Hulpmiddelen thuis en aanpassingen in of aan uw huis

Voor mensen met een lichamelijke beperking is het huis niet altijd even passend. Een kleine aanpassing in huis of een hulpmiddel kan dan meer gemak geven. En soms ook meer zelfstandigheid. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen : van handige huishoudelijke producten zoals aangepast bestek of stoffer en blik met een lange steel tot aangepaste meubels. Maar soms is er nog meer nodig. Denk aan een drempelhulp, een opstahulp of zelfs een tillift. Of moet de woning zelfs verbouwd of aangebouwd worden.

Wilt u advies over uw mogelijkheden?

Vraag een verwijzing van uw huisarts voor een ergotherapeut. Deze komt bij u thuis om samen met u te kijken naar wat u nodig heeft. U krijgt advies wat u zelf kunt doen: een hulpmiddel huren of kopen bijvoorbeeld. 

Heeft u een hulpmiddel nodig in uw woning?

En kunt u deze zelf niet kopen of huren bij Medipoint of Zorgsaam? Maak dan een afspraak bij het Wmo-loket  voor een gesprek. Als u een indicatie krijgt voor een hulpmiddel, kunt u op 2 manieren hulp krijgen. De gemeente kan het voor u regelen en betalen, dit heet 'zorg in natura'. U krijgt dan een hulpmiddel van de leverancier waar de gemeente een contract mee heeft. U kiest dan zelf van welke leverancier u hulp wilt. Of u kiest ervoor om met een persoonsgebonden budget (pgb) het hulpmiddel te kopen bij een leverancier die u zelf kiest.

Heeft u een aanpassing aan uw woning nodig?

In overleg met u vragen we offertes op voor de meest passende en minst kostbare aanpassing. De meest geschikte offerte bepaalt het bedrag dat wij voor de aanpassing betalen.

Wat betaalt u aan eigen kosten?

U betaalt een eigen bijdrage via het CAK voor zowel een hulpmiddel als een woningaanpassing. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en de kosten. Maak een proefberekening  om te zien hoeveel u maximaal zou kunnen betalen met uw inkomen. Maak dan een vergelijking met de kosten. Kijk op uw zorgverzekeringspolis of u een vergoeding krijgt van uw zorgverzekeraar.

Wat kunt u nog meer doen? 

  • Bent u meer op zoek naar een technisch hulpmiddel zoals een elektronische bediening van de verwarming of persoonsalarmering? Nuttige informatie hierover vindt u op www.woontechniekhulp.nl.
  • Zelf kijken of u aanpassingen wilt in uw koopwoning? Test uw woning: mijn huis op maat. Bespreek uw plannen met uw verhuurder als u een huurwoning heeft.


Ook interessant