan ik de wijk in en uit? Ik moet werken/mijn kinderen moeten naar school/ ik kom terug van vakantie.

Het gaat er vooral om dat u voorzichtig bent. Op dit moment is binnen blijven nog het veiligst, maar natuurlijk gaat het leven ook door.

Zolang u maar goed oplet en probeer te voorkomen dat u op stukjes asbest trapt, kunt u van en naar uw woning. Ook kunt u gewoon naar uw werk en de kinderen naar school brengen.

We zijn als eerste begonnen met het schoonmaken van de wegen, juist om verspreiding te voorkomen. Maak vooral gebruik van de al schoongemaakte straten.

Mag mijn kind buiten spelen?

Ja, maar zorg dat uw kind niet in afgezet gebied komt of met brandresten speelt. Kies een speelplek die schoon is. Op het kaartje, onder de update Overzicht asbestvrij gemaakte delen kunt u zien welke speeltuinen zijn schoongemaakt.

Kunnen mijn huisdieren naar buiten?

Houd huisdieren zo mogelijk binnen of vermijd plekken waar brandresten liggen. Maak de poten van uw huisdier schoon als uw huisdier toch buiten geweest is.

Kan ik groenten/fruit/kruiden uit mijn tuin nog eten?

Eventuele asbestvezels worden niet opgenomen door de plant maar blijven aan de buitenkant zitten. U moet de groenten uit uw tuin voor gebruik extra goed schoonmaken. Zichtbaar vervuilde groenten kunt u beter niet eten in verband met andere schadelijke stoffen die in brandresten zitten.

Kan ik in mijn tuin zitten?

Op dit moment is het advies nog zoveel mogelijk binnen te blijven. Gaat u naar buiten, raak dan geen asbestdeeltjes aan en loop er ook niet doorheen. Laat uw kinderen niet spelen in speeltuintjes als die nog niet zijn schoongemaakt. 

Kunnen we in de tuin zijn?

Wanneer er asbestvlokken in de tuin of bestrating ligt moet contact hiermee worden vermeden dus dan niet in de tuin tot dit is opgeruimd.

Kunnen kinderen in de tuin spelen?

Alleen wanneer de tuin professioneel asbestvrij gemaakt is nadat er vlokken lagen, mogen kinderen in de tuin spelen. Niet schoongemaakt = niet spelen.

Is het gevaarlijk als asbest in/op tuinspullen (bijvoorbeeld kussens) zit?

De zichtbare asbestvlokken moeten professioneel worden verwijderd van tuinkussens / tuinspullen.

Wat zijn de openingstijden van het informatiepunt in de wijk?

Vanaf dinsdag 30 mei zijn we dagelijks enkele uren per dag in de wijk aanwezig. U kunt ons informatiepunt vinden op het kruispunt van de Veenhuizerweg met de Buitentuin. Heeft u een vraag en geeft u de voorkeur aan persoonlijk contact? Tussen 8 en 10 uur 's ochtends en tussen 16 en 18 uur 's middags is er iemand van de gemeente aanwezig om uw vragen te beantwoorden met betrekking tot het opruimen van asbest.

Ramen en deuren mogen weer open. Waarom kwam dat advies zo laat?

Omdat we het zekere voor het onzekere wilden nemen. We snappen dat het niet prettig was om niet te kunnen ventileren, maar we wilden zeker weten dat het veilig was om te doen. We hebben nadat we het advies van GGD ontvingen, onmiddellijk gehandeld en de boodschap op de website aangepast. Zorgvuldigheid stond hierbij voorop. 

Ik heb schade door de brand. Bij wie kan ik terecht?

Bij uw verzekeraar. De brand heeft gewoed bij een bedrijf. De gemeente is geen partij hierin. Uw verzekeraar kan u uitleggen wat u kunt doen.

Waarom is de kaart aangepast?

Uit een nieuwe inventarisatie is gebleken dat er in delen van de wijk, waar eerder asbestverdacht materiaal is aangetroffen, toch geen asbest is aangetroffen. Vandaar dat het kaartje is aangepast en het gebied waar asbesthoudend materiaal is aangetroffen kleiner is geworden.

Waarom is NL-alert zo verdeeld afgegaan?

NL- alert is een landelijk systeem. Dat heeft door technische oorzaken niet optimaal gewerkt. Dat is een bekend probleem waar ook aan gewerkt wordt. Kijk voor meer informatie op www.crisis.nl, hier staat ook een filmpje waarin wordt uitgelegd waarom u mogelijk geen NL-alert hebt ontvangen.

Uw Reactie
Uw Reactie