Duurzame warmte
Fotograaf: Peter Lous
Duurzame warmte

Ook in de toekomst willen wij fijn leven, werken en wonen in Apeldoorn. En we willen voorkomen dat de aarde te veel opwarmt. Door onze CO2-uitstoot kleiner te maken kunnen we de klimaatveranderingen afremmen.

Over op duurzame warmte: meebeslissen, meedenken en meedoen

De sleutel voor een goede overstap op duurzame warmte is dat we het met elkaar doen. Inwoners, gemeente, ondernemers en organisaties: iedereen kan z’n schouders eronder zetten. Met z’n allen ontdekken we de beste wegen.

Onze aanpak

In 2050 is Apeldoorn van het aardgas af. De Transitievisie Warmte vertelt hoe wij de overgang van aardgas naar duurzame warmte in grote lijnen voor ons zien. We hebben veel werk te verzetten, want Apeldoorn telt 72.000 woningen en 9.200 gebouwen. Een aantal buurten maakt al gebruik van duurzame warmte, bijvoorbeeld Zuidbroek en Groot Zonnehoeve. De meeste dus nog niet. We gaan voor elke buurt bekijken welke vorm van duurzame warmte het beste past. De ene keer is dat een oplossing voor een woning, zoals een warmtepomp. De andere keer is het een oplossing voor de hele buurt, zoals een warmtenet. Er is niet 1 oplossing voor heel Apeldoorn. Want elke wijk heeft zijn eigen kenmerken.

Plan per buurt

We maken duidelijke plannen voor de buurt. We denken na over vragen zoals: Wat is de beste duurzame oplossing? Wat zijn de kosten? Hoe kunnen we dit plan uitvoeren? De uitvoeringsplannen maken we samen met inwoners, omdat woningen, buurten en bewoners van elkaar verschillen. De een wil graag meedenken of kennis uitwisselen, de ander kijkt liever vanaf de zijlijn mee. Bij de buurtplannen draait het erom dat iedereen op zijn eigen manier kan meedoen.

De komende jaren starten we in Kerschoten, De Maten, De Parken en Loenen met de overstap naar duurzame warmte. Hierover lees je meer op de website De Energie van Apeldoorn.

Deze vier zijn de eerste vier wijken en dorp van de toekomst. Wilt u weten wat ze in andere ‘wijken van de toekomst’ in Gelderland doen? Kijk dan op de website Wijk van de toekomst.

Uw Reactie
Uw Reactie