Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Ondernemen en corona

LAATSTE BERICHTEN (20-05-2020)

Mijn Apeldoorn

Verlenging TOZO

De gemeente krijgt veel vragen van ondernemers over de verlenging van de TOZO regeling voor ondersteuning in het levensonderhoud.
Deze verlenging is door het kabinet aangekondigd. Vanaf wanneer dit is aan te vragen en op welke manier dat gaat, is nog niet duidelijk.
Zodra dit bekend is, komt het hier en op de website hetgros.nl te staan.
Bovenstaande informatie is actueel vanaf 20 mei en wordt bijgewerkt zodra er nieuwe informatie is.

Vragen over de '1,5 meter' plannen en ideeën

Bij de gemeente komen veel vragen binnen van bedrijven, verenigingen en organisaties die een oordeel willen over hun plan of protocol om te voldoen aan de veiligheidseisen van de 1,5 meter samenleving in coronatijd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de vraag of men met dat plan de juiste keuzes maakt en het goed doet: aanpassing van routes, inrichting van een ruimte, praktische oplossingen, beschermingsmiddelen of gedragsregels.

De gemeente waardeert en begrijpt deze vraag, echter het is praktisch niet mogelijk om inhoudelijk al deze protocollen te controleren of op locatie te beoordelen. Goed om te weten: het is formeel ook niet nodig om uw aanpak aan de gemeente voor te leggen. In het algemeen is het zaak om met gezond verstand en logisch nadenken aan de noodverordening te voldoen. Hieronder leest u de veelgestelde vragen over de op dit moment geldende noodverordening.

Persconferentie Kabinet 19 mei 2020

Bij de gemeente komen al veel vragen binnen over de uitwerking van alle op dinsdagavond 19 mei aangekondigde maatregelen voor hulp en versoepeling van de noodmaatregelen. Op al deze vragen is momenteel nog geen antwoord te geven, omdat formeel de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland de nieuwe noodverordening nog moet maken en moet delen met alle aangesloten gemeenten, waaronder Apeldoorn. Zodra het kan wordt de nieuwe noodverordening ook via onze site gelinkt en vindt u hier ook de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden voor de Apeldoornse situatie.

Noodverordening

Vanaf 11 mei 2020 geldt binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG)– en dus ook voor elk van de 22 deelnemende gemeenten aan de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland – een nieuwe noodverordening. Meer informatie en de noodverordening zelf staat op de website van de VNOG. U riskeert een boete of andere strafrechtelijke maatregelen als u de noodverordening overtreedt. Op 8 mei 2020 is de noodverordening op een aantal punten aangescherpt.

Landelijke hulp 

MKB Nederland, Kamer van Koophandel en VNO-NCW hebben samen een loket geopend voor ondernemers met vragen: tel 0800 2117 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur).

Via de website van de Kamer van Koophandel is het loket online te bereiken. Hier vindt u ook alle informatie over de economische steunmaatregelen van het Rijk.

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben de coronacalculator ontwikkeld. Daar kunt u berekenen in hoeverre u in aanmerking komt voor een overheidsmaatregel. .

Lokale hulp

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo)

Tozo tijdelijke inkomensondersteuning

Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure (website van de rijksoverheid), aanvullende  inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets.

U kunt deze tijdelijke inkomensondersteuning aanvragen via het aanvraagformulier. Zodra u het aanvraagformulier heeft ingevuld en met de gevraagde stukken heeft ingestuurd, duurt het ongeveer 10 werkdagen om uw aanvraag af te handelen. Het duurt dan nog ongeveer 3 dagen voordat de uitkering op uw bankrekening staat. Loopt u vast bij uw aanvraag door een technisch probleem in het systeem, stuur een e-mail naar gros@apeldoorn.nl.

Tozo lening voor bedrijfskapitaal

Ondernemers met liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Deze lening bedraagt maximaal €10.157,-. Het bedrag moet wel terugbetaald worden. De lening heeft een maximale looptijd van drie jaar en kent een rentepercentage van 2%.

U kunt de lening voor bedrijfskapitaal aanvragen via het aanvraagformulier. Na ongeveer 10 werkdagen neemt BTBedrijfsadvies contact met u op over de lening. Dit bedrijf helpt ons met de aanvragen. Het duurt ongeveer drie weken om uw aanvraag af te handelen. Loopt u vast bij uw aanvraag door een technisch probleem in het systeem, stuur een e-mail naar gros@apeldoorn.nl.

Let op! Op dit moment zijn er bedrijven actief die ondernemers hulp bieden bij het aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze hulp is doorgaans niet kosteloos en mogelijk niet zonder financiële gevolgen. U hoeft als ondernemer ook geen extra kosten te maken.

Vragen over Tozo?
Heeft u nog vragen over Tozo? Bekijk dan eerst het overzicht met veelgestelde vragen. Staat uw vraag niet in dit overzicht? Neem dan contact op via 14 055 (keuze 1), via uwreactie@apeldoorn.nl of vul het contactformulier in.

Uitstel van betaling gemeentebelasting

Bent u ondernemer en heeft u of verwacht u betalingsproblemen om uw aanslag gemeentebelastingen tijdig te betalen, stuur dan een e-mail naar info@tribuut.nl. Geef in deze e-mail aan wie u bent en voor welke aanslag(en) u het uitstel vraagt. Vergeet ook niet uw telefoonnummer en eventuele andere contactgegevens te vermelden. Tribuut kan dan zo nodig rechtstreeks contact met u opnemen. Wilt u in het onderwerp ‘corona-uitstel’ zetten? Dan kunnen wij uw verzoek met voorrang oppakken.
Zodra uw verzoek om uitstel binnen is, zet Tribuut de invordering stil voor 3 maanden. Na die tijd gaan wij, samen met u, kijken welke (maatwerk)oplossing voor u/uw bedrijf noodzakelijk is.

Uitstel van betaling waterschapsbelasting

Uitstel van betaling aanvragen gaat via de website van GBLT

Financiële maatregelen gemeente

De gemeente heeft een aantal financiële maatregelen getroffen, onder meer op het gebied van toeristenbelasting, reclamebelasting en evenementensubsidies en -leges. Meer informatie staat op de pagina Financiële maatregelen.

Bedrijvencontactpunt en relatiemanagers

Het bedrijvencontactpunt is altijd bereikbaar voor uw ondernemersvragen bedrijvencontactpunt@apeldoorn.nl. Vanzelfsprekend kunt u ook terecht bij uw vaste relatiemanager bedrijven.

Nuttige websites

Branche Specifieke websites

Nieuwsbrief

Er is een nieuwsbrief corona en ondernemers. Hierin staat het laatste nieuws, actuele informatie en handige links. Meld je aan voor de nieuwsbrief.