Dit kunt u doen tegen: hitte
Fotograaf: Peter Lous
Dit kunt u doen tegen: hitte

We krijgen er steeds vaker mee te maken: hitte. Doordat de aarde opwarmt komen extreme natuurverschijnselen zoals hevige regen of hitte steeds vaker voor. Aanhoudende hitte kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er een aantal maatregelen die u kunt treffen om uw woning en uzelf koel te houden.

Deze maatregelen kunt u nemen tegen hitte

Plant een boom

De maatregel der maatregelen om hitte tegen te gaan is het planten van meer bomen. Een boom werkt verkoelend door het geven van schaduw en vanwege verdamping. Eén boom werkt zelfs net zo verkoelend als 10 airco’s! Zowel de omgevingstemperatuur als de gevoelstemperatuur is onder een boom lager dan in de volle zon. Dit scheelt zelfs tussen de 10 en 15 graden Als u een boom rondom uw huis hebt zorgt de schaduwwerking er ook voor dat muren, daken en tegels minder opwarmen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat muren die in de schaduw van een boom staan zelfs 20 graden minder opwarmen. Als u niet veel ruimte in uw tuin hebt voor een grote boom dan kunt u ook kiezen voor een voorgeleide dakboom (zoals een dakplataan of dakamberboom) boven het terras.

Onthard en vergroen

Stenen nemen warmte op en geven dit ’s avonds langzaam weer af. Vooral in stedelijke gebieden treedt dit zogenaamde hitte-eiland effect op met als gevolg dat het hier ’s avonds ongeveer 7oC warmer is dan op het platteland. Dit is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Ook in de tuin kunt u het verschil tussen veel of weinig tegels merken. De temperatuur van terrastegels kunnen op hete dagen makkelijk oplopen tot 50oC. Hoe donkerder de tegel, hoe warmer. Lichte tegels en grind warmen minder op maar nog beter is het beperken van verharding en zo veel mogelijk groen aanplanten. Verdamping en schaduw van planten zorgen er namelijk voor dat de directe omgevingstemperatuur 2oC tot 5oC lager komt te liggen. Zorg dus vooral voor zo veel mogelijk groen rondom uw gevel en rondom het terras.

U hoeft hierbij niet te beperken tot borders of planten in potten. Door te kiezen voor een groene grensafscheiding, pergola of gevelbegroeiing vergroot u het oppervlakte groen zonder dat dit ten koste gaat van uw tuinoppervlakte. Een muur die begroeit is met klimplanten voelt 10 – 15 graden koeler aan. De isolerende werking van groene gevels is prettig voor zowel de binnen- als de buitentemperatuur. Goede klimplanten met een verkoelend effect zijn bijvoorbeeld de Toscaanse jasmijn en clematis. Een pergola kunt u bijvoorbeeld laten begroeien met een druivelaar. Zo zit u ’s zomers lekker in de schaduw, maar hebt u in de winter en het voorjaar lekker zon omdat de bladeren zich pas later in het voorjaar vormen.

Lees verder over het vergoenen van uw tuin

Leg een groen dak aan

Op zomerse dagen kan de binnentemperatuur onder een groen dak 3 tot 5 garden koeler zijn. De oppervlaktetemperatuur van groene daken is op een zonnige dag in de zomer zo’n 27 graden in tegenstelling tot een bitumendak van 70 graden! De omgevingstemperatuur boven een groen dak is overdag niet aanzienlijk lager, maar ’s avonds wanneer het hitte-eiland effect optreedt wel. Een voorwaarde is dat het groene dak goed bewaterd is. Gebruik hiervoor het liefste regenwater dat u hebt opgevangen in bijvoorbeeld een regenton.

Lees verder over het aanleggen van een groen dak

Ga voor wit

Witte daken en gevels warmen minder op omdat ze meer zonlicht reflecteren. Het reflecterende vermogen van witte betonnen dakpannen is bijvoorbeeld 15x groter dan dat van zwarte bitumen dakbedekking (die wel 70 graden kan worden). De ruimtes onder een wit dak zijn op warme dagen ongeveer 4-10 graden koeler dan ruimtes onder een zwart dak. In Amerika is een verf ontwikkeld die nog witter is dan sneeuw. Deze witte verf reflecteert 98% van het zonlicht. Door dergelijke verf op daken en gevels aan te brengen blijft de binnentemperatuur lager dan de omgevingstemperatuur. In ons klimaat willen we echter maar een paar maanden per jaar dit effect hebben. Het is daarom nog niet helemaal duidelijk of de voordelen van een wit dak of witte gevel opwegen tegen de voordelen van donkerdere oppervlaktes.

Uw Reactie
Uw Reactie