Ga naar de homepage
A A A
Zoekvenster
Zoeken

Cultuurhistorie

Apeldoorn is een grote gemeente, bestaande uit een stad, elf dorpen en een groot buitengebied. Deze gemeente komt direct voort uit de Hoge Heerlijkheid Het Loo, waarover de Oranje vorsten de baas waren. Het gebied werd al in de prehistorie intensief bewoond. Mede daardoor telt Apeldoorn de meeste archeologische monumenten van Nederland. Maar ook uit latere tijden zijn er honderden monumenten in grote variatie: van eenvoudige boerderijtjes tot het weelderige paleis Het Loo, van oude watermolens tot het Centraal Beheer-kantoor.

Mijn Apeldoorn

Het erfgoed van Apeldoorn

Apeldoorn gaat het jonge erfgoed (1970-1990) inventariseren

Wie kent ze niet, Centraal Beheer of het Stadhuis? Iconische gebouwen die niet meer weg te denken zijn uit Apeldoorn. Beide gebouwen markeren het begin en het einde van de periode 1970-1990.

In deze tijd, ook wel ‘Post 65’ genoemd, is het jonge erfgoed van Apeldoorn gebouwd. De komende maanden zal de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur uit de periode 1970 - 1990 worden geïnventariseerd.

Kantoorpand Christiaan Geurtsweg
Kantoorpand Christiaan Geurtsweg
Fotograaf: Harry Noback

Patiowoningen Klokkengietershoeve de Maten
Patiowoningen Klokkengietershoeve de Maten
Fotograaf: Harry Noback
Appartementengebouw Paslaan
Appartementengebouw Paslaan
Fotograaf: Harry Noback
Eglantier
Eglantier


Woonerven en zitkuilen

Het was de tijd van de woonerven en zitkuilen, het experiment, de menselijke schaal en speels vormgegeven gevels. In de zeventiger jaren werd Apeldoorn door het Rijk aangewezen als ‘tweede schrijftafel’ van Nederland waardoor o.a. de Belastingdienst en het Kadaster naar Apeldoorn kwamen. De stad mocht groeien: in 1972 werden de eerste woningen van de Maten gebouwd, een wijk die zou uitgroeien tot de grootste bloemkoolwijk van Nederland.

Wat hoort thuis in de collectie van Apeldoorn?

Bijna een kwart van alle bebouwing in Apeldoorn werd na de 1970 gebouwd. Behalve de eerder genoemde architectonische iconen, is in Apeldoorn nog veel meer gebouwd (en aangelegd) dat het gedachtengoed van deze bijzondere periode representeert. De gemeente Apeldoorn wil dit jonge erfgoed in kaart brengen en de kwaliteit ervan bepalen. Dit doen we om te voorkomen dat waardevol jong erfgoed in de toekomst wordt gesloopt of rigoureus verbouwd.

Helpt u mee?

Het onderzoek moet leiden tot een waardevolle aanvulling van de ‘collectie Apeldoorn’ - waartoe ook de pronkstukken als Paleis Het Loo en Radio Kootwijk behoren - die het verhaal van Apeldoorn vertelt.  We bepalen volgend jaar of de ‘collectie 1970-1990’ ook een monumentale status krijgt.

Om de collectie zo compleet mogelijk te maken, doet de gemeente een beroep op zijn inwoners. Weet u een sprekend voorbeeld van dit jonge erfgoed bij u in de buurt? Welk gebouw of welke buurt heeft voor u herinneringswaarde? Welk gebouw of park vindt u bijzonder of opvallend? Of wilt u kwijt wat u uit de periode 1970-1990 het mooiste en/of het lelijkste gebouw, plein of park van Apeldoorn en het buitengebied vindt?

Laat het weten via: post65@apeldoorn.nl.

Suggesties kunt u tot en met 30 september 2020 indienen.

Ps: wilt u meer weten over bijvoorbeeld de wijk De Maten en de bijzondere woningbouw daar? Neem eens een kijkje op de site van bureau Barzilay+Ferwerda van architect/stedenbouwkundige Marcel Barzilay en Ruben Ferwerda.

Nieuwsbrief Ruimte voor Erfgoed

Archeologie in Apeldoorn

Monumenten en beschermde gezichten

Cultuurhistorische analyses