Boomsoorten

U kunt kiezen uit tien verschillende soorten, die allemaal geschikt zijn voor de Apeldoornse zandgrond. Kies er één die past bij uw tuin en die u mooi vindt.

 

Veldesdoorn (Acer campestre ‘Huibers Elegant’) 

Deze veldesdoorn wordt 6 tot 8 meter hoog en met een kroon van ongeveer 4 meter breed. De top heeft een smalle eironde (ovale) vorm, en de onderkant een breed eironde vorm. Hierdoor is deze boom geschikt als straatboom voor de smalle gebieden. Profielen, en dus ook geschikt voor de kleine tuin.

In april bloeit de veldesdoorn met geelgroene bloemen, die voor veel nectar en pollen zorgen. Bijen, vlinders en andere insecten worden dan enorm aangetrokken tot de boom. Het handvormige blad is donkergroen en kleurt in de herfst prachtig goudgeel. De bast is grijsbruin en krijgt op latere leeftijd ondiepe groeven.

Deze boom kan prima in gesloten verharding staan en kan ook goed tegen sterke wind, hitte, droogte, luchtverontreiniging en strooizout. Een echte klimaattopper!

 

Appelboom (Malus domestica)

De appels van deze boom zijn heel geschikt om uit het handje te eten, of om een lekkere appeltaart van te maken. Deze boom kan een hoogte van 4 tot 6 meter bereiken. De uiteindelijke kroonomvang is ook 4 tot 6 meter.

Van april tot mei bloeit deze boom met wit-roze bloesem en is een waar insectenbuffet. Vooral bijen en vlinders trekt hij in groten getale aan. Dit soort is zelfbestuivend. Dit houdt in dat er geen andere appelboom in de buurt hoeft te staan om hem vruchten te laten dragen. Bij het rijpen van de appels zult u zien dat u ook kleine vogels naar uw tuin trekt. In de herfst verkleurt het blad okergeel. Daarna verliest hij zijn blad.

Deze boom is zeer geschikt voor zowel landelijk als stedelijk gebied. Door zijn compacte manier van wortelen is hij heel geschikt in kleine tuinen.

 

Perenboom (Pyrus communis)

Perenbomen worden tussen de 5 tot 10 meter hoog. De kroon blijft wat smaller, tussen de 3 en 6 meter.

De perenboom bloeit van april tot mei. Hij zorgt voor veel nectar en pollen, en draagt daarom heel goed bij aan de biodiversiteit. Deze boom is zelf bestuivend, wat inhoudt dat u eind augustus/september peren kunt plukken.  Als peren beginnen te rijpen trekken deze ook vogels naar uw tuin toe. Het blad verkleurt in de herfst eerst geel, dan oranje en als laatst bruin.

Perenbomen kunnen prima in kleine tuinen en verharding staan.

 

Rode meidoorn (Crataegus x media ‘Paul’s scarlet’)

Deze rode meidoorn kan 6 tot 8 meter hoog worden met een kroon van 4 tot 6 meter breed.

Rond eind mei, begin juni is de rode meidoorn echte blikvanger met zijn rozerode bloesem. Verder is deze boom vruchtloos. Het blad is donkergroen en verkleurt in de herfst naar geel. De stam is grijs en glad, maar wordt op latere leeftijd grilliger met een in plaatjes afbladderende schors. Let op: Deze boom heeft scherpe doornen van ongeveer twee tot drie centimeter lang.  

De rode meidoorn kan tegen verharding en luchtverontreiniging. Tegen langdurige droogte is de rode meidoorn minder goed bestand.

 

Sierappel (Malus Evereste)

Deze sierappel komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft een kroon in de vorm van een piramide. Deze boom wordt ongeveer 5 tot 7 meter hoog. De kroon blijft wat smaller, 3 tot 5 meter.

Deze boom bloeit in het voorjaar prachtig met witte bloesem. Vanuit de bloemen ontwikkelen zich in de herfst oranjerode sierappels die tot in de winter aan de boom blijven hangen. Zowel de bloesem als de appeltjes trekken insecten en vogels aan. Ook het geeloranje blad van deze sierappelboom is in de herfst mooi om te zien.

Het beste plaatst u deze boom op een plek met voldoende licht voor het mooiste effect. Dit is een echte sierboom en wordt vaak geplant in tuinen en parken. Deze boom is gevoelig voor zout. Plaats hem dus niet op een plek waar hij jaarlijks in contact komt met strooizout. 

 

Sierkers (Prunus x subhirtella)

Prunus x subhirtella is een sierkers die stamt uit Japan. Daar staan prachtige exemplaren van wel twintig meter hoog. Omdat Nederland een ander klimaat kent dan Japan wordt deze boom in Nederland maximaal 3 tot 5 meter hoog. De kroon is ongeveer even breed als dat de boom hoog is. Van nature heeft deze boom een grillige en open groeivorm.

Wat deze sierkers zo bijzonder maakt is dat het een winterbloeier is. Van januari tot april kunt u genieten van trossen lichtroze gevulde bloemen. Op het moment dat het vriest, stopt deze boom met bloeien. Maar als de vorst weer weg is, dan gaat de boom opnieuw bloeien. Er groeien geen vruchten aan deze boom.

Qua standplaats zet u deze boom het liefst niet op de tocht. Verder heeft deze boom geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden. Als u op zoek bent naar een showtopper voor de wintermaanden, dan is deze sierkers een goede keuze.

 

Sierappel (Malus Evereste)

Deze roodbladige sierappel is afkomstig uit Canada en is een van de meest uitbundig bloeiende sierappelsoorten. Dit soort wordt uiteindelijk tussen de 5 en 6 meter hoog en maximaal 4 tot 5 meter breed.

Deze boom kent maar liefst twee piekmomenten. Tussen maart en april bloeit deze boom met trossen rood/roze gevulde bloemen. Ook het jonge blad loopt eerst rood uit, maar verkleurt uiteindelijk naar groen. Na de bloei komen oranje gele sierappeltjes in de boom. In de herfst verkleurt het groene blad opnieuw naar rood, waarna het geel wordt en dan pas zijn blad verliest.

Deze boom wordt niet erg groot en blijft mooi compact. Erg geschikt voor in de kleine tuin. Deze sierappel houdt van een wat drogere standplaats en heeft een hekel aan natte voeten. 
 

Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

Dit krentenboompje komt van oorsprong uit het noordoosten van Amerika en is al sinds de 19e eeuw te vinden in Nederland. De boom wordt ongeveer 5-8 meter hoog en 4-6 meter breed.

Vanaf midden april tot begin mei bloeit het krentenboompje met een ware zee van witte, stervormige bloemen. Tijdens de bloei loopt het blad warm brons rood uit, later verkleurend naar groen. Rond juli verschijnen de blauwe besjes die heerlijk zoet zijn en die u dus kunt eten. U moet alleen wel snel zijn, want ook vogels zijn er gek op. In het najaar verkleurt het blad oranjerood. Verder is deze boom bijzonder waardevol voor insecten en vogels.

Doordat dit soort bomen goed tegen sterke wind kan, en het ook nog eens goed doet in open verharding, is deze boom bijzonder geschikt voor het stedelijk gebied. Wilt u graag een mooie bloesemboom die een grote bijdrage levert aan de biodiversiteit van uw tuin, kies dan voor dit krentenboompje.

 

Japanse sierkers (Prunus serulata ‘Kanzan’)

Dit is misschien wel een van de meest bekende Japanse sierkersen in Nederland, en een van Nederlands meest favoriete bloesembomen. De Japanse sierkers is een mooie compacte boom. Hij wordt ongeveer 5-7 meter hoog en 3-5 meter breed.

Eind april, begin mei bloeit de sierkers uitbundig met roze bloemen, in trossen van twee tot vijf bij elkaar. Tegelijk met de bloei loopt het blad bronskleurig uit. Gedurende de zomer verkleurt deze groen. De sierkers heeft mooi geel tot oranjegeel herfstblad, en geeft bijna nooit vruchten. Als ze dat wel doen: deze vruchten zijn niet eetbaar.

Door zijn uitbundige bloei wordt hij veel geplaatst in parken, straten, lanen en tuinen. Mocht u de boom in de verharding willen plaatsen, let er dan op dat u hem alleen in open verharding plaatst. 
 

Magnolia (Magnolia kobus)

Een klassieker! De Magnolia is een oud ras dat zijn oorsprong heeft in Japan. Deze boom wordt 8 tot 10 meter hoog en maximaal 6 tot 8 meter breed.

Deze boom bloeit vroeg in april met grote witte stervormige bloemen. Na de bloei komt de magnolia in blad. Deze bladeren zijn groen en hebben een dikke leerachtige structuur. Handig, want anders dan andere bloesembomen wordt de magnolia bestoven door kevers.

Deze boom wordt vaak gebruikt als laanboom. Verder ziet u deze boom in menig voortuin en park.

Uw Reactie
Uw Reactie