Reactie op advies Kadernota Maatschappelijke Ontwikkeling

Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn.

Postadres
Postbus 9033
7300 ES Apeldoorn
Bezoekadres
Marktplein 1
www.apeldoorn.nl
KvK 08223882

T 14 055
Doorkiesnummer
(055) 580
E-mailadres
a.devlieger@apeldoorn.nl

Datum: 16 november 2021
Ons kenmerk: DOS 2021-053404
Uw brief d.d.:.
Betreft: Advies op Kadernota maatschappelijke ontwikkeling
Geachte Adviesraad,

Op 12 oktober jl. heeft u een schriftelijke advies uitgebracht op de Kadernota Maatschappelijke Ontwikkeling 2022-2030. Uw advies hebben wij, samen met alle inspraakreacties, verwerkt in de Inspraaknota Maatschappelijke Ontwikkeling.

Om te beginnen willen wij onze waardering uitspreken voor het goed onderbouwde advies waarin u met relevante adviezen komt die ertoe doen. Een groot aantal van uw adviezen zal worden meegenomen.

Graag willen wij als volgt reageren op uw adviezen:

A. U adviseert een agenda toe te voegen aan de kadernota met concrete data waarop de verschillende doelstellingen gerealiseerd en ingevoerd moeten zijn. Dit om ervoor te zorgen dat de woorden in de Kadernota daadwerkelijk omgezet worden naar daden.

Reactie college: We zijn het met u eens dat de woorden in de kadernota omgezet moeten worden in daden. We vinden het mooi om te merken dat we hieromtrent op één lijn liggen. Het college heeft besloten om de concretisering vorm te geven met uitvoeringsplannen die later opgesteld worden. Onze concrete doelen en prestatie-indicatoren komen in de loop van 2022 en krijgen een plek in de herziene Meerjarenprogrammabegroting (MPB).

B. Een systematische beoordeling van het verleden volgens de PDCA-cyclus wordt gemist. U adviseert dan ook om na te gaan welke in het verleden benoemde doelstellingen zijn gerealiseerd en wat positief en negatief heeft bijgedragen om hier het te voeren beleid op af te stemmen.

Reactie college: De monitoring en evaluatie zal gestalte krijgen in het project Informatiegestuurd werken. Hierin wordt gekeken welke informatie we nodig hebben en hoe we deze het best kunnen genereren en mee kunnen nemen in analyses.

C. U spreekt uw zorgen uit over het beroep dat gedaan wordt op de ‘civil society’ bij het uitgangspunt om meer te werken aan samenredzaamheid. Een uitgangspunt dat u op zichzelf wel onderschrijft. U adviseert de inwoners van Apeldoorn, het informele netwerk, maar vooral ook de kwetsbare inwoners, actief te betrekken bij de plannen en oog te hebben voor de draagkracht van verschillende groeperingen.

Reactie college: We zijn het volledig met u eens en zien uw advies dan ook als waardevol. Het college wil zo veel mogelijk de inwoners van Apeldoorn, het informele netwerk en de kwetsbare inwoners zelf actief betrekken bij de plannen. Helaas heeft corona ons bij de ontwikkeling van de kadernota parten gespeeld. Met stakeholders hebben we digitale bijeenkomsten georganiseerd. Het college heeft ervaren dat digitale bijeenkomsten met inwoners minder goed werken bij complexe onderwerpen als een kadernota. Zeker als het gaat om het bereiken van inwoners die digitaal minder vaardig zijn. In de ontwikkeling van de vitaliteitsagenda’s zullen we inzetten op de participatie van inwoners. De draagkracht van buurten zal bij de vitaliteitsagenda’s nadrukkelijk aan de orde komen.

D. U adviseert om aandacht te hebben voor de wijze van communicatie.

Reactie college: We zijn het met u eens. Dit vraagt meer aandacht. Binnen de gemeente Apeldoorn hanteren we hiervoor de eisen van (digitale) toegankelijkheid van informatie en communicatie. Ook zijn we bezig om de kadernota als document meer toegankelijk te maken.

E. U brengt het knelpunt aan het licht dat veel informele organisaties elkaars bestaan niet weten en dat inwoners slecht zijn geïnformeerd over de mogelijkheden in het informele veld. U adviseert het informele veld te faciliteren in hun bedrijfsvoering. Een breed toegankelijke sociale kaart vindt u wenselijk.

Reactie college: Wij zien het benoemde knelpunt ook. Het college ligt op één lijn met u en heeft het voornemen om een breed toegankelijke sociale kaart te maken, zoals u in de kadernota kunt lezen.

F. U geeft aan dat er individuele situaties zijn waarbij het inkomen weliswaar boven de 120% norm ligt, maar de feitelijke situatie dusdanig is dat er van armoede gesproken kan worden. U adviseert om in voorkomende gevallen niet alleen het inkomen in de afweging te betrekken, maar ook het uitgavenpatroon.

Reactie college: Wij zijn van mening dat hier een nuance op zijn plaats is. We zoeken namelijk altijd naar maatwerkoplossingen die op het individu/de situatie worden afgestemd. Hierbij wordt ook gekeken naar het uitgavenpatroon en het college zal dus in deze maatwerkoplossingen de norm van 120% niet dogmatisch hanteren. We hanteren echter bij het treffen van regelingen wel deze norm.

G. U adviseert in het kader van de toegankelijkheid meer gebruik te maken van de beschikbare ervaringsdeskundigheid en mogelijke oplossingsrichtingen te faciliteren.

Reactie college: Wij werken op onderdelen nu al samen met betrokken organisaties en willen uiteraard graag gebruikmaken van de daar aanwezige ervaringsdeskundigheid. Het college gaat graag in gesprek met deze organisaties hoe het beter kan en wat daarvoor benodigd is. Vooralsnog hebben wij hier geen extra middelen voor uitgetrokken.

H. U adviseert om voor een aantal aspecten van de kadernota gebruik te maken van eerder uitgebracht advies, zoals voor het Ontwerp Beschermd Thuis 2030 Oost-Veluwe en het advies inzake Knelpunten in het wonen.

Reactie college: Dit is een mooie suggestie die de integraliteit van het beleid bevestigt. Het college zal uiteraard deze adviezen raadplegen bij de uitvoering van de Kadernota Maatschappelijke Ontwikkeling.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Apeldoorn, de secretaris,
T.J.H.M. Berben
A.J.M. Heerts

Meer informatie

Heeft u een vraag voor of over de adviesraad? De Adviesraad Sociaal Domein Apeldoorn wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. U kunt het ambtelijk secretariaat van de adviesraden bereiken op maandag, dinsdag en donderdag.

Mail: adviesraadsociaaldomein@apeldoorn.nl

Volg de adviesraad op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Uw Reactie
Uw Reactie