Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Misschien heb je recht op een ander soort uitkering, of moet je deze via een ander loket aanvragen. Daarom kijk je eerst of - en hoe je in een bijstandsuitkering kunt aanvragen. Dit gebeurt vanzelf, als je online een afspraak maakt.
Let op! Ben je tussen 16 en 18 jaar oud?
Stuur dan een mail met je naam en telefoonnummer naar jongerenloket@apeldoorn.nl. We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Hoe vraag je een bijstandsuitkering aan?
Een bijstandsuitkering aanvragen doe je in drie stappen.
- Check
Kijk of je een bijstandsuitkering kunt aanvragen - en hoe.
Gebruik de controle voor aanvraag-button hieronder.
- Afspraak
Met button hieronder maak je een afspraak met een medewerker van het Jongerenloket.
Als er voor jouw aanvraag andere oplossingen gelden, lees je dat ook.
- Gesprek
Je hebt twee kennismakingsgesprekken. Hier bespreek je jouw persoonlijke, financiële, woon- en leefsituatie. Die bepaalt of je in aanmerking komt voor een uitkering. Ook bepaalt jouw situatie de hoogte van de uitkering.
Is jouw situatie ingewikkeld?
Soms is er meer aan de hand dan alleen te weinig inkomen. Bijvoorbeeld als je als jongvolwassene last hebt van schulden of betalingsachterstand. Of als je geen goede huisvesting hebt. Of wanneer je juist een opleiding nodig hebt om aan werk te komen. Je kunt dit bespreken bij je eerste gesprek. Maar je kunt er ook een aparte afspraak voor maken. We denken altijd met je mee en helpen je graag verder!
Meer weten?
Wil je meer weten of staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Bel 14055 Vraag naar het Jongerenloket.
Aangepaste dienstverlening door coronavirus
Het coronavirus vraagt van ons een andere manier van werken. Als gemeente Apeldoorn helpen we u online, telefonisch en waar noodzakelijk fysiek.
Heeft u vragen rondom de bijstand, schuldhulpverlening, budgetbeheer, bewindvoering of bijzondere bijstand? U kunt online een belafspraak maken. Is dit niet mogelijk dan kunt u bellen voor overleg met 14 055, kies in het keuzemenu voor 1.
Ondernemer?
Bent u ondernemer en heeft u door de coronamaatregelen financiële ondersteuning nodig? Mogelijk komt u in aanmerking voor de Tozo (tijdelijke ondersteuning zelfstandige ondernemers) en is een bijstandsuitkering niet nodig. Ga direct naar de website van het Gros om een versnelde aanvraag te doen.
Stap 1 - Controle voor aanvraag
Afspraak maken
Ben je jonger dan 18 jaar?
Als je tussen 16 en 18 jaar oud bent, krijg je geen bijstandsuitkering. Er zijn wel andere mogelijkheden om aan geld te komen. Die zijn afhankelijk van je situatie.
Stuur dan een mail met je naam en telefoonnummer naar jongerenloket@apeldoorn.nl. We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Wat is de hoogte van een bijstandsuitkering?
De hoogte van de bijstandsuitkering is afhankelijk van je leeftijd, gezinssituatie en de kostendelersnorm die wordt toegepast. Die kostendelersnorm is afhankelijk van het aantal volwassenen waarmee je het huishouden deelt.
Bekijk de bedragen in het overzicht met bijstandsnormen.
Wat gebeurt er bij de eerste afspraak?
Tijdens het gesprek bespreekt je jouw persoonlijke, financiële, woon- en leefsituatie. Dat bepaalt of je in aanmerking komt voor een uitkering. Ook bepaalt je situatie de hoogte van de uitkering.
Dit neem je mee:
- Geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs) waarop het Burger Service Nummer (BSN) vermeld staat. Heb je een identiteitskaart of paspoort zonder BSN, neem dan ook een document mee waar uw BSN op staat.
- Curriculum Vitae (CV)
- Jouw recente sollicitaties (afgelopen 2 maanden)
Na het eerste gesprek volgt nog een gesprek. Daarbij gaan we dieper in op uw situatie. Ook beoordelen we of u recht heeft op een uitkering. En we vertellen u hoe de aanvraag verder verloopt.
Zoeken naar werk
Bij de aanvraag voor een uitkering hoort ook een sollicitatieplicht. Dit betekent dat je zelf actief op zoek moet naar betaald werk. Er wordt van je verwacht dat je vier weken actief op zoek gaat naar betaald werk voordat je een uitkering krijgt. Dit moet je ook kunnen laten zien.
Kan je niet op de afspraak komen ?
Meld dat dan 48 uur van te voren. Gebruik hiervoor de link in de afspraakbevestiging.
bedenk wel, als je niet naar de afspraak komt en ook niet tijdig afmeldt, loopt je de kans dat de meldingsdatum (de mogelijke ingangsdatum van de uitkering) vervalt. Het zal dan langer duren voor je duidelijkheid hebt over een uitkering.
Heb je een partner?
Ben je getrouwd of woon je (geregistreerd) samen? Dan kom je samen naar de afspraak.
Kan één van jullie niet? Kies dan een moment dat je beiden wel kunt. Gaat het niet om medische redenen? Bel dan met 14 055 om de mogelijkheden te bespreken.
Deel je een woning met volwassenen?
Een woning delen met volwassenen heeft invloed op de soort en hoogte van de uitkering. De relatie die je met elkaar hebt, is hierbij belangrijk. Je bespreekt tijdens de eerste afspraak of je kostendeler bent (waarbij je alleen woonkosten deelt met huisgenoten) of een gezamenlijke huishouding voert met je (ex-)partner (waarbij je naast woonkosten ook huishoudkosten deelt, zoals kosten voor eten en drinken en persoonlijke verzorging).