Nieuw insectenhotel schoolplein PCBO De Sjofar
Gemeente Apeldoorn biedt scholen een Eco Spot aan bestaande uit een insectenhotel, nestkast, planten zaden, prentenboek,  een lesbrief voor leerkrachten en werkbladen voor kinderen.  Fotograaf: Peter Lous

“Van ei tot bij”, een insectenhotel op het schoolplein PCBO De Sjofar Prinses Beatrix

Overal komt u de berichten tegen: het aantal soorten planten en dieren daalt. En dat is niet goed want in de natuur hebben bomen, planten, dieren en ook mensen elkaar nodig om te overleven. Als er veel soorten zijn en er evenwicht is, zorgt dat voor zuurstof, schoon water, vruchtbare grond. Voor ons als mensen groente, fruit, bouwmateriaal, kleding, brandstof, medicijnen zodat we kunnen bestaan.

Wat kunnen we samen met kinderen doen om die achteruitgang van soorten (de achteruitgang van biodiversiteit) te keren? Plekken maken waar wilde dieren bescherming en voedsel vinden!

Bij wilde dieren denkt u misschien aan leeuwen, tijgers, olifanten. Maar er zijn ook veel wilde dieren in bijvoorbeeld uw eigen tuin en rondom scholen. Zelfs in een drukke stad vindt u veel dieren, verschillende planten en bomen. Samen met kinderen willen we de schoolpleinen/schooltuinen nog aantrekkelijker maken voor wilde dieren: ervoor zorgen dat ze eten hebben, bescherming vinden bij regen, kou en ook eitjes kunnen leggen.

Eco Spot op scholen

Gemeente Apeldoorn biedt scholen een Eco Spot aan bestaande uit een insectenhotel, nestkast, planten zaden, prentenboek,  een lesbrief voor leerkrachten en werkbladen voor kinderen. Gemeente Apeldoorn en IVN Apeldoorn hebben de plannen ontwikkeld en coördineren de leveringen aan scholen met een groen schoolplein. Inmiddels zijn zeven scholen blij gemaakt met zo’n insectenhotel en wordt gewerkt aan de nieuwe bestellingen. Op deze manier versterken we gezamenlijk de biodiversiteit in Apeldoorn. Zo’n luxe hotel, nestkast en planten zijn fijne plekken voor insecten, vogels, planten en voor ons!

Wethouder Danny Huizer overhandigde het lespakket en gaf een toelichting op het belang van biodiversiteit, en hoe een groen schoolplein daarbij helpt.
Wethouder Danny Huizer overhandigde het lespakket en gaf een toelichting op het belang van biodiversiteit, en hoe een groen schoolplein daarbij helpt. Fotograaf: Peter Lous
Kinderen en hun leerkrachten zorgden er voor dat het hotel werd gevuld
Kinderen en hun leerkrachten zorgden er voor dat het hotel werd gevuld. Fotograaf: Peter Lous

Kinderen en hun leerkrachten zorgden er voor dat het hotel werd gevuld met allerlei materialen als holle stengels, hooi, dakpannen, houtblokken om eitjes te leggen. De hotelgasten zijn kieskeurig, elk dier kiest voor een bepaald plekje in het hotel. Het hotel biedt behalve aan bijen ook ruimte aan lieveheersbeestjes, hommels en andere kleine beestjes om te schuilen en te overwinteren. 

Kinderen vullen het insectenhotel.
Kinderen vullen het insectenhotel. Fotograaf: Peter Lous

De bloemen die in de buurt worden gezaaid lokken de insecten. En voor vogels die insecten eten wordt het met een nestkast erbij ook een aantrekkelijke plek. De bloemenzaden zijn in Apeldoorn zelf verzameld. In uitgebloeide bloemen zitten namelijk zaadjes, als je die eruit haalt kun je ze zelf verspreiden en anders vallen ze op de grond. En in de lente komt er dan een nieuwe bloem.  

Riwis techniek, een sociale werkplaats, maakt en levert het frame van het insectenhotel. Een robuust hotel van ca. 2 m hoog, 2 m breed, 0,50 m diep, gemaakt van Apeldoorns hout. Lokale aannemer IdVerde zorgt voor plaatsing van het hotel en stevige verankering in de grond.

Uw Reactie
Uw Reactie