Maak uw gevel groen
Fotograaf: Rob Voss
Maak uw gevel groen

Maak uw gevel groen. Uw woning is koeler in de zomer. Groen op uw gevel isoleert namelijk heel goed. 

Vergroen uw gevel

Groen trekt vogels, insecten en andere dieren aan. Ze vinden er eten en een veilig plekje om hun nest te maken. En groen op uw gevel ziet er ook nog eens prachtig uit, toch?

Wat kunt u doen?

Heeft u geen tuin, maar wilt u wel graag meer groen bij uw huis? Dan kunt u gevelgroen, een geveltuintje of een groene slinger aanleggen.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw gevel groener te maken. Graaf tijdens het plaatsen wel altijd voorzichtig. Zorg ervoor dat u geen schade maakt aan kabels of leidingen.

Zet een plant tegen uw gevel

Haal een of meer tegels weg bij uw gevel. Zet op die plek een groene plant in de grond. Maak er een opstaande rand omheen. Daar kunt u de tegels voor gebruiken die u heeft weggehaald. Maak aan de gevel een constructie, waarlangs de planten naar boven kunnen groeien. Maak de groenplek niet te breed. Er moet altijd genoeg ruimte voor voetgangers overblijven. Kies voor een plant die niet gaat vastzitten aan de gevel. Zo voorkomt u schade aan uw woning.

Leg een geveltuintje aan.
Leg een geveltuintje aan. Fotograaf: Rob Voss

Leg een geveltuintje aan

Dit is een eenvoudige manier om uw huis groener te maken. Haal een aantal tegels weg bij uw gevel. Zet op die plek klimplanten of bloemen of beide in de grond. Maak er een opstaande rand omheen. Daar kunt u de tegels voor gebruiken die u heeft weggehaald.

Maak het geveltuintje niet te breed. Er moet altijd genoeg ruimte voor voetgangers overblijven.

Maak een groenslinger

Dat is een slinger tussen uw woning en een woning aan de overkant van de straat. Een groenslinger is een mooie manier als er weinig ruimte is.

Haal een tegel weg bij uw gevel en de gevel aan de overkant. Zet op die plek een groene plant in de grond. Maak er een opstaande rand omheen. Maak aan beide gevels een constructie, waarlangs de planten naar boven kunnen groeien. Span een draad over de straat waarlangs de planten naar elkaar kunnen groeien.

Maak de groenplek niet te breed. Er moet altijd genoeg ruimte voor voetgangers overblijven. Kies voor een plant die niet gaat vastzitten aan de gevel. Zo voorkomt u schade aan de woningen.

Combineer

U kunt groen tegen uw gevel goed combineren met afkoppelen van de regenpijp. Zorg er dan wel voor dat het water bij een grote regenbui naar de goot in de straat of oppervlaktewater kan lopen. Maakt u een geveltuintje? Dan kunt u het regenwater vanuit de regenpijp daarin laten lopen. Leg dan bijvoorbeeld Hydrorock-blokken onder uw geveltuintje.

Wat doen wij?

Wij kunnen u helpen met de aanleg. Stuur een e-mail naar groeninitiatief@apeldoorn.nl. Daarin beschrijft u wat u wilt doen en op welke plek u dat wilt doen. Wij nemen contact met u op en bekijken samen met u de mogelijkheden.

Uw Reactie
Uw Reactie