Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Haven centrumEen woonomgeving direct aan het kanaal en veel groen om en voor de deur maar toch ook in de binnenstad. Dat maakt van Haven Centrum een aantrekkelijke, unieke en echt Apeldoornse woonbuurt.

Mijn Apeldoorn

Terugblik

Het gebied Haven Centrum maakt onderdeel uit van de Kanaaloevers. De meeste projecten die onderdeel zijn van de Kanaaloevers zijn inmiddels succesvol afgerond. Jaren geleden waren er al plannen voor Haven Centrum maar die bleken door de economische crisis niet haalbaar. In de afgelopen periode ontstonden diverse initiatieven van de bewoners zoals het tijdelijke Havenpark inclusief het behoud van ‘het huisje’, de moestuin en het beachvolleybalveld. Ook is veel bedrijvigheid ontstaan in en om de oude Ambachtsschool.  

Een nieuw plan

De gemeente Apeldoorn gaat nu samen met de firma Dura Vermeer en woningstichting Ons Huis het gebied Haven-Centrum herontwikkelen. Er is een stedenbouwkundig plan gemaakt dat een beeld geeft van hoe het buurtje er uit zal komen te zien. Het nieuwe plan bestaat uit 112 woningen en 18 appartementen aan het Apeldoorns kanaal, Stationsstraat en nabij de parkeergarage. Er worden zowel koop- als huurwoningen gebouwd. Een klein deel is bedoeld voor zorg. Voor de samenhang met de omgeving, worden de huizen in een vergelijkbare stijl gebouwd als de omliggende gebouwen langs het kanaal. Bijzonder is dat de Kayersbeek weer terugkomt en een plek krijgt in het buurtje.

Planning

In het vierde kwartaal van 2017 start de bouw van de eerste woningen. Voordat er gebouwd kan worden moet het gebied geschikt gemaakt worden om te kunnen bouwen: bouwrijp maken.

De werkzaamheden zijn in 2018 begonnen, met de sloop van gebouwen en kappen en verplaatsen van bomen in het gebied. Inmiddels zijn de eerste woningen al opgeleverd en hebben de eerste bewoners hun plek gevonden. De verwachting is dat eind 2019 ook de andere woningen gereed zijn. Dan is de oostkant van het plangebied klaar.

Andere aanrijroute parkeergarages

Er komt vanaf Molenstraat-Centrum een nieuwe weg naar de parkeergarages. Die loopt langs het gebouw Tot 2021 en het huisje bij de moestuin. Het gebied tussen de Havenweg en de nieuwe weg wordt dan bouwterrein waarop alleen bouwverkeer rijdt. Het bouwverkeer krijgt toegang via een ontsluiting op de Havenweg en via de kruising Molendwarsstraat-Molenstraat-Centrum.

Parkeergarage Koningshaven

De gemeente wil graag de parkeergarage Koningshaven verduurzamen en verkent de mogelijkheden hoe dat te doen. We denken bijvoorbeeld aan het plaatsen van elektrische deelauto’s in de garage. Het idee is om auto’s van de gemeente in de avonduren en in het weekend beschikbaar te stellen en zo te delen met anderen.

Graag komen wij in contact met bewoners en bedrijven die geïnteresseerd zijn om hiervan gebruik te maken. Dit om samen het idee verder uit te werken naar een concreet plan dat kan worden uitgevoerd. Draagt u graag een steentje bij, neem contact met ons op.

Meer informatie

Vragen

Hebt u vragen? Belangstelling voor Havenpark Apeldoorn? Neem dan contact op via havencentrum@apeldoorn.nl.  De ontwikkelaars gaan nu aan de slag met de uitwerking van de woningbouwplannen.  • Impressie KayersbeekhofBekijk een grotere versie
  • Havenhof