Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Alex ziet het weer zitten door zijn werk bij Paul

Paul Dettmers is eigenaar van het uit Apeldoorn afkomstige schildersbedrijf Wansink & de Jonge. Al jaren komt hij bij UWV over de vloer vanwege de seizoensgebondenheid van zijn dienstverlening. “Ik zag een groep vakmensen vergrijzen en vroeg me af hoe we jonge aanwas konden krijgen.” Daarom startte hij samen met UWV het project ‘Wajong uit de verf’ van waaruit hij onder meer Alex Klaassen aan een baan én aan kleur in zijn leven hielp.

Niet dat Alex nog nooit een kwast of schuurpapier in handen had, integendeel. ”Ik heb de juiste papieren en in het verleden veel schilderswerk gedaan”, vertelt hij. Zijn geestelijke gezondheid maakt echter dat hij zijn werk in het reguliere bedrijfsleven niet goed kon doen. “De werkdruk was vaak te hoog.” Ook het seizoenswerk, waarbij er periodes zonder schilderswerk waren, speelde hem parten. “Dan viel alles opeens weg. Daar had ik last van. Ik raakte in de problemen, ook op financieel vlak. Nu gaat het weer goed met me. Een beschermde woonomgeving en begeleiding zorgen voor grip op mijn leven. En door mijn baan bij Wansink & de Jonge heb ik weer zelfvertrouwen. Ik zie mijn toekomst met veel minder zorgen tegemoet.”

Binding

Eigenaar Paul Dettmers heeft een verleden in de jeugdhulpverlening. “Dus affiniteit met zogenaamde doelgroepen. Hoewel ik ze zo liever niet noem. Ik zie mensen als talenten en leer ze in mijn werkplaats de basis van het schildersvak. Stap voor stap, door gewoon te doen in plaats van te leren uit een boek. Dat past het beste bij ze. Het gaat dan niet alleen over verf. Maar ook over op tijd op je werk zijn of omgaan met collega’s. Het is mooi om te zien hoe het simpele feit dat je ergens verwacht wordt, motiveert. En als je werk resultaat oplevert natuurlijk helemaal. En dat doet het; ons oefenmateriaal, opgeknapte brocante meubels, gaan als warme broodjes zoals dat heet. Dankzij het Apeldoornse MCX Administration Services die ons helpt met de verkoop.”

Complimenten

Alex werkt vaak samen met een ervaren collega die al wat langer in dienst is bij Wansink & de Jonge. “Een oude rot in het vak, van wie ik veel leer. Maar bij wie ik ook mijn verhaal kan doen en die mijn achtergrond kent. Het fijne is dat opdrachtgevers daar niets van merken. Pas geleden nog hebben we een groot schilderproject gedaan, waarvoor we veel complimenten kregen. We worden niet gezien als Wajongers, maar als vakmensen. Dat maakt me trots.”

Paul: “Ik zie de voordelen van sociaal ondernemen terug in mijn opdrachtportfolio en dus in mijn cijfers. Steeds vaker zit ik met partijen om tafel die hun maatschappelijke betrokkenheid tonen. En dit samen met ons bedrijf tot uiting willen brengen. Echt een kwestie van het samen goed willen doen dus.”