Bokashi verspreiden
Fotograaf: Peter Lous

Ruikt u het ook? Bodemverbeteraar Bokashi wordt weer verspreid

Vanaf 4 maart gaan we weer Bokashi verspreiden rondom bomen, struiken en plantsoenen door de hele gemeente. Deze bodemverbeteraar zet Apeldoorn in voor gezonde flora en fauna in onze gemeente. Bokashi is als lokale bodemverbeteraar een succesvol middel gebleken. En is te herkennen aan de sterke geur die het met zich meebrengt.

Het proces om Bokashi te maken begint met het verzamelen van bladeren uit wijken in Apeldoorn, zoals straten en stoepen. Bijvoorbeeld om onveilige situaties bij regen of gladheid te voorkomen. Aan het blad voegen we micro-organismen toe. Daarna wordt het luchtdicht afgedekt. Vervolgens ontstaan door het fermentatieproces, nuttige stoffen voor de bodem. Zoals antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en voedingsstoffen. 

Benieuwd naar hoe we Bokashi maken? Bekijk dit filmpje.

Het stinkt een beetje, maar dan heb je ook wat

Met een totale productie van zo'n 2.500 ton blad-Bokashi, helpt Apeldoorn bij het herstel van de bodem en het bodemleven. We verspreiden de Bokashi in parken, bermen en plantsoenen. Dat kan een tijdelijke sterke geur geven. Deze geur verdwijnt na een tijd, terwijl de voordelen voor de bodem blijven.

Een gezonde bodem is belangrijk voor de biodiversiteit en klimaatverandering. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de bodem langer water vasthoudt. Dat is belangrijk bij wateroverlast of langdurige droogte.

Onderzoek naar de werking

Apeldoorn doet mee aan een onderzoek van de Universiteit Wageningen naar Bokashi als bodemverbeteraar. We zien positieve resultaten op proeflocaties in Zevenhuizen en de Parken. In Apeldoorn zagen we bijvoorbeeld tijdens de zomer van 2022 en het voorjaar van 2023 al dat het Bokashi-veldje in Zevenhuizen beter bestand was tegen de langdurige droogte. Het gazon bleef langer groen en zag er gezonder uit. Terwijl het veldje waar we niets deden volledig verdorde.

De bodemmetingen van afgelopen najaar bevestigen dat. We blijven de effecten van Bokashi monitoren tot eind 2025 met bodemmetingen en bij behandelde en onbehandelde veldjes.

Meer informatie over het onderzoek leest u op de website van Wageningen University.

Uw Reactie
Uw Reactie