Reizend zand
Fotograaf: Rob Voss
Reizend zand

Het kunstwerk Reizend Zand op het Stationsplein heeft al lange tijd de lichten uit door technische problemen. Het kunstwerk is in 2008 geplaatst en is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van het Stationsplein. In maart worden de panelen uit het kunstwerk gehaald voor renovatie. Gemeente Apeldoorn is eigenaar van het kunstwerk.

Reizend Zand kunstwerk op Stationsplein krijgt renovatie

In maart start de renovatie van het kunstwerk Reizen Zand. Op deze pagina leest u alle informatie.

Over het kunstwerk

Reizend Zand is een kunstwerk dat bestaat uit een computergestuurde lichtinstallatie met zo’n 1,3 miljoen ledlampjes. Het is de grote glazen wand tussen het Stationsplein en het Station waarop een zandverstuiving te zien is, als het kunstwerk aan staat. Het stuivende zand kan prachtige patronen vormen, die steeds veranderen. Soms waait het onstuimig, een volgend moment is het weer rustiger en ligt het zand een tijdje stil. Het kunstwerk, van kunstenaar Giny Vos, is in 2008 geplaatst en vormt een belangrijk onderdeel van het ontwerp van het Stationsplein, dat is geïnspireerd op het Veluwse landschap.

Het kunstwerk in de avond.
Het licht kunstwerk in de avond. Fotograaf: Rob Voss

Lichten branden niet

Er zit een storing in de techniek, waardoor het kunstwerk niet goed brandt. Het beeld van stuivend zand kan hierdoor niet worden getoond en dat doet geen recht toe aan het kunstwerk. Daarom is het kunstwerk op dit moment uitgeschakeld. Tijdens het onderzoek naar de storing is gebleken dat een complete renovatie nodig is. De lichtinstallatie is inmiddels 14 jaar oud en toe aan een nieuwe technische inrichting en nieuwe verlichting. 

Renovatie

In de glazen wand zitten panelen waarop de ledlampjes zijn bevestigd. De panelen worden uit de wand getild en op een externe locatie voorzien van nieuwe verlichting en een nieuwe computer techniek. Daarmee wordt de storing verholpen. Ook wordt het kunstwerk een stuk duurzamer en zal minder onderhoud nodig hebben. Deze renovatie zal ook een flinke energiebesparing opleveren.

Informatie voor omwonenden

In maart worden de panelen uit het kunstwerk gehaald. Voor het verwijderen van de panelen zal het werkgebied deels worden afgezet. Het station, de tunnel en de fietsenstalling blijven bereikbaar.

De panelen worden per vrachtwagen meegenomen en op een externe locatie uit elkaar gehaald voor renovatie. De panelen worden hergebruikt, de overige materialen zoals verlichting en bedrading worden aangeboden voor recycling. Na de zomervakantie worden de panelen teruggeplaatst en getest. Naar verwachting duren deze werkzaamheden ongeveer een week.

In de tussentijd zal er op het kunstwerk informatie komen over de werkzaamheden door een QR-code.

Veelgestelde vragen

Kijk voor de veelgestelde vragen over Reizend Zand op deze pagina

Nieuwbouw en ontwikkeling

Apeldoorn is een gemeente in beweging. We onderhouden en ontwikkelen onze stadsdelen en dorpen, waardoor we allemaal zo fijn mogelijk in onze gemeente kunnen wonen, werken en leren. Werk in uitvoering!

Meer informatie

Meer informatie

Heeft u vragen? Of wilt u meer weten? Neem dan contact op.

Neem contact op

Meer nieuwbouw en ontwikkeling

Uw Reactie
Uw Reactie