Vergroen uw tuin
Fotograaf: Rob Voss
Vergroen uw tuin

Groen laat het regenwater namelijk beter weglopen. Dat voorkomt ook dat de grond te droog wordt. Bovendien komt het schone regenwater niet meer in het riool. Meer groen in uw tuin heeft meer voordelen.

Maak uw tuin groener

Heeft u veel steen in uw tuin? Dan is de kans op wateroverlast bij een grote regenbui groot. Met groen in uw tuin is die kans kleiner.

  • Groen geeft schaduw. Het zorgt ervoor dat het minder warm is in een hete zomer.
  • Groen zorgt voor meer vogels, insecten en andere dieren in uw tuin. Dat is goed voor uw tuin en geeft leven in de buurt.
  • Groen maakt de lucht schoner. Groen haalt namelijk stofdeeltjes uit de lucht.

En … groen geeft kleur aan uw tuin. Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn.

Wat kunt u doen?

Kijk eens naar uw tuin. Is er een plekje waar een paar stenen weg kunnen? Zet daar dan planten in de aarde. Natuurlijk kunt u gerust ruimte houden voor een mooi terras. Dan kunt u daar heerlijk van al dat groen in uw tuin genieten. Beperk de oppervlakte van verharding het liefst tot maximaal 20%. Zo zorgt u ervoor dat water in de grond kan zakken en niet in het riool terecht komt. Als u tegels wilt vervangen door gras of beplanting is het wel belangrijk dat de bodem goed verzorgd wordt. Onder tegels ligt vaak zand, wat geen voedzame bodem is voor planten. Het is daarom belangrijk om de grond te verbeteren met bijvoorbeeld bodemverbeteraars. Als u geen groen wilt dan kunt u kiezen voor grind, houtsnippers of schelpen. Dit is gemakkelijk te betreden, maar het water loopt beter weg dan bij volledige verharding. Voor bijvoorbeeld parkeerplaatsen zijn er steeds meer mooie alternatieven zoals de Rain(a)way tegels.

Voortuinen met tegels en planten
Voortuinen met tegels en planten

Een gezonde bodem

Een levende tuin begint bij een gezonde bodem. Door niet te spitten bescherm je plantenwortels en schimmeldraden die belangrijk zijn voor een gezonde bodem. Bedek de bodem van je tuin verder zo veel mogelijk met beplanting of mulch (organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers). Onkruid krijgt hierdoor veel minder kans en de bodem droogt minder snel uit. Daarnaast creëer je zo schuilplaatsen voor allerlei dieren. Ten slotte zorgt mulch voor een gezondere bodem omdat het plantmateriaal verteerd en omdat regenwormen het materiaal omzetten in mest.

Wat doen wij?

We helpen u graag een handje bij het ontstenen van uw tuin. Wij komen door heel Apeldoorn kosteloos de tegels ophalen die u zelf uit uw tuin heeft verwijderd met ‘De Tegeltaxi’. Voorwaarde is dat u uw oude tegels niet vervangt voor nieuwe. Aanmelden is op dit moment niet meer mogelijk. Houd onze social media, website en de lokale kranten in de gaten. Daar laten we het weten als we weer een actie organiseren.

Meer informatie

Heeft u vragen? Of wilt u meer informatie?

Mail naar operatiesteenbreek@apeldoorn.nl.

Wilt u meer weten?

Misschien is uw tuin al mooi groen. Of is er nog wel wat te doen? Kijk hoe groen uw tuin is met de tuincheck.

Uw Reactie
Uw Reactie