Waterdak

Een water- of retentiedak is een groen dak met onder de substraatlaag een extra laag om regenwater te bergen. Op een retentiedak wordt tijdens een regenbui het regenwater opgeslagen. Het water blijft onder de beplante laag staan. Op deze manier draagt een retentiedak bij aan het opvangen van regenwater in de stad.

Het retentiedak heeft een afvoer en loopt doorgaans binnen 24 uur leeg. Zo vermindert de piekafvoer van dakwater richting de riolen. Een retentiedak is voorzien van een overstort voor heftigere buien. Het is ook mogelijk om retentiedaken en polderdaken zonder groen aan te leggen. In dat geval spreken we van een zogenaamd ‘waterdak’. Retentiedaken zijn doorgaans zwaar. Bij het toepassen van een retentiedak in bestaande en in nieuwbouwsituaties dient daarom per geval onderzocht te worden of er extra constructieve maatregelen nodig zijn.

Het polderdak

Het polderdak is een retentiedak dat is voorzien van een besturingssystemen dat gekoppeld is aan de weersverwachting. Het voert het regenwater af vlak voordat er een bui is voorspeld, zodat het retentiedak zo lang mogelijk gevuld blijft. In Amsterdam is een prototype van het polderdak gerealiseerd. Dit dak heeft een dynamische sturing met als voordeel dat water langer op het dak kan blijven staan en hierdoor gebruikt kan worden voor sproeien, infiltratie en koeling. Door de dynamische sturing kan het dak ook geleegd worden bij voorspelde vorst.

 
Uw Reactie
Uw Reactie