Beschermd wonen

Kunt u of iemand in uw omgeving niet meer thuis wonen door psychische en/of psychosociale problemen? Dan kan een beschermde woonvorm een oplossing zijn.

 
Extra info ‘U kunt hiervoor terecht bij Samen055.
Lees meer

Kunt u vanwege psychische en/of psychosociale problemen niet meer thuis wonen? Bespreek uw hulpvraag met een medewerker van Samen055. U kunt bellen met 055- 580 11 40.

We bespreken kort uw hulpvraag om te kijken of we u direct kunnen helpen met informatie of advies. Als dit niet lukt, dan noteren wij uw gegevens en uw hulpvraag en zal u binnen één tot uiterlijk drie werkdagen door een consulent worden gebeld om uw hulpvraag door te spreken. Als het nodig is, maakt de consulent samen met u een afspraak voor een gesprek bij u thuis.

De rol van de gemeente

De gemeente Apeldoorn is als centrumgemeente verantwoordelijk voor beschermd wonen in deze regio. Wij geven een indicatie voor de inwoners van de gemeenten Apeldoorn, Voorst, Epe, Brummen of Heerde. Het kan ook zijn dat de persoon die beschermd wil wonen een aantoonbare, sterke binding heeft met deze regio. 
Komt u uit een andere regio? Vul dan het toetsingsformulier landelijke toegankelijkheid regio Oost-Veluwe in.

Indicatie voor beschermd wonen

Als u een indicatie voor beschermd wonen krijgt, gaan we op zoek naar een passende woonlocatie. Dat kan een kamer in een instelling zijn of een wooninitiatief. U mag zelf in gesprek gaan met een aanbieder. Maar wij kunnen dat ook voor u doen. Het kan zijn dat u op een wachtlijst komt als er geen plek beschikbaar is.

Of iemand mag wonen in een beschermde woonvorm hangt af van de specifieke situatie van die persoon. Welke problemen heeft iemand? Hoe heeft iemand tot nu toe gewoond? Is ondersteuning in de thuissituatie een passende oplossing? Alleen als begeleiding in de thuissituatie onvoldoende is, geeft de gemeente een indicatie voor beschermd wonen.

De persoon om wie het gaat, heeft de Nederlandse nationaliteit of verblijft legaal in Nederland.

Als u ondersteuning of een hulpmiddel van de Wmo gebruikt, betaalt u bijna altijd een eigen bijdrage. Het maakt niet uit of u deze ondersteuning of het hulpmiddel in natura ontvangt, of in de vorm van een persoonsgebonden budget. Meer informatie leest u op de pagina eigen bijdrage.

U hoeft niets te doen als u geen beschermd wonen meer nodig heeft.

Laat het ons weten als u uw ondersteuning wilt verlengen. Vul dan samen met uw begeleider het meldingsformulier van Samen055 in. Doe dit 6 tot 8 weken voor de einddatum van uw ondersteuningsperiode. U wordt binnen één werkdag tot uiterlijk drie werkdagen door een Wmo consulent gebeld zodat de Wmo consulent uw ondersteuningsvraag met u kan bespreken. Als het nodig is, maakt de Wmo consulent samen met u een afspraak voor een gesprek bij u thuis.

Het gesprek bij u thuis zal ongeveer een uur tot anderhalf uur duren. Wij vragen u hier rekening mee te houden bij met maken van andere afspraken

Uw Reactie
Uw Reactie