Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Dovenetel

22-03-2021

Aan de Dovenetel in Apeldoorn zijn 43 verouderde kleine 'piramide'-woningen gesloopt en 52 nieuwe woningen gebouwd. De gemeente is bezig met de omliggende openbare ruimte. Want dit project is voor ons aanleiding om de openbare ruimte in deze buurt een mooie en grondige opknapbeurt te geven. En dat doen we natuurlijk zoveel mogelijk in overleg met de huidige en ook nieuwe bewoners.

Mijn Apeldoorn

De nieuwe woningen aan de Dovenetel, van woningbouwvereniging de Woonmensen, zijn inmiddels opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Aannemer Pannekoek is op dit moment volop aan het werk met de veranderingen in het wegdek, de fiets- en voetpaden en straks ook de lichtmasten en parkeerplaatsen. Dit werk wordt in etappes van zuid naar noord uitgevoerd en is naar verwachting eind april 2021 klaar.

De aanleg van het groen vindt plaats in de herfst van 2021. Dan is de kans dat de nieuwe bomen het goed gaan doen het grootst.

Ontwerpen openbare ruimte

Via onderstaande links kunt u de ontwerpen van de openbare ruimte bekijken. En op foto’s hiernaast ziet u bovenaan hoe de Dovenetel er eerst uit zag, en daaronder het ontwerp van de bestrating en beplanting in de nieuwe situatie. De ontwerptekeningen kunnen op detailniveau iets afwijken van de definitieve inrichting, maar hebben als voordeel dat ze een beter beeld geven en een stuk makkelijker te ‘lezen’ zijn dan de technische tekeningen waar de uitvoerders mee werken. Onderaan deze webpagina leest u waar u terecht kunt als u na het bekijken van deze ontwerptekeningen vragen heeft.

Samen maken we de buurt!

Bij de herinrichting van een buurt werken we zoveel mogelijk samen met bewoners. We organiseerden daarvoor diverse bewonersbijeenkomsten met de huidige bewoners. De betrokkenheid was en is groot; enkele tientallen bewoners denken actief mee. De gemeente is blij met deze betrokkenheid.

We zijn ook blij met alle ideeën en wensen die we tijdens de informatieavonden ontvangen hebben vanuit de buurt. Zoals allerlei ideeën over een speel- of ontmoetingsplek en een bijentuin. Er is afgesproken dat we in een latere fase opnieuw in gesprek gaan om verder door te praten over de suggesties. En vanaf nu kunnen de nieuwe bewoners natuurlijk ook hun stem laten horen.

Hoe we dat gesprek kunnen voeren, is helaas nog niet duidelijk. Dat hangt af van de coronamaatregelen die op dat moment gelden. We willen dit gesprek liever niet digitaal organiseren, maar bij voorkeur op locatie. Ter plekke dingen kunnen bekijken helpt om op goede ideeën te komen met elkaar. We streven nu naar een bijeenkomst in juni.

Met een deel van de bewoners aan de Dovenetel is afgesproken dat zij zelf een voorkeur mogen uitspreken over de boom die voor of vlakbij hun huis komt. Deze bewoners hebben hun keus inmiddels gemaakt. Op onderstaande foto ziet u uit welke bomen zij konden kiezen. De bomen zijn zo uitgekozen dat ze goed met elkaar combineren dus het wordt hoe dan ook wat ons betreft een mooie mix. Via onderstaande link kunt u zien welke boom waar komt te staan.

Foto: beoogde boomsoorten voor de Dovenetel

Zelf ook aan de slag?

Naast het feit dat wij als gemeente de buurt zo mooi en groen mogelijk gaan inrichten, kunt u zelf ook veel doen! Groen maakt onze stad koeler op hete dagen. Groen laat bij nat weer het regenwater beter weglopen. En groene straten zien er ook nog eens veel gezelliger uit, toch? Ook ondersteunen wij u met een subsidie graag als u uw regenwater af wilt koppelen van het riool. Want ook dát helpt enorm om verdroging tegen te gaan. Het filmpje in de kolom hiernaast geeft een beknopte samenvatting wat afkoppelen inhoudt.

We hebben alle informatie over wat u zelf kunt doen overzichtelijk op een rij gezet.

Daarnaast is er ook een landelijke ‘tuincheck app’ ontwikkeld waarmee u kunt toetsen of uw tuin al voorbereid is op het veranderende klimaat.

Vragen?

Heeft u vragen over dit project? Dan kunt u contact opnemen met Marjolein Remmers, projectleider van de gemeente. Zij is te bereiken via m.remmers@apeldoorn.nl of telefonisch via het algemene nummer van de gemeente: 14 055.  • Huidige situatie DovenetelBekijk een grotere versie
  • Ontwerp nieuwe situatie DovenetelBekijk een grotere versie
  • Video afkoppelen regenwater