Saskia van Oene (31 jaar)
Foto: Rob Voss
Saskia van Oene (31 jaar)

 Saskia werkt als interimmanager en organisatieadviseur: "Al snel merkte ik dat ik zélf zou willen leidinggeven. En die kans kreeg ik. Je kunt hier echt doorgroeien, als je ervoor gaat en je uitspreekt."

"Soms doen we misschien wel té veel ons best"

Ik kwam hier binnen zonder sollicitatiebrief, met een filmpje waarin ik mezelf voorstelde. Ik las de vacature voor strategisch HRM-adviseur en dacht: dat ben ik. Helaas had ik nog niet de gevraagde acht tot tien jaar werkervaring, maar mijn filmpje gaf de doorslag.

De gemeente durfde te gaan voor iemand die zich nog niet had bewezen: ze zagen potentie en waren bereid om te investeren. In mijn rol als HRM’er adviseerde ik managers, maar ik merkte al snel dat ik zélf zou willen leidinggeven. En die kans kreeg ik. Je kunt hier echt doorgroeien, als je ervoor gaat en je uitspreekt.

Gewoon managen vind ik al snel saai: ik wil niet op de zaak passen, maar iets bijdragen. Daarom ben ik op m’n plek bij het managementbureau. Hier werken allemaal interimmanagers en organisatieadviseurs die losse projecten binnen de organisatie oppakken. Vaak gaat het dan om veranderprocessen. Daarin kunnen we echt met innovatieve ideeën komen. Ik vind het leuk om uit te zoeken welke kant een team op moet en hoe je de teamleden daarin meekrijgt. Als het nodig is, stamp ik als een olifant door de porseleinkast om de boel in beweging te krijgen.

‘Soms stamp ik door de porseleinkast om de boel in beweging te krijgen’


Kenmerkend voor de gemeente vind ik dat het een supersociale club is. Mensen kijken naar elkaar om en zijn betrokken op elkaar. Ook naar buiten toe is het een zorgzame organisatie. Iedereen zit hier vanuit een maatschappelijke betrokkenheid bij onze inwoners. Soms doen we misschien wel té veel ons best. We laten vooral ons hart spreken, en minder ons hoofd. Maar met aardig zijn alleen ben je er niet, je moet de zaak bedrijfsmatig ook op orde hebben. Daar zetten we dus hard op in.

Mijn drive is om concrete resultaten te boeken voor de gemeente. Ik weet zeker dat we het als ‘bedrijf’ anders en beter kunnen doen. Als teammanager bij het Loopbaancentrum sprak ik eens een manager van een wijkcentrum. Hij had een aantal negatieve ervaringen met de gemeente omdat wíj de boel niet goed georganiseerd hadden. Dat raakt me. Op zo’n moment jeuken mijn handen en wil ik zulke dingen veranderen. Als je die rol pakt, krijg je daar ook alle de ruimte voor.

Uw Reactie
Uw Reactie