SAMEN055, voor alle vragen over zorg, werk, inkomen en opvoeden
Geld

Geld

Centenkwesties
Heeft u vragen over uw geld? Zijn uw uitgaven niet meer in balans met uw inkomsten? Praat eens met een van de medewerkers van Centenkwesties. Zij kunnen u helpen met het juiste advies. Zij weten ook voor welke ondersteunende regelingen u in aanmerking komt. Dat kan online of tijdens een gratis inloopspreekuur.
Budgetbeheer
Sommige mensen hebben moeite om de vaste lasten te betalen, zelfs met een inkomen. Voor hen kan budgetbeheer van de gemeente een oplossing zijn. Met budgetbeheer wordt de kans op schulden kleiner. Vaak is budgetbeheer verplicht bij een schuldregeling.
Budgetbeheer online
Mijn Apeldoorn is een persoonlijke en beveiligde pagina van de gemeente Apeldoorn. U kunt hier terecht als de gemeente uw budget beheert.
Schuldhulpverlening
Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Krijgt u aanmaningen of staat de deurwaarder op de stoep? Wilt u meer rust in uw financiën? Schuldhulpverlening helpt u om uw geldzaken weer op orde te krijgen.
Geldlening Stadsbank
U kunt een lening aanvragen bij de Stadsbank. U heeft maximaal 3 jaar om de lening af te lossen. De lening is een schuld waar u rente over betaalt. Het bedrag dat u kunt lenen is afhankelijk van het bedrag dat u kunt aflossen.
Beschermingsbewind
Het lukt niet iedereen om zelf alle financiële zaken goed te regelen. Soms zijn mensen fysiek of psychisch niet in staat om goed voor zichzelf te zorgen. Bijvoorbeeld door dementie, verslaving, een verstandelijke beperking of door problematische schulden en verkwisting. Voor die mensen kan beschermingsbewind helpen.
Budgetbegeleiding
Budgetbegeleiding bestaat uit 3 tot 5 gesprekken op het stadhuis. Met deze gesprekken krijgt u overzicht en inzicht in uw inkomsten en uitgaven.
Voor werkgevers en professionals
Uw medewerker of uw klant heeft mogelijk te maken met geldzorgen waarbij ze te maken krijgen met verschillende organisaties. Dat kan de schuldeiser zijn, maar ook de werkgever of hulpverlener. Het is zinvol om te weten waar we elkaar voor kunnen benaderen.
Bijzondere bijstand voor onverwachte kosten
Soms moet u in bijzondere situaties extra kosten maken. Bijvoorbeeld kosten voor een advocaat. Of kosten door een ziekte. Heeft u een laag inkomen? En kunt u de onverwachte kosten niet zelf betalen met uw inkomen of vermogen? Dan kunt u misschien bijzondere bijstand krijgen.
RegelRecht Strippenkaart
Met de RegelRecht Strippenkaart krijgt u korting op allerlei leuke en praktische zaken. U kunt bijvoorbeeld met korting naar het zwembad of naar het theater. Of u kiest voor korting bij een winkel die meedoet met de strippenkaart.
Kidskaart: cadeaubonnen voor uw kind
Met opgroeiende kinderen is het niet makkelijk om een laag inkomen te hebben. Als gemeente willen we deze gezinnen met een laag inkomen graag helpen. Zodat alle kinderen dezelfde kansen krijgen. We helpen onder andere door de school kidskaart. De school kidskaart bestaat uit cadeaubonnen voor kinderen tot en met 17 jaar, deze worden in juli verstrekt.
Vergoeding voor zwemdiploma A
Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren zwemmen. Daarom kunt u een vergoeding krijgen voor de zwemlessen voor zwemdiploma A.
Individuele inkomenstoeslag
Heeft u al 3 jaar of langer (te) weinig inkomen? En heeft u geen kans om een hoger inkomen te krijgen? Dan kunt u een extra bedrag krijgen. Dit noemen we de individuele inkomenstoeslag. De individuele inkomenstoeslag is er voor personen vanaf 21 jaar tot de AOW-leeftijd. De gemeente kan u 1 keer in de 12 maanden een extra bedrag geven.
Uitstroompremie
Heeft u een langdurig minimuminkomen en bent u voor tenminste drie maanden uitgestroomd naar betaald werk? Dan kan het college u een uitstroompremie toekennen.
Studietoeslag
Heeft u een beperking waardoor het moeilijk is om studie en werk te combineren? En lukt het u niet om het minimumloon te verdienen? De individuele studietoeslag is een inkomensondersteunende maatregel voor studenten en leerlingen, die door een medische beperking naast de studie niet structureel kunnen bijverdienen. Voor deze mensen is het moeilijk om een bijbaan te hebben naast hun studie of opleiding. Ook is de drempel om te lenen een stuk hoger dan studenten en leerlingen zonder arbeidshandicap, omdat de kans op een baan kleiner is. De individuele studietoeslag is een extra steun in de rug en niet bestemd voor bepaalde kosten. Het is een inkomensondersteunende toeslag, die voor de ontvanger vrij besteedbaar is.
Vergoeding uit het Noodfonds
Woont u in gemeente Apeldoorn? En komt u in geldproblemen door onverwachte kosten? Dan kunt u een vergoeding aanvragen uit het Noodfonds van de gemeente. De vergoeding is maximaal € 2.000.
Zorgverzekering
In juli 2019 lieten we mensen die via gemeente Apeldoorn een collectieve zorgverzekering bij Menzis hebben weten dat deze zorgverzekering per januari 2020 stopt.
Tegemoetkoming wettelijk eigen risico
Heeft u hoge zorgkosten en een laag inkomen? Dan komt uw gemeente u tegemoet in de kosten van uw wettelijk eigen risico.
Woonkostentoeslag
Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. U kunt recht hebben op woonkostentoeslag als u door omstandigheden uw huur of hypotheek niet meer kunt betalen. U kunt de woonkostentoeslag maximaal 1 jaar krijgen.
Vergoeding kinderopvang
Extra's voor kinderen