Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Naar De binnenstad

Klimaatstraat compleet

Het klimaat verandert. Het wordt steeds warmer, zeker in bebouwde gebieden zoals de binnenstad. Daarnaast hebben we vaker te maken met harde regenbuien met veel water in korte tijd. Water dat niet altijd goed weg kan. In Apeldoorn werken we in de Markstraat en de Beekstraat aan het anders inrichten van de straten. Niet alleen om ze aantrekkelijker te maken voor ondernemers en bezoekers, maar ook om beter om te gaan met het veranderende klimaat.

Kom opladen in de Klimaatstraat

Duurzaam omgaan met water in tijden van droogte of als er te veel water valt, vergroening die zorgt voor verkoeling en biodiversiteit, en straten die uitnodigen om elkaar te ontmoeten, rond te dwalen of in te spelen. Ook wordt Middeleeuwse techniek van een cisterne (waterkelder) voor de opvang van regenwater met een inhoud van 200.000 liter gecombineerd met smart city techniek van de 21e eeuw door sensoren die het effect meten van het groen en het water in de straten. Er is in de Klimaatstraat echt veel te doen. Nieuwsgierig naar de Klimaatstraat? Bekijk hieronder de video!

Marktstraat en Beekstraat vormen samen de klimaatstraat

‘De Klimaatstraat’ wordt gevormd door de Marktstraat en Beekstraat in het centrum van Apeldoorn, straten die een kleurrijk verleden kennen maar langzaam maar zeker zijn doodgebloed. De winkels en horeca zijn grotendeels verdwenen of marginaal van aard, het straatbeeld is treurig en verlaten. Samen met ondernemers besloot de gemeente dat dit anders moest. Geïnspireerd door de vele kansen in de straten en uitgedaagd door wat anders moet in het huidige en toekomstige klimaat ontstond een plan: De Klimaatstraat.

De Marktstraat en de Beekstraat in de binnenstad

Bekijk hier een filmpje van anderhalf jaar geleden en zie hoeveel er al is veranderd in de straten!

Binnenstedelijk testlab

In de Klimaatstraat werken we op andere manieren samen. Alleen door samen aan de slag te gaan in dit gebied kunnen we het verschil maken. En dat gebeurd er dan ook. Bewoners, ondernemers, het waterschap, de provincie en de gemeente; met elkaar proberen we dingen uit, voegen we nieuwe dingen toe en meten we het effect. Daarom noemen we dit gebied ook wel een binnenstedelijk testlab. Dat meten gebeurd door het burgeninitiatief Apeldoorn in Data. Via deze link kunt u meekijken met de meest actuele gegevens.

Een binnenstedelijk testlab

Wat zie je in de straten?

Marktstroom

In de Markstraat wordt de Markstroom aangelegd. Dit waterloopje loopt vanaf de kruising Markstraat en Beekstraat tot aan de kruising Deventerstraat en Marktplein. Door de Markstroom stroomt straks het overtollige grondwater dat uit de parkeergarage gepompt wordt. Daarnaast vangt het regenwater op. De Markstroom loopt af richting de Beekstraat. Daar wordt het opgevangen in een ontvangstbak onder de grond. Hier wordt het gereinigd en stroomt het weer terug naar het begin van de Markstroom.

Soms is er meer water dan door de Markstroom heen kan stromen. Dit water wordt opgevangen in een cisterne, een ondergrondse wateropslag. Als het lange tijd droog is krijgen bomen en planten in de binnenstad water uit deze opslag. Lees hier verder over de werking van de Marktstroom.

Grifthof

Even uitrusten langs het water en dat middenin de stad. In de Grifthof is dat mogelijk. Door het herstellen van nog een stukje Grift en de aanleg van een wadi is een groene oase gemaakt, goed voor mens en natuur. Een wadi is een stuk groen waar regenwater wordt opgevangen en in de grond kan zakken. De wadi loopt door naar de Grift.

De wadi aan de Beekstraat

Markthof

Dit groene park middenin de Marktstraat is eind 2018 aangelegd. Dit park maakt dit stuk van de stad een stuk groener. De beplanting biedt verkoeling en zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Voor insecten en vogels biedt het park voeding, rustplekken en nestmateriaal. De planten dragen dus bij aan een betere biodiversiteit. Voor bezoekers van de stad is het een heerlijk plekje om even te zitten in de schaduw. En als je er binnenkort doorheen loopt neem dan even de tijd om het gedicht te lezen dat je vindt op de afvoergoten op de grond.

Het gedicht in de Markthof

Groene gevels en plantenbakken

Samen met bewoners en ondernemers uit de straten maken we de straten groener. Verschillende bakken met groen zijn al te vinden in de straat en in de loop van 2020 zal er meer groen in de straat geplant worden. Wil jij ook in jouw buurt meer groen? Check dan www.apeldoorn.nl/groeninitiatief.

Spelen

Enthousiaste kinderen die spelen met water op een coole speelplek. Ook dat vind je in 2020 in de Klimaatstraat, want in deze straten is alle ruimte voor ontspanning en plezier. Ter hoogte van de Markthof komen speeltoestellen in het water. In de binnenstad zijn niet veel plekken waar kinderen kunnen spelen. Daar komt de komende jaren verandering in. De speeltoestellen in de Marktstroom zijn daar een begin van.

Historische gevels

In deze twee oude straten zitten veel historische gevels verstopt. Niet allemaal in goede staat. Maar samen met eigenaren van de panden proberen we daar verandering in te brengen. Zo zie je de gevel van het oude Leger des Heils pand prachtig in het straatbeeld terug en is de grote gevel van het voormalig bankgebouw met origineel keramiek door de eigenaar hersteld. Het gevelfonds van de gemeente Apeldoorn ondersteund hierin. 

Meten

Om te zien of het ook echt koeler wordt in de Marktstraat, wordt de temperatuur gemeten. Dit wordt gedaan door sensoren die verbonden zijn aan het LoRa-netwerk. Met dit netwerk kan data gemakkelijk verstuurd worden en centraal worden gelezen. In de Marktstraat en Beekstraat zijn acht sensoren opgehangen aan lantaarnpalen en gevels. Er worden ook sensoren op andere plekken in de stad gehangen, om het verschil te meten. Dat meten gebeurd door het burgeninitiatief Apeldoorn in Data. Via deze link kunt u meekijken met de meest actuele gegevens.

Samen werken we verder aan de klimaatstraat

Werken aan de klimaatstraat is een proces. Een proces dat niet alleen zuurstof geeft aan het klimaat, maar ook aan iedereen die eraan werkt en aan de stad en de mensen die daar wonen en verblijven. We zijn er nog niet, we bouwen verder. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Abonneer je dan op de binnenstad nieuwsbrief. Heb je een vraag over de klimaatstraat? Mail dan naar binnenstad@apeldoorn.nl.Provincie Gelderland, waterschap Vallei & Veluwe, gemeente Apeldoorn

Inschrijven nieuwsbrief