Een gezond Rivierenkwartier
Fotograaf: Maarten Sprangh
Een gezond Rivierenkwartier

We gaan in het Rivierenkwartier aan de slag om een (nog) fijnere leefomgeving te maken. Dit doen wij samen met Jantje Beton, IVN Natuureducatie en buurtbewoners.

Samen maken we de buurt

Samen werken we aan het maken van een actief, speels en natuurlijk Rivierenkwartier in Apeldoorn Zuid. Oftewel: een gezonde buurt. De nieuwe inrichting van de openbare ruimte moet duurzaam, klimaatbestendig en goed te beheren zijn. Daarna kan de wijk weer minstens 30 jaar mee! We kijken niet alleen naar wensen op ruimtelijk gebied, ook sociale onderdelen en veiligheid spelen een rol.

Een gezonde buurt

Een gezonde buurt is een buurt waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen. Want dat is de kracht van een groene plek in de wijk. Van natuur kom je tot rust in een drukke wereld. Een natuurlijke omgeving daagt kinderen uit naar buiten te gaan, de natuur te ontdekken en met een modderbroek thuis te komen. Ook is het een ontmoetingsplek voor iedereen in de buurt.

In een gezonde Rivierenbuurt kan volop worden gespeeld
In een gezonde Rivierenbuurt kan volop worden gespeeld. Fotograaf: Maarten Sprangh

We geven buurtbewoners de ruimte om mee te denken en mee te praten. Op een zo makkelijk mogelijke manier en met zo min mogelijk drempels. We gaan meer in gesprek met mensen op straat en buurten om ideeën van inwoners te horen. We betrekken hen ook bij de te maken keuzes.

Eerder is er verschillende keren contact geweest met buurtbewoners. Via o.a. Swipocratie en inloopdagen. Daar zijn al mooie plannen uitgekomen, onder andere de speel- en ontmoetingsplek in het hofje tussen de Maasstraat en de Eemstraat. En ook een eerste opzet van een speelweefsel voor de buurt, en het beschilderen van een elektriciteitshuisje in het Rivierenkwartier.

Een gezonde buurt is een buurt waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen
Een gezonde buurt is een buurt waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen. Fotograaf: Maarten Sprangh

Hoe pakken we dat aan?

Verken je eigen buurt

Eerst gaan we in gesprek met bewoners van alle leeftijden. We organiseren een wijksafari voor kinderen, een wandeling voor volwassenen, en we zijn gewoon aanwezig in de buurt. Zo hopen we wensen en behoeftes te horen.

Dromen en ontwerpen

Daarna gaan we samen om de tekentafel. Hoe kunnen we de omgeving anders inrichten en aan welke activiteiten is er behoefte? 

Presenteren en aanpassen

Het ontwerp en de plannen presenteren we aan de rest van de buurt, zodat er ruimte is voor aanvullingen, verbeterpunten en de ontwikkeling van een nog beter plan.

Gezamenlijke activiteiten

Ondertussen zijn ook de ideeën voor gezamenlijke activiteiten verzameld. Deze zullen we samen met de buurt proberen te uit te voeren.

Schop in de grond

Tussen ontwerpen en uitvoeren zit vaak flink wat tijd. Dit komt doordat achter de schermen een hoop werk gedaan moet worden. Het moment dat de schop in de grond kan, zal dus nog even duren. Maar als het dan zo ver is, willen we dit graag samen doen met iedereen!

Vieren en overdracht

Als het goed is hebben we straks een mooi resultaat. Dat vieren we graag met elkaar. Daarvoor organiseren we een feestelijke opening. Ook kijken we met elkaar hoe we de aangelegde plek en activiteiten samen kunnen onderhouden.

Uw Reactie
Uw Reactie