Fietsparkeerverbod
Fietsparkeerverbod

In de binnenstad geldt en fietsparkeerverbod. Dit betekent dat uw fiets hier nop bepaalde tijden alleen in de vakken en rekken mag stallen. Zet u uw fiets op een andere plek dan toegestaan? Dan loopt u de kans dat uw fiets wordt weggehaald. 

Fietsparkeerverbod in de binnenstad

In de binnenstad geldt op bepaalde tijden een fietsparkeerverbod. In bijzondere gevallen kunt u een ontheffing fietsparkeerverbod krijgen. Dit zijn de veelgestelde vragen over het fietsparkeerverbod in de binnenstad.

Vanuit de visie ‘Apeldoorn als Stadspark’ werken we aan een gastvrije, groene en bereikbare binnenstad. We zoeken een balans tussen het bevorderen van het fietsgebruik en een toegankelijke openbare plek voor voetgangers, winkelend publiek en spelende kinderen. Dat betekent dat we tijdens winkeltijden liever geen fietsen zien die ingangen van winkels blokkeren. Of mensen die tijdens de drukke perioden snel door het voetgangersgebied of terrassen fietsen. 

Op het overzichtskaartje (pdf, 206 kb) staat aangegeven wanneer u in het voetgangersgebied (de gekleurde straten) mag fietsen.

Tot maximaal 11:00 uur mag u uw fiets bij een winkel neerzetten. Zo kunt u gemakkelijk een snelle boodschap doen. Voor 11:00 uur en nadat de winkels sluiten (maandag tot en met zondag 18.00 uur en alleen op donderdag na 21.00 uur) mag u uw fiets buiten de vakken en rekken neerzetten.

Tot maximaal 11:00 uur mag u uw fiets bij een winkel neerzetten. Zo kunt u gemakkelijk een snelle boodschap doen. Na 11:00 uur en totdat de winkels sluiten (maandag tot en met zondag 18.00 uur en alleen op donderdag 21.00 uur) mag u uw fiets niet meer buiten de vakken en rekken neerzetten.

Dan kunt u uw fiets of scooter wel neerzetten in onze gratis en bewaakte fietsenstallingen. Hierboven kunt u zien in welke van de stallingen u scooters en/of brommers kunt parkeren. Dit kan niet in elke stalling! Alle stallingen in Apeldoorn zijn dagstallingen. We vragen u dan ook met klem om fietsen voor sluitingstijd weer op te halen.

Voor bewoners geldt ook dat ze de fiets of scooter parkeren in de fietsbeugels of in de stallingen. Komt u hierdoor in de problemen? Mail dan naar gemeente@apeldoorn.nl.

Via de FietsPlek app kunt u precies te zien hoeveel plek er nog is in elke stalling is. U kunt de app downloaden in de appstore.

Als u uw fiets buiten de stallingen of rekken parkeert, loopt u het risico dat uw fiets verwijderd wordt. We brengen de foutgeparkeerde fietsen direct naar de fietsenstalling aan de Paslaan. Het kost €25,- om uw fiets terug te krijgen. Dit zijn de kosten om de fietsen te verwijderen. U kunt alleen met pin betalen.

Fietsen die in fietsparkeervakken, beugels of stallingen staan verwijderen we als deze langer dan 21 dagen achter elkaar op dezelfde plek geparkeerd staan. Dat noemen we ook wel 'weesfietsen'.

Het zijn fietsen die gedumpt of soms ook gestolen zijn. Als we denken dat een geparkeerde fiets niet meer gebruikt wordt, markeren we de fiets met een label. Daarmee houden we bij of een fiets er langer dan 21-dagen staat. Op de website verlorenofgevonden.nl ziet u of uw fiets naar ons fietsdepot (adres: Aruba 4) in Apeldoorn is geplaatst. Daar kunt u uw fiets op afspraak en tegen betaling van €25 ophalen. Kijk voor meer informatie op apeldoorn.nl/fietsdepot

Scooters worden niet verwijderd. Eigenaren krijgen wel een boete als zij buiten de stallingen of parkeervakken geparkeerd staan. Deze boete van € 79,- wordt naar u opgestuurd.

Het kost € 25,- om uw fiets terug te krijgen. Dat is zowel aan de Paslaan als aan de Aruba. Dit is een vergoeding voor de kosten om de fietsen te verwijderen. U kunt alleen met pin betalen.

Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij? Mail dan uw vraag naar binnenstad@apeldoorn.nl

Uw Reactie
Uw Reactie