Samen055, iedereen doet mee in Apeldoorn

Verhalen

Door te vertellen over mijn eigen schaamte hoop ik dat ik de drempel om hulp te vragen kan wegnemen

Marije kampte met geldzorgen maar vond de weg omhoog na het krijgen van de juiste hulp. Nu deelt ze haar verhaal met de hoop mensen te raken die het financieel lastig hebben. Haar boodschap: je hoeft je niet te schamen en je staat er niet alleen voor. Er is hulp, echt!

Door te vertellen over mijn eigen schaamte hoop ik dat ik de drempel om hulp te vragen kan wegnemen.

Ik weet wat het is om geldzorgen te hebben. En ik kan het gevoel van de schaamte die ik destijds voelde nog goed voor de geest halen. Je kan zo maar in de schulden komen. Soms kan het een verkeerde beslissing zijn en soms een opeenstapeling van gebeurtenissen. Dat is mij ook overkomen. Ik heb nog steeds de neiging om mijzelf te verantwoorden over het ontstaan van de schulden. Maar in hoeverre maakt dat uit? Of je nu verslaafd bent geweest, te veel geld hebt uitgegeven, je huis in de verkeerde tijd hebt moeten verkopen, scheiding, ziekte, onderaan de streep komt het op hetzelfde neer. Je hebt een schuld. Door te vertellen over mijn eigen schaamte hoop ik dat ik de drempel om hulp te vragen kan wegnemen. Want er is hulp, en je staat niet alleen!

Toen ik de juiste hulp gevonden had begon ik het licht aan het eind van de tunnel te zien

Ik kwam door omstandigheden in de financiële problemen. Ik begon gaten te dichten met geld dat er niet voor bedoeld was, en op een gegeven moment loop je achter de feiten aan. Ik had het gevoel dat ik de grip kwijtraakte. Helemaal toen ik midden in de economische crisis ook nog zonder werk kwam te zitten. Ik vond het lastig om destijds de juiste hulp te vinden. Maar toen ik de juiste hulp had gevonden begon ik het licht aan het eind van de tunnel te zien. Mijn hulpverlener vroeg wat ik nodig had. “Iemand die mijn financiën van mij overneemt zodat ik mij weer kan richten op mijn kinderen en het vinden van werk”, zei ik. Budgetbeheer en bewindvoering werden besproken. Voor mij was het direct heel duidelijk. Ik wilde het echt even kunnen overdragen. Ik kon het zelf niet meer opbrengen. Lamgeslagen en moe was ik. Ik kwam in augustus 2015 onder bewind te staan.


Na een lastige periode begon ik de grip weer terug te krijgen op mijn leven

Ik had hulp gevonden die aansloeg en ook vond ik weer werk. Mijn nieuwe baan was, ironisch genoeg, administratief ondersteuner bij team minima, bijzondere bijstand en de bbz (besluit bijstand zelfstandige) bij gemeente Apeldoorn. Een nieuwe baan waar ik echt mijn ei in kwijt kon. Eind 2017 kreeg ik het bericht dat mijn schuldregeling was geslaagd.
In april 2020 waren mijn geldzorgen eindelijk voorbij. Een schone lei zoals ze dat zeggen. Mijn geld is weer voor mij! Nu is er opluchting, ik begin mij weer te beseffen waar ik sta, wat er allemaal is gebeurd. Ik ben uit het dal geklommen!

Deze winter besloot ik af te rekenen met de schaamte die ik voelde over mijn schulden.

Ik besefte me dat ik me nergens voor hoef te schamen! Er zijn vele redenen waardoor mensen in geldnood raken, maar ik heb keihard gewerkt om hier weer uit te komen! Het hebben van financiële zorgen is funest voor je welzijn. Daarom wil ik nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om hulp te zoeken wanneer je met geldzorgen loopt. Hoe groot of hoe klein het mogelijke probleem ook is. Ik hoop heel erg dat mensen zich ondanks de schaamte toch melden. Hoe eerder de onzekerheid weg is hoe beter!

Centenkwesties wil je helpen, echt waar.