Vergadering 25 april

Openbare Notulen van de vergadering van Burgemeester en Wethouders gemeente Apeldoorn van 25 april 2023

Aanwezig
A.J.M. Heerts, burgemeester
J. Joon, wethouder 
P.C.J. Messerschmidt, wethouder
D.S. Huizer, wethouder
H. van den Berge, wethouder
S. Biharie, wethouder
A.J. Prins, wethouder
M. Wenzkowski, wethouder
T.J.H.M. Berben, gemeentesecretaris
M. van Loenen, bestuursadviseur, notulist

 1. Vaststellen notulen van 18 april 2023

De notulen zijn ongewijzigd vastgesteld.

BESPREEKSTUKKEN

 2. Concept Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn 2023-2026 “Een veilige stad voor iedereen”

Voorstel van de afdeling Concernzaken:

  1. Kennisnemen van de Evaluatie van het Integrale Veiligheidsplan Apeldoorn 2019-2022 en ter kennisname aan de gemeenteraad te sturen;
  2. Besluiten het concept Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn 2023-2026 "Een veilige stad voor iedereen" vast te stellen en dit ter consultatie voor te leggen aan de gemeenteraad en vrij te geven voor inspraak.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht en het dictum wordt aangevuld met een verwijzing naar de VJN en de MPB.

 3. Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Veluwe

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. In te stemmen met de voorliggende Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Veluwe, versie 5 april 2023;
  2. In te stemmen met de concept zienswijzebrief voor de raad op de Gemeenschappelijke regeling ODVeluwe;
  3. Het presidium te verzoeken om de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Veluwe via bijgevoegd raadsvoorstel- en besluit aan de gemeenteraad aan te bieden;
  4. Het presidium te verzoeken de gemeenteraad om een zienswijze te vragen, waarbij gebruik gemaakt kan worden van bijgaande concept zienswijzebrief Gemeenschappelijke regeling ODVeluwe;
  5. Kennis nemen van het “Bedrijfsplan voor een Omgevingsdienst Veluwe d.d. 8 juni 2022”, inclusief bijbehorend “Addendum bedrijfsplan met begroting ODVeluwe 2024”, inhoudende een verhoging van de jaarlijkse bijdrage van €138.000 vanwege noodzakelijke kwaliteitsverbeteringen en dit mee te nemen in uw afwegingen bij de voorjaarsnota 2023;
  6. Het presidium te verzoeken de gemeenteraad kennis te laten nemen van het “Bedrijfsplan voor een Omgevingsdienst Veluwe d.d. 8 juni 2022”, inclusief bijbehorend “Addendum bedrijfsplan met begroting ODVeluwe 2024”.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 3. Verwerving Papegaaiweg 28

Voorstel van de afdeling Vastgoed en Grond:

  1. Instemmen met bijgaand voorstel:
  1. De percelen met bedrijfsopstallen staande en gelegen (nabij) aan de Papegaaiweg 28, 7345 DL te Wenum Wiesel, kadastraal bekend als Apeldoorn sectie D 5253 (ged), 8343 (ged) groot circa 2.500 m2 en huisperceel nummer 6828 (ged), groot circa 9.001 m2 verwerven en behoeve van de inzet voor natuurontwikkeling en ten behoeve voor de externe saldering van stikstof.
  2. De te verwerven stikstofrechten inzetten voor de verplaatsing van Royal Talens naar Apeldoorn Noord, voor de uitbreiding van Hanos op Apeldoorn Noord en voor woningbouw aan de Astaweg.
  3. Het college verzoekt de raad voor deze aankoop een krediet van € 1.370.000 beschikbaar te stellen, daarbij de begrote afwaardering van € 420.000 ten laste te brengen van de Algemene Reserve en de financiële effecten van de aankoop en tijdelijke exploitatie voor 2023 te betrekken bij het rekeningresultaat 2023 en voor 2024 en verder te betrekken bij de eerstvolgende MPB, conform bijgevoegd raadsvoorstel en begrotingswijziging.
  4. Aangaan van koopovereenkomst en de bijbehorende salderings- en gebruiksovereenkomst, onder voorbehoud van kredietverlening van de gemeenteraad.
  1. Aan de burgemeester:
  1. Volmacht te verlenen aan het afdelingshoofd Vastgoed en Grond ten behoeve van de daadwerkelijke ondertekening van gemelde overeenkomsten.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

Besluit: De burgemeester verleent volmacht aan het afdelingshoofd Vastgoed en Grond ten behoeve van de ondertekening van gemelde overeenkomsten.

  4. Regio Stedendriehoek Uitvoeringsagenda 2023-2030

Voorstel van de afdeling Concernzaken:

  1. Kennisnemen van de Uitvoeringsagenda Regio Stedendriehoek;
  2. Het presidium te verzoeken de gemeenteraad de Uitvoeringsagenda aan te bieden en voor te stellen hierover met het college in gesprek te gaan.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

  5. Aanwijzing percelen o.g.v. artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten t.b.v. de Marktwand

Voorstel van de afdeling Vastgoed en Grond:

  1. Op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) de percelen als opgenomen in de bij dit besluit behorende perceelslijst en opgenomen op het bijbehorend kadastraal overzicht (kaart) voorlopig aan te wijzen als percelen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn. De perceelslijst bevat de kadastrale aanduiding, de grootte van de percelen, de namen van de eigenaren en rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten, e.e.a. volgens de openbare registers van het Kadaster per 24 april 2023.

De percelen zijn een niet-agrarische bestemming toegedacht en het gebruik wijkt af van de toegedachte bestemming. De percelen zijn voor het laatst op 29 juni 2006 aangewezen op grond van artikel 2 Wvg (geldend op 29 juni 2006). Deze aanwijzing is van rechtswege vervallen op 29 juni 2016. De percelen zijn nog niet opgenomen in een structuurvisie, inpassingsplan of bestemmingsplan (na inwerkingtreding van de Omgevingswet: omgevingsvisie, projectbesluit respectievelijk omgevingsplan).

Dit besluit tot aanwijzing vervalt van rechtswege drie maanden na dagtekening van het besluit of zoveel eerder als een besluit van de gemeenteraad tot aanwijzing ingevolge artikel 5 Wvg in werking treedt;

  1. Gelet op de spoedeisende en vertrouwelijke aard van de betreffende procedure ingevolge artikel 4:11 onder a en c van de Algemene wet bestuursrecht af te zien van de mogelijkheid om voorafgaand van dit besluit zienswijzen in te dienen door belanghebbenden;
  2. De gemeenteraad van Apeldoorn voorstellen binnen drie maanden na dagtekening van dit besluit op grond van artikel 5 van de Wvg de percelen als aangegeven op bijgevoegde perceelslijst aan te wijzen als percelen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.
  3. In het kader van het raadsvoorstel betrokken eigenaren en rechthebbenden in de gelegenheid stellen om zienswijzen naar voren te brengen over het ontwerp-raadsbesluit;
  4. Te bepalen dat het besluit niet eerder openbaar wordt gemaakt dan na de publicatie ervan in het Gemeenteblad;
  5. Het Presidium van de gemeenteraad informeren over uw besluit (conceptbrief bijgevoegd).

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

*Dit besluit is openbaar vanaf 27 april 2023.

HAMERSTUKKEN

  6. Raadsbrief roken

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. De raadsbrief over tabaksontmoediging - wat hebben we gedaan en wat gaan we doen - ter kennisgeving aan de raad te sturen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 7. Verkorten Msnp

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Bijgevoegde brief vast te stellen waarin de verkorting van de Msnp per 1 juli 2023 is toegelicht en deze ter kennisname brengen aan de gemeenteraad.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

  8. Maatregelen fietsen in de binnenstad

Voorstel van de afdeling Omgevingsbeleid:

  1. Instemmen met de bijgevoegde concept raadsbrief en deze naar de gemeenteraad te verzenden.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel met dien verstande dat redactionele wijzigingen worden aangebracht.

  9. Brief van het college van burgemeester en wethouders in antwoord op een e-mailbericht over het vergroeningsproject Caterplein en omgeving

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma's en Interimmanagement:

  1. Bijgevoegde concept antwoordbrief, waarin een reactie wordt gegeven op een e-mail van een inwoner die zich uitspreekt over de rommelige uitstraling van het Caterplein, zich zorgen maakt over de leefbaarheid als gevolg van hittestress en vragen heeft over de voortgang van het vergroeningsproject Caterplein, vaststellen;
  2. Afschrift van de brief ter kennisname sturen aan de raad, door tussenkomst van het presidium.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

  10. VNOG: Wensen en bedenkingen oprichting en deelname stichting waarborgfonds veiligheidsregio's

Voorstel van de afdeling Concernzaken:

  1. Kennis nemen van de brief van de VNOG over het voornemen tot het met de andere veiligheidsregio’s oprichten van en deel te nemen in de stichting waarborgfonds;
  2. De raad voorstellen om in te stemmen met de schriftelijke reactie van het college aan de VNOG, dat we geen wensen en bedenkingen hebben bij de oprichting en deelname van de VNOG in de stichting waarborgfonds.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 11. Zienswijze conceptbegroting PlusOV 2024 - 2027

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Kennis te nemen van:
  2. De conceptbegroting PlusOV 2024-2027
  3. De kadernota PlusOV 2024-2027
  4. De concept jaarrekening PlusOV 2022
  5. In te stemmen met de conceptbegroting 2024-2027 PlusOV, Vervoerscentrale stedendriehoek;
  6. De raad voor te stellen:
  7. Akkoord te gaan met de conceptbegroting 2024-2027;
  8. In te stemmen met de concept zienswijzebrief over de conceptbegroting 2024-2027;
  9. De kadernota voor kennisgeving aan te nemen;
  10. De concept jaarrekening 2022 voor kennisgeving aan te nemen.
  11. In te stemmen met de bijgevoegde concept reactiebrief waarin de raad aangeeft geen inhoudelijke zienswijze in te dienen.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 12. Bestedingsplan Nationaal Programma Onderwijs vierde tranche (corona maatregel)

Voorstel van de afdeling Beleid Maatschappelijke ontwikkeling:

  1. Akkoord te gaan met verlenging van de voorgestelde interventies, zodat we de schoolbesturen kunnen ondersteunen bij het wegwerken van de achterstanden ten gevolge van de corona pandemie;
  2. De raad in kennis te stellen van dit besluit.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

 13. Algemene procesvertegenwoordiging 2023-2024

Voorstel van de afdeling Juridische zaken:

  1. Een algemene procesvertegenwoordigingsbevoegdheid voor de periode van één jaar (18 mei 2023 t/m 18 mei 2024) verstrekken aan de medewerkers die zijn opgenomen in de bijgevoegde Algemene procesvertegenwoordiging 2023-2024.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

BESLUIT VAN NIET-OPENBAAR NAAR OPENBAAR

Uitbreiding woonwagenstandplaatsen

Voorstel van de afdeling Projecten, Programma’s en Interimmanagement:

  1. Kennisnemen van mogelijke locaties en de stand van zaken als benoemd in de niet openbare

    bijlage voor standplaatsen voor woonwagenbewoners en kermisexploitanten;

  1. Instemmen met het verder uitwerken van de gevonden locaties als benoemd in de niet openbare

    bijlage voor standplaatsen voor woonwagenbewoners en kermisexploitanten;

  1. Constateren dat we hiermee nog niet voldoende plekken hebben gevonden om in de totale

    behoefte van standplaatsen in Apeldoorn te kunnen voorzien;

  1. Instemmen om de zoektocht naar locaties te vervolgen op het grondgebied van de hele gemeente

    Apeldoorn.

  1. De raad te informeren door middel van een niet openbare raadsbrief.

Besluit: Het college besluit conform het voorstel.

*Dit besluit is openbaar vanuit de vergadering van 11 april 2023 (vastgesteld 18 april 2023).

 

 

Ex Agenda/ Rondvraag

  • Het college neemt kennis van
    • de Verzamelbrief opvang Oekraïne van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 14 april 2023;
    • de Besluitenlijst van de vergadering van Gedeputeerde Staten van Gelderland van 11 april 2023;
    • de Jaarrapportage 2022 van de Bomencommissie;
    • de brief van de burgemeester van Zutphen van 21 april 2023 over de aanpassing van het zorgaanbod van het Gelre Ziekenhuis Zutphen.
  • Het college neemt kennis van de brief van Unkobon Consumentenbond Bonaire en DeGoedeZaak over de zorg om een leefbaar sociaal minimum op de BES-eilanden: de gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en vraagt de ambtelijke afdeling naar aanleiding hiervan navraag te doen bij de VNG of hierover een standpuntbepaling bekend is en wacht het door het kabinet ingestelde onderzoek af.
  • Wethouder Joon meldt dat uit navraag bij de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State is gebleken dat de uitspraak in de zaak van de Oudedijk is uitgesteld tot juni 2023.

Het college neemt hier kennis van.

  • Wethouder Prins meldt dat er een brief aan het college te verwachten is van de Wijkvereniging Berg en Bos en de Wijkraad De Sprengen waarin zij hun zorg uitspreken over de risico’s van natuurbranden bij droogte, in verband met de verplaatsing van de brandweerkazerne.

Het college neemt hier kennis van.

  • Wethouder Prins meldt de uitnodiging die zij heeft gehad om vanuit haar lidmaatschap van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs van de VNG deel te nemen aan een meerdaagse internationale bijeenkomst in Zweden (kosten 3.600 euro). Zij vraagt het college toestemming deel te mogen nemen.

Het college verleent wethouder Prins hier toestemming voor.

  • Wethouder Wenzkowski meldt dat er een pilot van start gaat om drie raadsfracties tijdelijk in het stadhuis te huisvesten.

Het college neemt hier kennis van.

·       Wethouder Huizer meldt dat de gemeente Apeldoorn op grond van de Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE) door de Minister voor Klimaat en Energie een bedrag van 8.852.063,- euro in de vorm van een specifieke uitkering is toegekend.

Het college neemt hier kennis van.

  • Wethouder Van den Berge meldt dat in het kader van het concept-Preventieprogramma Jeugdzorg en Onderwijs met wethouder Prins is afgesproken dat de regie op dit programma bij wethouder Van den Berge ligt, in afstemming met de wethouders Biharie en Prins. De in het programma benoemde acties die zien op preventie zijn herschikt onder twee programma’s: het Preventieprogramma Gezondheid en het Preventieprogramma Jeugdzorg en Onderwijs.

Het college neemt hier kennis van.

Vastgesteld op 9 mei 2023.

de secretaris,

T.J.H.M. Berben

de burgemeester,

A.J.M. Heerts

Uw Reactie
Uw Reactie