Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Monitor Energietransitie geeft beeld van energie in Apeldoorn

20-12-2019

In de Monitor Energietransitie monitort de gemeente Apeldoorn de voortgang van het energiebeleid. De Monitor Energietransitie 2019 geeft een beeld van de ontwikkelingen in het afgelopen jaar.

Mijn Apeldoorn

Uit de monitor blijkt dat het percentage energieneutraliteit in 2019 tot 7.6% is gegroeid. Dat betekent dat 7,6 % van de gebruikte energie in Apeldoorn duurzaam en lokaal wordt opgewekt. Ten opzichte van 2014 is dit een toename van ruim 30%. Apeldoorn zet grote stappen als het gaat om het opwekken van duurzame energie, besparing van energie blijkt lastiger.

Zon- en windenergie

Met name zonne-energie zit in de lift. De Taskforce Zonne-energie van de gemeente ondersteunde in 2019 bij de installatie van circa 10.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken in Apeldoorn, met een totaal vermogen van circa 3 megawatt. In totaal realiseerde het Apeldoornse bedrijfsleven in 2019 naar schatting ruim 25.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken, met een totaal vermogen van circa 7 megawatt. De in 2019 opgestarte gemeentelijke lening voor zonnepanelen werd meer dan 100 keer aangevraagd en zorgde in combinatie met een collectieve inkoopactie voor een toename van zonnepanelen op particuliere daken. Ook op het gebied van windenergie zette de gemeente de nodige voorbereidende stappen. De gemeenteraad besloot in september onder andere dat er nader onderzoek moet komen naar de haalbaarheid van windturbines langs de A1. Dat onderzoek wordt in 2020 uitgevoerd.

Informeren, adviseren en activeren

De gemeente zette daarnaast in 2019 in op het informeren, adviseren en activeren van Apeldoornse bewoners, bedrijven en instellingen. Het energieloket ‘Energiek Apeldoorn’ verzorgde in 2019 bijvoorbeeld meer dan 250 energie-coaching gesprekken. Er waren diverse bijeenkomsten rondom het thema ‘energie’, zoals de drukbezochte informatieavond in de Matenhoeve in januari 2019. Ook maakte de gemeente in 2019 verder werk van de verduurzaming van het eigen vastgoed, wagenpark en de openbare verlichting. In januari 2020 opent het Energiepunt in de Paslaan, waar inwoners terecht kunnen voor onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun huis.

Besparingen

Al deze inspanningen zorgen dus voor een groei van het percentage energieneutraliteit. Maar er zijn nog wel extra inspanningen nodig om de beoogde 8,7% in 2020 te bereiken. Met name de ambitieuze bespaardoelstellingen blijken . Door optimaal te besparen en bewoners, bedrijven en organisaties te ondersteunen bij betere isolatie van gebouwen wil de gemeente de besparingen de komende tijd vergroten.

Vooruitblik

De gemeente werkt in 2020 verder aan plannen en projecten voor meer duurzame energie en het aardgasvrij maken van wijken. Samenwerking is daarin de sleutel om verder te komen

Duidelijk is dat de energietransitie een grote opgave is, die alleen gaat lukken als de gemeente samenwerkt met partijen zoals woningcorporaties, netbeheerder, lokale energie initiatieven, bewoners, bedrijven en organisaties. Belangrijk daarin zijn zorgvuldigheid, betaalbaarheid en timing van de uitvoering.

Meer informatie