SAMEN055, voor alle vragen over zorg, werk, inkomen en opvoeden
Geld

Geld

Tips en persoonlijk advies
Houdt u aan het eind van uw geld altijd een stukje maand over? Maakt u zich zorgen of u uw rekeningen wel kunt betalen?
Centenkwesties
Centenkwesties is een inloopspreekuur voor al uw vragen over geld. Hier krijgt u advies of ondersteuning, passend bij uw vraag. Het spreekuur is een initiatief van de gemeente Apeldoorn, Schuldhulpmaatje, de Kap, Humanitas, Stimenz, Mee Veluwe en De Matenhof.
Budgetbeheer
Sommige mensen hebben moeite om de vaste lasten te betalen, zelfs met een inkomen. Voor hen kan budgetbeheer van de gemeente een oplossing zijn. Met budgetbeheer wordt de kans op schulden kleiner. Vaak is budgetbeheer verplicht bij een schuldregeling.
Budgetbeheer online
Mijn Apeldoorn is een persoonlijke en beveiligde pagina van de gemeente Apeldoorn. U kunt hier terecht als de gemeente uw budget beheert.
Schuldhulpverlening
U heeft betaalachterstanden en de rekeningen blijven komen. U wilt de rekeningen betalen maar het lukt u niet om tegelijk uw schulden af te lossen. Schuldhulpverlening helpt u om uw geldzaken weer op orde te krijgen. Samen bekijkt u wat hiervoor nodig is. Soms is een adviesgesprek voldoende. Soms is er meer nodig en volgt een traject schuldhulpverlening.
Geldlening Stadsbank
U kunt een lening aanvragen bij de Stadsbank. U heeft maximaal 3 jaar om de lening af te lossen. De lening is een schuld waar u rente over betaalt. Het bedrag dat u kunt lenen is afhankelijk van het bedrag dat u kunt aflossen.
Beschermingsbewind
Het lukt niet iedereen om zelf alle financiële zaken goed te regelen. Soms zijn mensen fysiek of psychisch niet in staat om goed voor zichzelf te zorgen. Bijvoorbeeld door dementie, verslaving, een verstandelijke beperking of door problematische schulden en verkwisting. Voor die mensen kan beschermingsbewind helpen.
Budgetbegeleiding
Budgetbegeleiding bestaat uit 3 tot 5 gesprekken op het Werkplein Activerium. Met deze gesprekken krijgt u overzicht en inzicht in uw inkomsten en uitgaven.
Voor werkgevers en professionals
Uw medewerker of uw klant heeft mogelijk te maken met geldzorgen waarbij ze te maken krijgen met verschillende organisaties. Dat kan de schuldeiser zijn, maar ook de werkgever of hulpverlener. Het is zinvol om te weten waar we elkaar voor kunnen benaderen.
Bijzondere bijstand voor onverwachte kosten
Soms moet u in bijzondere situaties extra kosten maken. Bijvoorbeeld kosten voor een advocaat. Of kosten door een ziekte. Heeft u een laag inkomen? En kunt u de onverwachte kosten niet zelf betalen met uw inkomen of vermogen? Dan kunt u misschien bijzondere bijstand krijgen.
Strippenkaart
U krijgt met de strippenkaart korting op allerlei leuke en praktische zaken. U kunt bijvoorbeeld met korting naar het zwembad of naar het theater. Of u kiest voor korting bij een winkel die meedoet met de strippenkaart.
School kidskaart: cadeaubonnen voor uw kind
Met opgroeiende kinderen is het niet makkelijk om een laag inkomen te hebben. Als gemeente willen we deze gezinnen met een laag inkomen graag helpen. Zodat alle kinderen dezelfde kansen krijgen. We helpen onder andere door de school kidskaart. De school kidskaart bestaat uit cadeaubonnen voor kinderen tot en met 17 jaar, deze worden in juli verstrekt.
Vergoeding voor zwemdiploma A
Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren zwemmen. Daarom kunt u een vergoeding krijgen voor de zwemlessen voor zwemdiploma A.
Individuele inkomenstoeslag
Heeft u al 3 jaar of langer (te) weinig inkomen? En heeft u geen kans om een hoger inkomen te krijgen? Dan kunt u een extra bedrag krijgen. Dit noemen we de individuele inkomenstoeslag. De individuele inkomenstoeslag is er voor personen vanaf 21 jaar tot de AOW-leeftijd. De gemeente kan u 1 keer in de 12 maanden een extra bedrag geven.
Studietoeslag
Heeft u een beperking waardoor het moeilijk is om studie en werk te combineren? En lukt het u niet om het minimumloon te verdienen? Dan heeft u waarschijnlijk recht op de individuele studietoeslag.
Vergoeding of lening uit het Noodfonds
Woont u in gemeente Apeldoorn? En komt u in geldproblemen door onverwachte kosten? Dan kunt u een vergoeding aanvragen uit het Noodfonds van de gemeente. De vergoeding is maximaal € 2.000. U kunt ook een lening aanvragen van maximaal € 3.000.
Zorgverzekering
Woonkostentoeslag
Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. U kunt recht hebben op woonkostentoeslag als u door omstandigheden uw huur of hypotheek niet meer kunt betalen. U kunt de woonkostentoeslag maximaal 1 jaar krijgen.
Vergoeding kinderopvang
Extra's voor kinderen