Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Hoofdstuk 3

Dieren en ongedierte

.

Berkenwantsen

Er zijn mensen die overlast ervaren van de berkenwants of andere wantsen. De wantsen zijn lastig te bestrijden en niet schadelijk. Daarom bestrijdt de gemeente de wantsen niet.

Bijen of wespen, niet op eigen terrein

Wespen in of rond uw woning kunt u zelf laten bestrijden door een ongediertebestrijdingsbedrijf. Gaat het om een wespennest of bijennest in een openbaar gebouw of in de openbare ruimte, dan kunt u dit melden aan de gemeente. We streven ernaar uw melding binnen één werkdag af te handelen.

Dode dieren

Ziet u een dood dier in het water van een vijver of ander open water liggen, dan kunt online melden bij het Waterschap Vallei en Veluwe of bellen via telefoonnummer 055 - 5 272 600.

Dode dieren die niet in het water liggen kunt u melden bij de gemeente.

Eikenprocessierups

Let op! Vanwege de vele meldingen is de afhandelingstijd langer dan verwacht.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kunt u in de maanden mei, juni en juli extra behaarde rupsen aantreffen. De rupsen kunnen irritatie veroorzaken bij mens en dier en daarom bestrijdt de gemeente eikenprocessierupsen. Vermoedt u de aanwezigheid van eikenprocessierupsen dan kunt u dit melden bij de gemeente.

Groot wild en/of beschermde dieren

Vindt u een wild dier dat in nood is? Bel dan 144, red een dier. Heeft u een aanrijding met groot wild of vindt u dood groot wild, neem dan contact op met de politie via het landelijke nummer 0900 - 8844. Bij verkeersnoodgevallen of bij een lijdend dier (groot wild): bel 112.

Honden

De gemeente heeft ongeveer 140 plaatsen aangelegd waar u uw hond(en) niet hoeft aan te lijnen. Zo’n plek noemen we een hondenuitlaatplaats (HUP). Bekijk de interactieve hondenuitlaatkaart of de hondenuitlaatkaart (pdf, 1,1 MB) om alle HUP’s te bekijken.
De gemeente is verantwoordelijk voor het schoonhouden van deze hondenuitlaatplaatsen, mocht u hier een klacht of een melding over hebben dan kunt u deze bij ons indienen. Wij streven ernaar uw melding binnen drie werkdagen af te handelen.

Hondenbezitters moeten hondenpoep zelf opruimen. De gemeente ruimt geen hondenpoep buiten de hondenuitlaatplaatsen. Toch kan het gebeuren dat u overlast ervaart door hondenpoep. Dit kunt u melden bij de gemeente. De gemeente kan dan een paar keer extra controleren op de door u aangegeven plek en mensen aanspreken die de poep van hun hond niet opruimen.

Heeft u overlast van honden die buiten de hondenuitlaatplaatsen los lopen, dan kunt u dit melden bij de gemeente. Wij zullen hierop binnen drie werkdagen actie ondernemen.

Meld blaf- en bijtincidenten met honden bij de gemeente. Wij zullen hierop binnen drie werkdagen actie ondernemen.

Steenmarters

Steenmarters worden door de gemeente niet bestreden omdat het beschermde dieren zijn. U kunt zelf  een aantal maatregelen treffen om steenmarters te weren. Lees hier meer over op de pagina over steenmarters. Om inzicht te krijgen waar in de gemeente Apeldoorn overlast van steenmarters ervaren wordt ontvangt de gemeente wel graag uw melding.