Bron: MTB Architecten

Heropening Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Op 21 januari, in de maand waarin we herdenken dat 80 jaar geleden Auschwitz werd bevrijd, opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet in Apeldoorn het vernieuwde Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Deze opening is onderdeel van het landelijke herdenkingsjaar Tachtig Jaar Vrijheid.

De Joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch werd in 1909 in gebruik genomen. Op 21 januari 1943 werd de instelling op brute wijze door de nazi’s ontruimd. Bijna 1400 patiënten, medewerkers en hun gezinnen werden gedeporteerd naar Auschwitz. Alle patiënten en bijna alle personeelsleden kwamen om het leven.

Sinds 2020 is, in één van de gebouwen op het terrein van de voormalige instelling, Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gehuisvest. Het herinneringscentrum draagt, gesteund door CODA, bij aan de bewustwording over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de lessen die wij daar vandaag de dag nog uit leren. Het Herinneringscentrum groeide al snel uit zijn jasje. Met financiële steun vanuit de Apeldoornse samenleving is het centrum de afgelopen maanden verbouwd en uitgebreid. Na de heropening is er plaats voor groepsbezoeken, zoals schoolklassen.

In Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch komen verhalen van patiënten en medewerkers tot leven. De uitbreiding van het herinneringscentrum maakt het mogelijk om groepen te ontvangen.
In Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch komen verhalen van patiënten en medewerkers tot leven. De uitbreiding van het herinneringscentrum maakt het mogelijk om groepen te ontvangen. Fotograaf: Angela Schouten

Burgemeester Ton Heerts heeft zich vanaf het begin ingezet om uitbreiding van het herinneringscentrum mogelijk te maken: “Te lang is dit verhaal onverteld gebleven. Nu komt vol het licht te staan op deze gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn. Dat is wat we met duisternis moeten doen: vol het licht erop. Zodat we haar onder ogen kunnen zien. En ermee in het reine kunnen proberen te komen. Zeker in het jaar waarin we tachtig jaar vrijheid vieren.”

De organisatie van de opening van het vernieuwde Herinneringscentrum is in handen van Stichting Apeldoornsche Bosch, Gemeente Apeldoorn en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Bezoeken vernieuwde Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Op woensdag 22 en zondag 26 januari is er een open huis in het herinneringscentrum. Op zondag de 26e kunt u zich tevens aanmelden voor een rondwandeling onder begeleiding van een gids over het voormalig terrein van Het Apeldoornsche Bosch. U kunt zich daarvoor aanmelden via de website van het Apeldoorns Gidsen Collectief.

Afbeelding: Impressie Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Bron: MTB Architecten

Theatervoorstelling Ludmilla of lijken aan de lopende band

Voorafgaand aan de officiële heropening wordt de theatervoorstelling Ludmilla of lijken aan de lopende band opgevoerd, een aangepaste versie van een opera die oorspronkelijk in juni 1944 in Kamp Westerbork werd geschreven en opgevoerd.

Er is voor deze voorstelling een beperkt aantal tickets beschikbaar voor 21 of 22 januari (’s middags). Tickets reserveren kan via de website van het Apeldoornsche Bosch.

Indien u verhinderd bent, kunt u een opname van de voorstelling Ludmilla bekijken via NPO Start.

Holocaust herinneringsmaand

Op 27 januari 2025 is het 80 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz, het internationale symbool voor de Holocaust, werd bevrijd. De opening van het vernieuwde Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is een van de momenten waarop in Nederland de Holocaust wordt herdacht, maar er zijn meer manieren en momenten waarop wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen van de Holocaust. Op zondag 26 januari vindt de Nationale Holocaustherdenking plaats in Amsterdam.

Ook worden in voormalig Kamp Westerbork van 22 tot en met 27 januari in 5 dagen en 5 nachten, de 102.000 namen gelezen van slachtoffers die werden vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Vanuit Apeldoorn zal een delegatie jongeren met de burgemeester op zondagmiddag deelnemen aan het namen lezen. Een week eerder gaat een deel van deze groep met de burgemeester naar Auschwitz-Birkenau, voorafgaand aan de opening van het Apeldoornsche Bosch. Het namen lezen in Westerbork is te volgen via de livestream op de website van Kamp Westerbork. Voor meer bewustwording rond dit onderwerp wordt het tweede 4FREE Holocausteducatiemagazine verspreid onder docenten.

Uw Reactie
Uw Reactie