Veelgestelde vragen
Lees hieronder de veelgestelde vragen over het Soortenmanagementplan (SMP).
Lees hieronder de veelgestelde vragen over het Soortenmanagementplan (SMP).
Apeldoorn is een groene gemeente waar veel dieren leven. Maar de laatste jaren zijn er steeds minder dieren en diersoorten. Vooral dieren die in gebouwen wonen, zoals de gierzwaluw, huismus en verschillende vleermuizen, hebben het moeilijk. Dit komt doordat we steeds vaker gaten dichten en spouwen opvullen, waardoor ze geen plek meer hebben om te verblijven. Ook moderne nieuwbouw biedt weinig ruimte voor deze dieren. Als we niets doen, kunnen deze vogels en vleermuizen uit ons straatbeeld verdwijnen en neemt de biodiversiteit verder af. Daarom zijn ze beschermd volgens de Omgevingswet. Gaat u verbouwen? Dan kunt u met deze wet te maken krijgen.
Om te zorgen dat de dieren in gebouwen beschermd blijven tijdens werkzaamheden zoals sloop, verbouwing, renovatie of verduurzaming, heeft de gemeente Apeldoorn een Soortenmanagementplan (SMP) opgesteld. Dit plan zorgt ervoor dat dieren die in gebouwen wonen beschermd worden, zowel tijdens als na de werkzaamheden.
Voor vergunningen onder de Omgevingswet is ecologisch onderzoek nodig. De gemeente voert dit onderzoek uit, zodat u dat niet meer hoeft te doen. Ook moet er een Ecologisch Werkprotocol worden opgesteld, waarin staat hoe er gewerkt moet worden en welke nestplekken er in en aan het gebouw moeten worden gemaakt. Dankzij het SMP kunt u eenvoudiger voldoen aan de Omgevingswet, zodat u snel en zonder problemen met uw plannen kunt beginnen.
Als u niet meedoet met het SMP, moet u volgens de wet een natuurtoets laten uitvoeren om te bepalen of er beschermde diersoorten aanwezig zijn. Als er beschermde soorten worden aangetroffen, moet u een ontheffing aanvragen voor de Omgevingswet bij de Provincie Gelderland. Als er geen beschermde soorten aanwezig zijn, hoeft u hier verder geen rekening mee te houden. Meer informatie kunt u lezen op de website van Provincie Gelderland.
Bij de volgende werkzaamheden moet u zich houden aan de Omgevingswet om te voorkomen dat dieren die in gebouwen wonen worden verstoord:
Als u meedoet met het SMP, moet u zich houden aan een ecologisch werkprotocol dat wij aanleveren. Dit houdt onder andere in dat u per woning minimaal één nestkast voor huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen moet plaatsen. Daarnaast moet er bij spouwmuurisolatie altijd een inbouwkast voor vleermuizen worden ingebouwd.
Binnen het SMP gaan we ervan uit dat er beschermde diersoorten aanwezig zijn en vragen we u om volgens een vastgesteld ecologisch werkprotocol te werken. Dit betekent dat u niet hoeft aan te tonen of er wel of geen beschermde soorten aanwezig zijn.
Buiten het SMP om kunt u de aanwezigheid van beschermde diersoorten vaststellen door een natuurtoets (ecologisch vooronderzoek) te laten uitvoeren. Dit onderzoek kijkt op specifieke momenten naar de aanwezigheid van beschermde soorten, zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Als beschermde soorten aanwezig zijn, moet u een ontheffing aanvragen voor de Omgevingswet. Zijn er geen beschermde soorten, dan hoeft u hier verder geen rekening mee te houden.
Als er beschermde diersoorten in uw gebouw aanwezig zijn, mag u deze niet verstoren of doden. Dit is vastgelegd in de Omgevingswet. Bij bepaalde werkzaamheden, zoals renovatie, verbouwing of isolatie, moet u rekening houden met de aanwezigheid van deze diersoorten. Negeert u dit, dan handelt u in strijd met de wet en kunt u in overtreding zijn.
Enerzijds hebben we een verduurzamingsopgave waarbij we zo veel mogelijk gebouwen beter moeten isoleren, spouwmuren moeten opvullen en zonnepanelen moeten plaatsen. Anderzijds verjagen we door deze werkzaamheden diersoorten die van onze gebouwen afhankelijk zijn. Dat willen we zo veel mogelijk voorkomen. De gemeente Apeldoorn heeft daarom in 2019 het soortenmanagementplan (SMP) opgesteld. Een overkoepelend plan om de diersoorten in de stad te beschermen.
Heeft u vragen? Stuur ons een e-mail.
E-mail: smp@apeldoorn.nl