Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

André regelde hulp voor Johan

Twee jaar geleden raakte Johan Slijkhuis in de supermarkt om de hoek aan de praat met André van der Nat. André is buurtassistent bij buurtcoöperatie Zuid Doet Samen. Johan: “Ik had hulp nodig bij het invullen van mijn belastingpapieren. Kort daarna werd mijn vrouw ziek. André regelde de juiste ondersteuning. Samen met Ans en Anton, mijn buren. En gelukkig hield ik zelf de regie.”

Toen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veranderde, kwamen buurtassistenten in Apeldoorn Zuid in actie om wijkbewoners te helpen. André: “We gaan bijvoorbeeld mee naar keukentafelgesprekken met de gemeente. Ons doel is dat iedereen kan blijven meedoen in Apeldoorn. Op eigen kracht en met eigen regie. Sommige mensen hebben daar hulp bij nodig. Zoals destijds ook Johan aangaf. Het begon met een eenvoudige vraag: meehelpen om orde op zaken te stellen in zijn administratie. Daarna werd zijn vrouw ziek. Zij en Johan raakten in een achtbaan van emoties. En van moeilijke gesprekken met artsen. Daar hebben we ze intensief bij geholpen. Wij niet alleen. Ans en Anton Vos, de buren, stonden ook altijd klaar. En doen dat nog, nu Johans vrouw is overleden.”

Heel gewoon

Ans Vos is 72 en chronisch ziek. Toch zet ze zich nog elke dag in voor haar omgeving. “Dat heb ik van huis uit meegekregen: omkijken naar elkaar. Heel gewoon voor mij. Maar lang niet voor iedereen.” Voor hulp vragen geldt hetzelfde vindt ze. André ook: “Vooral oudere mensen durven niet snel om hulp te vragen merk ik. Ik probeer juist in dat soort situaties een verbindende rol te spelen. Pas geleden koppelde ik twee buurmannen aan elkaar. De ene had een kapot tuinhekje. De ander was handig. En zo kwam er een contact tot stand tussen twee mensen die nota bene veel vanuit hun verleden konden delen met elkaar. Mooi om te zien!”

Mantelzorgwoning

Aan de verbinding tussen Ans, Anton en Johan hoefde André weinig te doen. Nu Johan alleen is, krijgt hij een paar keer per week een warme maaltijd en wordt zijn hondje uitgelaten door z’n buurtjes. Ans: “We houden een oogje in het zeil. Als ik ’s morgens de krant breng, kijk ik even naar binnen. Wanneer ik hem niet zie roep ik gerust even door de brievenbus: Johan gaat het goed met je?” Johan is blij met de steun van Ans en Anton. Hij zal ze dan ook missen als hij straks verhuist is. Althans, dat is het plan. Johan: “Als ik mijn woning verkoop, wil ik in een mantelzorgwoning gaan wonen. Bij mijn zoon in de tuin. Daar kijk ik erg naar uit.” André helpt hierbij. “We zijn hierover in gesprek met het Wmo-loket. We helpen Johan met alle aanvragen. Dit doen we voor het eerst. Als het lukt kunnen we ook anderen hiermee helpen.”

Tot die tijd speelt dit mooie ‘Samen goed voor elkaar’-verhaal zich nog af in Apeldoorn Zuid. Waar Johan weer langzaam onder de mensen komt en er op uit gaat met zijn scootmobiel. Op aandringen van Anton en Ans: “Natuurlijk ondersteunen we zoveel als kan, maar we blijven ook zeggen dat Johan zelf de regie weer moet nemen. Want op die manier blijf hij langer vitaal. Het is goed om onder te mensen te blijven. En mee te blijven doen.”
Zuid Doet Samen 055–3125076

www.zuiddoetsamen.nl
info@zuiddoetsamen.nl