Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Landelijke subsidie watertappunten voor scholenMaak water drinken leuk!

Mijn Apeldoorn

laatste update: 6 september 2019

Kinderen meer water laten drinken bij u op en rondom school: een mooi streven, toch? Wij zetten ons ervoor in om Apeldoornse scholen hiermee te helpen. Dat doen we bijvoorbeeld via onze DrinkWater campagne. Ook landelijk is er veel aandacht voor dit onderwerp. Eerder dit jaar heeft staatssecretaris Paul Blokhuis een landelijke subsidieregeling voor watertappunten aangekondigd. Vanaf nu is die regeling aan te vragen! U kunt zich van 9 september tot 14 oktober aanmelden om voor de subsidie in aanmerking te komen. In onderstaand stappenplan leest u meer over de voorwaarden en hoe dit werkt.

Nederland heeft een hele goede kwaliteit drinkwater in vergelijking met de rest van de wereld. Dat maakt het een perfecte dorstlesser, zeker voor jonge kinderen die veel spelen en bewegen. Wist u dat ze zich ook beter kunnen concentreren op hun schoolwerk wanneer ze genoeg drinken? Alleen maar voordelen dus, zo’n watertappunt!

  • De aanvraag en beoordeling loopt via Mijn Gezonde School. Dat kan met een bestaand account, of u kunt een nieuw account aanmaken. De regeling voorziet in vergoeding van 75% van de kosten, tot een maximum van 2.000 euro per school.
  • Let wel, voordat u dat doet is het goed om een installateur te laten kijken naar de eigen leidingen van de school. Hij kan vaststellen of Vitens het watertappunt op deze leiding kan aansluiten of dat zij een aparte aansluiting moeten aanleggen. Bij een te grote afstand tot de hoofdaansluiting van de school is het gevaar van legionella namelijk te groot, en kan het zijn dat het aanvragen van een nieuwe aansluiting nodig is.
  • Optie 1: De installateur ziet dat voor het openen van een watertappunt jullie bestaande aansluiting gebruikt kan worden. Geen idee waar je hem kunt aanschaffen? Scholen worden waar nodig geholpen bij de keuze voor een leverancier van een watertappunt. Dit loopt via de website van De Gezonde School.
  • Optie 2: De bestaande aansluiting is helaas niet te gebruiken en dat betekent dat je als school een nieuwe moet aanvragen bij Vitens. Vitens werkt samen met Join the Pipe en dit zorgt er automatisch voor dat Vitens een watertappunt van hen zal plaatsen. Meer uitleg hierover vind je op de site van Vitens.

Houd naast de plaatsing van het waterpunt rekening met het afsluiten van een beheer en onderhoudscontract van ongeveer 300 euro per jaar.

Er is landelijk budget voor maximaal 425 scholen. Bij over-inschrijving volgt toekenning op basis van een aantal criteria. Hierbij gaat het er bijvoorbeeld om of de school een ‘Gezonde School’ is, in een JOGG-gemeente staat en of de school een openbaar schoolplein heeft.

Op uiterlijk 1 november hoor je als school of je wel of geen gebruik kunt maken van de regeling. Voor 31 december dien je vervolgens een plan van aanpak in met daarin welke leverancier en plek u uitgekozen heeft. Als vereiste geldt dat uiterlijk op 1 april 2020 de watertappunten daadwerkelijk geplaatst zijn.

Contactformulier Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)

  • video subsidie watertappunt
  • Watertappunt
  • Watertappunt