Het duurzame hart van… Jacques van de Worp

Ook de gemeente Apeldoorn vindt duurzaamheid belangrijk. Daarom maken we vaart met besparing en opwek van duurzame energie. Er zijn óók veel inwoners die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In deze rubriek vertellen mensen die hier op hun eigen manier mee bezig zijn. Dit keer is dat Jacques van de Worp uit de wijk De Maten.

Wie bent u en wat doet u?

“Mijn naam is Jacques van de Worp. Ik ben 60 jaar en werk als beleidsadviseur in de energiesector. Ik woon in de Apeldoornse wijk De Maten. Sinds 2021 ben ik voorzitter van burgerinitiatief Energieke Maten. Onze wijk is door de gemeente uitgeroepen tot ‘Wijk van de Toekomst’. Dat betekent dat het de bedoeling is dat onze wijk in 2030 aardgasvrij is."

Jacques van der Worp.
Jacques van der Worp. Fotograaf: Rob Voss

"Een paar jaren geleden organiseerde de gemeente daarom een bijeenkomst over ‘Thermische Energie uit Oppervlaktewater’ (TEO). Dat betekent dat gekeken werd of de warmte uit de vijvers in De Maten gebruikt kan worden voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Die bijeenkomst werd heel goed bezocht door de wijk. Met wat enthousiaste bewoners hebben we toen zelf een studie gedaan naar mogelijke warmtebronnen voor de wijk. Daar kwamen vier mogelijke oplossingen uit als alternatief voor aardgas. Die oplossingen stuurden we namens ons bewonersinitiatief naar de gemeente.

Zo werden we gesprekspartner van de gemeente voor de verduurzaming van de wijk. Voor mij voelt dat goed. Ik kan met mijn kennis en ervaring rondom energie nu ook in mijn eigen wijk een steentje bijdragen. Dat doen we samen, met meer mensen in de wijk en dat is heel inspirerend. We zijn nu met ongeveer tien mensen en we willen ons groepje graag uitbreiden.”

Waar gaat uw duurzame hart sneller van kloppen?

“Mijn duurzame hart gaat sneller kloppen als ik eraan denk dat er in De Maten in 2030 een duurzaam alternatief is voor aardgas, dat ook betaalbaar en betrouwbaar is. Het zou mooi zijn als ons gezamenlijke project in De Maten een voorbeeld kan zijn voor andere wijken.”

Wat is uw duurzame tip?

“Laat je goed informeren over wat je nú al zelf kunt doen aan energiebesparing. Door de hoge gasprijzen draaien veel mensen de thermostaat al lager. Er kan nog meer. Via het Energiepunt schakel je een gratis energieadviseur in. Zo hoor je precies wat in jouw situatie verstandig is om te doen. Er is veel mogelijk nu, ook als je weinig geld te besteden hebt.”

Uw Reactie
Uw Reactie