Ondergronds afkoppelen

Hieronder geven we voorbeelden van de meest gebruikte ondergrondse afkoppelmogelijkheden.

Regenwater naar de tuin

Plaats een grindkoffer of infiltratiekrat

Het ondergronds afkoppelen is uitermate geschikt voor verharde tuinen en opritten, maar ook voor kleine tuinen en voortuintjes. De regenpijp wordt, net als bij bovengronds afkoppelen, net boven de grond doorgezaagd. Door middel van een buis wordt het water afgevoerd naar een plek in de tuin. Daar wordt onder de grond een gat gegraven, waarin de grindkoffer of het infiltratiekrat wordt geplaatst. Op deze manier kan het regenwater vanuit de koffer of het krat makkelijk de grond in lopen.

Grind kratten
Grind kratten Fotograaf: Gemeente Apeldoorn

Een grindkoffer bestaat uit een grote hoeveelheid grind, omwikkeld met een filterdoek (grond- of worteldoek). Dit doek zorgt ervoor dat het grondpakket niet dichtslibt met zand. Ook om een infiltratiekrat heen wordt een doek geplaatst. Voor een (blijvend) goede werking van zowel het infiltratiekrat als de grindkoffer is het ook noodzakelijk om een zand- en bladvanger te plaatsen aan het eind van de regenpijp. Hiermee voorkomt u dat het krat of de koffer verstopt raakt met zand of bladeren uit de dakgoot. Een alternatief is het plaatsen van een regenton tussen de regenpijp en de infiltratievoorziening. Als de regenton dan vol is, loopt het water via een buis richting de infiltratievoorziening en verdwijnt het rechtstreek de grond in.

De benodigde capaciteit van een koffer of infiltratiekrat is afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de grond. De volgende richtlijnen raden wij aan:

  • Bij een infiltratiekrat is per m² afgekoppeld dakoppervlak een berging van 20 liter nodig. Ligt het krat onder een terras? Dan moet hij ten minste 30 cm diep zitten. 
  • Voor elke m² afgekoppeld dakoppervlak is 50 liter grind nodig.  
Uw Reactie
Uw Reactie