Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

De decembermaand: wat als het te druk is in de stad?

11-12-2020

U heeft het ons al vaker horen zeggen; het is deze maand extra belangrijk om drukte te vermijden en op rustige momenten uw boodschappen te doen. Maar wat doen we deze laatste weekenden voor de kerst als het tóch te druk wordt in de stad? Met ingang van dit weekend zijn in de binnenstad zes drukte-stewards aanwezig ter ondersteuning van de gemeentelijke handhavers. Deze stewards zijn als het ware hun extra ogen en oren. Ook zij zullen mensen aanspreken waar nodig, bijvoorbeeld als een wachtrij de doorgang blokkeert. Verder zijn er vier ‘meetpunten’ gerealiseerd in de Hoofdstraat die de handhavers ter ondersteuning voorzien van cijfers over de bezoekersaantallen.

Mijn Apeldoorn

Wat als het te druk is?

Bij te grote drukte sluiten we tijdelijk het drukste stuk van de Hoofdstraat af om hier de drukte op te lossen. Dit om hopelijk te voorkomen dat we bezoekers moeten oproepen om het centrum te verlaten. Het drukste stuk Hoofdstraat is meestal het gedeelte tussen de Brinklaan en de Mariastraat. Als het hier te moeilijk wordt om anderhalve meter afstand te houden, dan sluiten we dit stuk van de Hoofdstraat af. Dit betekent dat winkelend publiek gewoon kan blijven winkelen, maar dat er tijdelijk geen mensen worden toegelaten op dit gedeelte. De drukte-stewards zullen bezoekers vragen om te lopen. Zodra er weer meer ruimte is op het afgesloten stuk, kunnen zij weer mensen toelaten.

Wat als het te druk blijft?

Als we de situatie niet kunnen oplossen met het tijdelijk afsluiten van een deel van de Hoofdstraat, kan het zijn dat we het winkelende publiek moeten oproepen om het centrum te verlaten. Dat doen we in samenwerking met de politie. De winkels blijven wel open. Ook verandert in dat geval de boodschap op de tekstkarren rondom de stad. Op de tekstkarren komt dan te staan dat het te druk is in de binnenstad en we mensen vragen niet meer naar de stad te komen. 

Wat kunt u doen?

Deze corona-decembermaand is voor veel mensen moeilijk, met alle geldende maatregelen. Zo ook voor onze ondernemers. Koop daarom zoveel mogelijk lokaal uw kerstinkopen en kerstdiner! De oproep blijft ook: winkel zoveel mogelijk doordeweeks. Kunt u alleen in het weekend uw boodschappen doen? Kies dan voor een vroeg moment, of bezoek de koopzondagen in december. Koop gericht en kom, wanneer mogelijk, alleen.