Het grote verhaal van Apeldoorn gaat live op erfgoeddag

Apeldoorn kent een rijke geschiedenis die de stad, de omliggende dorpen en de natuurlijke omgeving haar identiteit geeft. De geschiedenis is tot op de dag van vandaag voelbaar en merkbaar in verhalen, archieven en het landschap, op locaties, bij objecten, gebouwen en historische figuren.

Om de rijkdom en inspiratie uit het verleden ook in het heden een plek te geven, is Het grote verhaal van Apeldoorn in historische thema’s en verhaallijnen samengebracht. De website hetgroteverhaalvanapeldoorn.nl wordt tijdens de Erfgoeddag op zondag 23 oktober in het auditorium van CODA gelanceerd door Peter Messerschmidt, wethouder Cultuur en CODA directeur Carin Reinders.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn vertelt over de stad en regio waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste mensen het gebied bezochten en zich vestigden tot nu. Van de eerste jagers en boeren, de opkomst van de ijzerindustrie tot beken, sprengen en papiermolens. En van de vestiging van het koninklijk huis in Apeldoorn tot de ontwikkeling van dorp naar stad. De website hetgroteverhaalvanapeldoorn.nl brengt de geschiedenis in beeld en nodigt inwoners van Apeldoorn, leerlingen, liefhebbers en (amateur)historici uit online een bijdrage te leveren. Zo is Het grote verhaal van Apeldoorn een levend verhaal van en voor ons allemaal.

De verhalen, objecten, gebouwen en historische figuren worden aaneen geregen door een aantal thema’s die door de eeuwen heen voor Apeldoorn van belang zijn geweest en dat tot op de dag van vandaag nog altijd zijn. Het zijn 10 + 1 thema’s die als lange lijnen door de geschiedenis van Apeldoorn lopen. 10 + 1 omdat er één ‘nul-thema’ is waar de andere tien in geworteld zijn: het Veluws landschap.

Erfgoeddag zondag 23 oktober 11:00-17:00 in CODA

De Erfgoeddag tijdens de Maand van de Geschiedenis staat in het teken van het Grote Verhaal van Apeldoorn. In activiteiten voor alle leeftijden komen alle 10 + 1 thema’s aan bod.

Leer meer over de grafheuvels van de boeren die hier 5000 jaar geleden woonden. Kom sieraden maken zoals ze dat in de vroege middeleeuwen deden, na de eerste ijzerwinning op de Veluwe. Ontdek hoe je papier schept met het schone water uit onze beken. Conservator Hanna Klarenbeek van Paleis Het Loo vertelt over de band van de Oranjes met Apeldoorn. Hoe de overheid vroeger over onze veiligheid waakte wordt duidelijk aan de Verhalentafel, waar iedereen herinneringen kan delen. Kunstenaar Bas Fontein neemt je mee op een bijzondere stadstour langs bomen. En zowel het CODA Archief als de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) tonen de rijkdom van hun depots.

Helpt u mee om de Apeldoornse geschiedenis zichtbaar te maken?

Om de zichtbaarheid en beleving van onze Apeldoornse geschiedenis te vergroten, bestaat er binnen de gemeente een subsidieregeling: de Regeling Erfgoedverbeeldingen. Initiatiefnemers die in de openbare ruimte een zichtbare verwijzing willen maken naar een moment uit de Apeldoornse geschiedenis, kunnen een aanvraag indienen voor subsidie. Met informatie in de openbare ruimte, zoals een informatiebord, een wandelroute, een geheugenbankje of misschien wel een kunstwerk, kan de geschiedenis van Apeldoorn ook in nu opnieuw worden beleefd. Heeft u een goed idee? Kijk voor meer informatie op www.apeldoorn.nl/erfgoedverbeeldingen.

Wilt u meer weten of heeft u vragen, dan kunt mailen naar cultuur-erfgoed@apeldoorn.nl

Uw Reactie
Uw Reactie