Buurtbewoners rondom de Hogeweg en Middenhof in Apeldoorn hebben een compleet vernieuwde speelplek in hun buurt gerealiseerd. Zondag 22 januari was de feestelijke opening. Fotograaf: Rob Voss

Compleet vernieuwde speeltuin aan Hogeweg-Middenhof dankzij inzet buurt

Buurtbewoners rondom de Hogeweg en Middenhof in Apeldoorn hebben een compleet vernieuwde speelplek in hun buurt gerealiseerd. Zondag 22 januari was de feestelijke opening. Speeltuin ’t Loolaantje heeft als doel buitenspelen en de contacten in de buurt te stimuleren. De speeltuin is vernieuwd met hulp van een subsidieregeling van de gemeente.

Na avonden appen, brainstormen en overleg in de wijk, waren de wensen van de buurt duidelijk: een mooie uitdagende speeltuin voor de buurt. De wens ontstond in de coronaperiode toen veel gezinnen met kinderen thuiszaten. Het doel was om kinderen en ouders met elkaar te verbinden. In de wijk wonen ongeveer 265 kinderen die dolgraag samen buiten spelen. Uit een handtekeningenactie bleek dit een grote wens van maar liefst 160 huishoudens.

Het is een oude wijk met veel bebouwing en daardoor ook weinig ruimte voor speelplekken. Daarom is gekozen om de bestaande speeltuin uitgebreider en leuker te maken. Bewoners hebben via het initiatievenfonds van de gemeente geld gekregen om zelf de speelplek op te laten knappen. Ze maakten ook gebruik van crowdfunding. En met succes! Het streefbedrag via crowdfunding was 1000 euro, maar er werd 4000 euro opgehaald. Ook bedrijven uit de buurt deden mooie donaties.
Wethouder participatie Anja Prins was zondag bij de opening: “Wat een prachtig initiatief en mooi voorbeeld wat je als je samenwerkt voor elkaar kunt krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat de buurt nu al uitkijkt naar het voorjaar en de zomer en dat het dan een echte ontmoetingsplek voor de buurt wordt".

Tijdens de feestelijke opening werd er volop gespeeld.
Tijdens de feestelijke opening werd er volop gespeeld. Fotograaf: Rob Voss
Wethouder Anja Prins opende de nieuwe speeltuin aan de Hogeweg-Middenhof.
Wethouder Anja Prins opende de nieuwe speeltuin aan de Hogeweg-Middenhof. Fotograaf: Rob Voss

Rookvrije generatie

Bij de nieuwe speeltuin is in overleg met de gemeente ook een tegel neergelegd dat de speelplek aangewezen is als rookvrije plek. De gemeente zal dat dit jaar bij nog veel meer speelplekken gaan doen.

Zelf ook een goed idee?

Inspireert dit verhaal? We juichen het als gemeente toe als inwoners zich inzetten voor Apeldoorn én voor elkaar. Of ’t nu om een gezamenlijke moestuin of het organiseren van een buurtfestival gaat. Soms is er alleen financiële ondersteuning en een aantal vrijwilligers nodig om een initiatief van de grond te krijgen. Dus: deel uw plannen vooral met ons! Dan kijken wij of we u daarmee kunnen helpen. 

Uw Reactie
Uw Reactie