Ongevraagd advies inzake armoedebestrijding

Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn

Ambtelijk secretariaat
Postbus 9033
7300 ES Apeldoorn

E: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl
T: 06-28314935

Datum: 15 december 2022
Ons kenmerk: ASDA 2022-07

Aan: College van B&W van de gemeente Apeldoorn
CC:  Marjolein Postma, Hatice Yilmaz

Betreft:  Ongevraagd advies inzake armoedebestrijding

Geacht college,

De Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn (ASDA) weet dat de huidige economische crisistijd de gemeente Apeldoorn zorgen baart en heeft aangezet tot actie. Dat verheugt ons en we kijken uit naar het armoedeaanvalsplan. Financiële zorgen gaan vaak gepaard met mentale problemen. Zorg dat bij het helpen van inwoners met financiële zorgen ook mentale problemen mee worden genomen en dat er waar nodig wordt doorverwezen.

De ASDA vraagt zich overigens naar aanleiding van de programma’s in de Meerjarenprogrammabegroting 2023-2026 (MPB) af wat de begrippen ‘Brede Welvaart’ en ‘Bestaanszekerheid’ precies inhouden. Mogelijk kan daar een antwoord op worden gegeven, zodat duidelijk wordt waar het college zich op richt, en wat de burger daarvan kan verwachten.

Ongevraagde adviezen: Om zo snel mogelijk inwoners die financieel in de problemen zitten adequaat te helpen geven we enkele praktische adviezen:

  • Betrek mensen op een creatieve manier bij het onderwerp armoede. Zet overal informatieborden neer met goede slogans. Betrek inwoners die een signaalfunctie hebben en anderen kunnen helpen. Stuur een brief naar alle inwoners in verschillende talen en begrijpelijke taal waar ze terecht kunnen.
  • Samen055 en Centenkwesties zijn belangrijke toegangspoorten, richt daar een publiciteitscampagne op. (Ongevraagd advies inzake Brede Toegang, 15 december 2022)
  • Betrek lokale en regionale TV en radio erbij. Leg kranten, folders en flyers bij alle intermediairs en vindplaatsen, zoals huisartsen en scholen, Voedselbank, maatschappelijke opvang, buurthuizen, kerken en moskeeën, de gezondheidszorg, scholen, bibliotheek, supermarkt etc. etc.
  • Maak gebruik van sociale media.
  • Maak een sociale kaart van organisaties die steun bieden, zodat de professionele- en welzijnsorganisaties goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden die er zijn. Het college wil graag preventief werken en waar het  kan met behulp van vrijwilligers. Vermeld ook deze organisaties.
  • De website van de gemeente Apeldoorn is ingrijpend verbeterd. Het is alleen niet goed zichtbaar met welke organisaties een afspraak gemaakt kan worden als het gaat om schulden. Vermeld daarbij ook de vrijwilligersorganisaties die je kan aankruisen voor ondersteuning. Dan kom je niet gelijk in contact met de gemeente.
  • Betrek werkgevers, ondernemers. Laat ze hun werknemers aanschrijven, flyers verstrekken, en waar nodig budgetcoaches beschikbaar stellen.
  • In de MPB heeft u aangegeven dat er een pilot komt voor schuldhulpverlening voor met name ondernemers. Waarom een pilot? Maak gebruik van bestaande organisaties die al iets doen en richt u ook op de ZZP-er.
  • In de MPB wordt gesproken over het belang van preventie, de adviesraad adviseert om met name in het onderwijs aandacht te besteden aan armoede. Zorg voor een vindbaar, en actueel overzicht van regelingen en fondsen. Herinner scholen aan het noodfonds wat ze tot hun beschikking hebben om kinderen en hun gezin financieel te helpen.
  • Voedselbank: er is een sterke stijging van mensen die hier gebruik van maken. Een aanzienlijk percentage van de mensen die van de Voedselbank gebruik maken doen dat tussen de 28 en 36 maanden. Deze mensen kunnen mogelijk op een andere manier geholpen worden, al of niet met de doorbraakmethode. De ASDA realiseert zich dat niet iedereen geholpen kan worden.
  • Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn vaak moeilijk te bereiken en helaas gemakkelijk te verleiden om schulden te maken. Dit kan nare gevolgen hebben zoals misbruik etc. (Graag extra aandacht hiervoor zoals ook al benadrukt in het advies inzake de Brede Toegang)

Tot slot: 

We realiseren ons dat het armoede vraagstuk niet eenvoudig is op te lossen gezien alle veranderingen en crisissen die elkaar snel opvolgen. Zuid Doet Samen lijkt een model te zijn dat inwoners achter de voordeur benadert. Elementen van een dergelijk model zouden voor meerdere wijken ingezet kunnen worden. Ook al zijn de wijken erg verschillend.

We zien uw reactie graag tegemoet,

Met vriendelijke groet,
Hans Wesselink
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn

Meer informatie

Heeft u een vraag voor of over de adviesraad? De Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. U kunt het ambtelijk secretariaat van de adviesraden bereiken op maandag, dinsdag en donderdag.

Mail: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl

Volg de adviesraad op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Uw Reactie
Uw Reactie