Homepage Apeldoorn.
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Maaien van gras en bermen

22-07-2022

Om meer ruimte te bieden aan de natuur gaat de gemeente anders maaien. Op sommige plekken ziet u straks meer kleur dan voorheen. Ook vallen de hoge grassen op, waar meer kruiden en bloemen de kans krijgen om te groeien.

Mijn Apeldoorn

Door anders te maaien zorgen we dat vogels, insecten en andere dieren plek hebben om onder te schuilen, verplaatsen, voortplanten en voedsel te verzamelen. Dat is goed voor de natuur, insecten en uiteindelijk ook voor de mens.

Het gras blijft iets langer

In het openbaar groen is goed te zien dat gemeente anders maait. Door het gras iets langer te laten groeien, geven we lage bloemen zoals madeliefjes meer kans om te bloeien. Daarnaast kunnen we het uitdrogen van de bodem hierdoor beter tegengaan. Het blijft uiteraard mogelijk om lekker te kunnen recreëren op deze plekken.

Bloemrijke velden maaien we één of twee keer per jaar

In 2021 zijn we voorzichtig gestart met minder maaien. Hierdoor krijgen andere soorten de kans om te groeien. Deze velden worden dus kleurrijker en hoger. Waar nodig zaaien we extra inheems zaad in dat we zelf het jaar er voor geoogst hebben.

Als deze stukken uitgebloeid zijn laten we dit gedeeltelijk staan. Vaak kiezen we ervoor om de helft te laten staan. Hierdoor kunnen de zaadjes op natuurlijke wijze ervoor zorgen dat de velden er het jaar erop er weer zo mooi bij staan.

Het overwinteren van dieren en insecten

In de winter zijn deze plekken ook heel erg belangrijk voor het overwinteren van veel verschillende insecten en dieren. Op sommige plekken is straks dus meer ruimte voor weelderige bloei dan op andere plekken. Uiteraard zorgen we ervoor dat uitzichthoeken gemaaid worden zodat dit geen belemmering vormt voor de verkeersveiligheid.

Minder maaien is goed voor de biodiversiteit

In een strak gemaaid gazon ontbreken de kruiden en bloemetjes die onmisbaar voor je bijen en andere insecten zijn. Te weinig nectar betekent minder insecten, dus minder bestuiving en ga zo maar door. Alles draait om biodiversiteit. Ontbreekt die, dan heeft het ook gevolgen voor ons als mens.

Daarnaast is minder maaien goed voor het klimaat en een gezondere bodem. Ook bij warmere periodes hebben we hier profijt van. De grond droogt dan minder snel uit en dat is dan weer goed voor het bodemleven.

Zelf ook een bijdrage leveren aan een groen Apeldoorn?

Kijk op apeldoorn.nl/groendoen wat u zelf kunt doen.